Naar inhoud springen

Strigopidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Strigopidae
Nestor notabilis (Kea)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaai-achtigen)
Familie
Strigopidae
Bonaparte, 1849
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Strigopidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Fylogenetische stamboom van de Strigopidae

De Strigopidae zijn een familie van papegaai-achtigen (Psittaciformes). De familie heeft twee geslachten: Nestor en Strigops. De kea hoort tot het geslacht Nestor, de kakapo hoort tot het geslacht Strigops. Daarnaast waren er twee soorten die zijn uitgestorven in historische tijden, de Norfolkkaka (Nestor productus) en mogelijk de Chatham-eilandkaka (Nestor chathamensis).

Alle soorten zijn (of waren) endemische soorten in Nieuw-Zeeland en de omliggende eilanden in de Grote Oceaan, zoals de Chathameilanden, Norfolk en Phillipeiland. De namen kea, kaka en kakapo komen uit het Maori.

De kakapo, de kea en de kaka (beide ondersoorten) zijn bedreigde diersoorten. Het uitsterven en de achteruitgang in aantal van de overgebleven drie soorten worden veroorzaakt door menselijke activiteiten. Zo importeerden de Europese kolonisten varkens, katten, hermelijnen, ratten en de voskoesoe (Trichosurus vulpecula, een buideldier uit Australië). Deze dieren vraten de eieren van de op de grond broedende vogels. Bovendien, werd op de vogels gejaagd omdat ze schadelijk waren voor de landbouw, of zo maar om op te eten. Verder worden deze vogelsoorten bedreigd door aantasting van hun leefgebied..

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de familie zijn drie levende en twee uitgestorven soorten ingedeeld:[1]