SugarCity

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SugarCity
De voormalige CSM-suikerfabriek
De voormalige CSM-suikerfabriek
Locatie Halfweg, Haarlemmermeer
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 45′ OL
Oorspr. functie Suikerfabriek
Huidig gebruik Evenenmentenlocatie, kantorenpark en casino (in de toekomst ook Amsterdam The Style Outlets)
Opening 1863
Sluiting 1992
Verbouwing 2018
Status (Suikerfabriek gesloten)
Detailkaart
SugarCity (Haarlemmermeer)
SugarCity
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

SugarCity is een terrein met een evenementenlocatie en kantoren in Halfweg in de gemeente Haarlemmermeer op het voormalige terrein van de CSM-suikerfabriek.

SugarCity is gelegen aan de Haarlemmerstraatweg (Rijksweg 200), ten westen van de dorpskern van Halfweg. Het terrein is 11 hectare groot en bevindt zich tussen de A200, de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en het Zijkanaal F[1].

Geschiedenis[bewerken]

In 1863 werd in Halfweg de eerste suikerfabriek geopend. Na enkele jaren sloot deze suikerfabriek de deuren, waarop niet veel later de N.V. Suikerfabriek Holland er zich vestigde. Als fabriek diende het Gemeenlandshuis Swanenburg, dat toen aan het stationsplein van het oude station Halfweg stond, vlak bij een oud sluizencomplex dat de verbinding vormde tussen het boezemwater van Rijnland en het IJ.

In 1919 werd de Suikerfabriek Holland ondergebracht in de Centrale Suiker Maatschappij. Zo ontstond de naam CSM-terrein. De onderneming was een fusie tussen de NV Wester Suikerraffinaderij, NV “Hollandia”, de ASMij, en CV Van Loon & Co. De fusie omvatte de 17 particuliere suikerfabrieken die nog over waren van de 28 die in 1910 nog bestonden.

Vanaf het midden van de jaren zeventig van de 20e eeuw groeide het bedrijf uit tot een groot concern. De suikeractiviteiten gingen geleidelijk een steeds kleiner aandeel krijgen in het totale bedrijf. Hierdoor, en door schaalvergroting van de afzonderlijke suikerfabrieken, werd het aantal ervan steeds kleiner. Zo kwam er ook een einde aan de fabriek in Halfweg.

Met de sluiting van de suikerfabriek in 1992 is ongeveer 110.000 m² grondoppervlak vrijgekomen voor herbestemming. In 2000 werd het terrein verkocht aan een projectontwikkelaar.

Huidige activiteiten[bewerken]

De voormalige fabriek wordt tegenwoordig ingezet als evenementenlocatie onder de naam SugarCity Events. De suikersilo's worden gebruikt als kantoorruimte voor verschillende bedrijven. In de nabije toekomst komen er ook een supermarkt, een hotel en een outlet van The Style Outlets op het terrein.

Gebouwen[bewerken]

SugarCity is als gebied historisch waardevol en geldt als industrieel erfgoed. Twee bijzondere objecten zijn het Gemeenlandshuis Swanenburg (1645), de eerste bebouwing van Halfweg, en het gegroeide fabriekscomplex. Opmerkelijk is dat het Gemeenlandshuis Swanenburg, ontworpen door Pieter Post, tot 1950 deel uitmaakte van het productieproces: de verdampingsketels stonden hier opgesteld. In 2007 is SugarCity opgenomen in de HollandRoute van de Europese Route voor Industrieel Erfgoed (ERIH)[2].

Suikersilo's[bewerken]

Halfweg Sugarcity.jpg
Suikersilo's Halfweg.jpg
De verbouwde suikersilo's

De twee silo's van de suikerfabriek waar vroeger de suiker in werd opgeslagen zijn omgebouwd tot hypermoderne kantoor- en showruimtes. De twee vijftig meter hoge suikersilo's vormen, samen met de kalkoven, de landmarks van SugarCity. De silo's zijn aan de buitenkant bekleed met gekleurde lampen, die in de avonduren de twee toren voorzien van een lichtshow.

Factory Outletcenter[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Amsterdam The Style Outlets voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2019 zal op het terrein van de suikerfabriek het eerste deel van Amsterdam The Style Outlets zijn deuren openen. Dit Factory outlet center zal de eerste vestiging zijn van The Styels Outlets in Nederland en tevens de eerste outlet center in de Randstad.

Puntloods[bewerken]

in november 2018 is de enorme puntloods achter op het terrien aan de ringvaart van de Haarlemmermeer gedemonteerd.[3] de loods uit 1980 met een oppervlakte van 4.000 m2 en met een nokhoogte van 23m zal worden geveild via Troostwijk Auctions. De kolomvrije loods werd door de suikerfabriek gebruikt voor het opslaan van pulp, een restproduct van de suikerbiet, dat werd verwerkt tot veevoer.

Trivia[bewerken]

In 1981 werd op het terrein de televisieserie De Fabriek opgenomen. Vanaf 2010 startte de exploitatie en verdere ontwikkeling van de evenementenlocatie in de voormalige fabriek. In 2015 werden op het terrein en in de voormalige fabrieksgebouwen opnames gemaakt voor het vierde seizoen van Penoza. Ook werden in dat jaar The Battles en The Knockouts van The Voice of Holland & The Voice Kids opgenomen. In 2016 zijn wederom opnames gemaakt voor het laatste seizoen van The Voice of Holland. Ook is de locatie onder andere te zien in televisieseries als Moordvrouw, Galileo, Vlucht HS13 en The Next Boy/Girl Band. Daarnaast vinden er veel (besloten) evenementen plaats en diverse opnames voor commercials en promotie video's.

Galerij[bewerken]

Bereikbaarheid[bewerken]

De Rijksweg 200 (A200) loopt langs het terrein. In 2012 is een brug voor fietsers en voetgangers over de Ringvaart tussen SugarCity en het dorp Zwanenburg voltooid. In december 2012 werden deze brug en de nabijgelegen spoorweghalte Halfweg-Zwanenburg in gebruik genomen. Sinds begin 2017 zijn er nieuwe bezoekadressen op het terrein, waaronder de Kristalpromenade en Bietenboulevard.

Externe links[bewerken]