SugarCity

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SugarCity
De voormalige CSM-suikerfabriek
Locatie
Locatie Halfweg, Haarlemmermeer
Coördinaten 52° 23′ NB, 4° 45′ OL
Status en tijdlijn
Status gemengd winkel- en kantoorgebied
Oorspr. functie Suikerfabriek
Huidig gebruik Evenementenlocatie, kantoren en casino Amsterdam The Style Outlets
Opening 1863
Sluiting 1992
Verbouwing 2018
Detailkaart
SugarCity (Haarlemmermeer)
SugarCity
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Luchtfoto van Halfweg met op de voorgrond de Suikerfabriek en in het midden de bruggen over de boezem van Rijnland. Vooraan de trambrug uit 1904, daarachter de sluizen en de spoorbrug; circa 1930.
De fabrieksgebouwen van de Suikerfabriek langs de N200. Links het Gemeenlandshuis Swanenburg; 1986.
Suikerbietencampagne in volle gang bij CSM in Halfweg; een overzicht tijdens de verwerking van de bieten bij de CSM; 15 oktober 1974.
Polygoonjournaal uit 1932 over suikerbietencampagne in Halfweg.
Polygoonjournaal uit 1967 over suikerbietencampagne in Halfweg.

SugarCity is een terrein met een evenementenlocatie en kantoren in Halfweg in de gemeente Haarlemmermeer op het voormalige terrein van de CSM-suikerfabriek.

SugarCity is gelegen aan de Haarlemmerstraatweg (N200), ten westen van de dorpskern van Halfweg. Het terrein is 11 hectare groot en bevindt zich tussen de N200 en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.[1]

De verbouwde suikersilo's anno 2019.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1863 werd in Halfweg de eerste suikerfabriek geopend. Na enkele jaren sloot deze suikerfabriek de deuren, waarop niet veel later de N.V. Suikerfabriek Holland er zich vestigde. De fabriek was gevestigd op het terrein waar onder andere het voormalige Gemeenlandshuis Swanenburg, dat tegenover het oude station Halfweg staat, vlak bij het oude sluizencomplex dat de verbinding vormde tussen het boezemwater van Rijnland en het IJ.

In 1919 werd de Suikerfabriek Holland ondergebracht in de Centrale Suiker Maatschappij. Zo ontstond de naam CSM-terrein. De onderneming was een fusie tussen de NV Wester Suikerraffinaderij, NV "Hollandia", de ASMij, en CV Van Loon & Co. De fusie omvatte de 17 particuliere suikerfabrieken die nog over waren van de 28 die in 1910 nog bestonden.

De Suikerfabriek was gedurende zijn bestaan een belangrijke werkgever voor Halfweg en omgeving. Tijdens de bietencampagne in het najaar was er in en om de fabriek grote drukte van schepen en voertuigen die de bieten uit de omliggende polders aanvoerden.

Tot 1950 stonden de suikerverdampingsketels gewoon midden in het huis 'Swanenburg'. In 1966 kwam alles onder de paraplu van de Suikerunie. In diezelfde jaren wordt de Flevopolder drooggelegd. De toevoer van suikerbieten nam toe. Dit was aanleiding voor de bouw van de twee karakteristieke suikersilo's.

Vanaf het midden van de jaren zeventig van de 20e eeuw groeide het bedrijf uit tot een groot concern. De suikeractiviteiten kregen geleidelijk een steeds kleiner aandeel in het totale bedrijf. Hierdoor, en door schaalvergroting van de afzonderlijke suikerfabrieken, verminderd het aantal suikerfabrieken. Zo kwam er in 1992 ook een einde aan de fabriek in Halfweg.

Met de sluiting van de suikerfabriek kwam er ongeveer 110.000 m² grondoppervlak vrij voor herbestemming. In 2000 werd het terrein verkocht aan een projectontwikkelaar.

Activiteiten na sluiting suikerfabriek[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige fabriek wordt onder andere ingezet als evenementenlocatie onder de naam SugarCity Event. De fabriek en de suikersilo's worden ook gebruikt voor kantoren t.b.v. verschillende bedrijven, met onder andere dat van Rob Peetoom. Vanaf 2020 openen een supermarkt, een hotel en een outlet van The Style Outlets op het terrein.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

SugarCity is als gebied historisch waardevol en geldt als industrieel erfgoed. Twee bijzondere objecten zijn het Gemeenlandshuis Swanenburg, ontworpen door Pieter Post (1645) en het sinds 1863 gegroeide fabriekscomplex. Opmerkelijk is dat het Gemeenlandshuis Swanenburg tot 1950 deel uitmaakte van het productieproces: de verdampingsketels stonden hier opgesteld. In 2007 is SugarCity opgenomen in de HollandRoute van de Europese Route voor Industrieel Erfgoed (ERIH).[2]

Suikersilo's[bewerken | brontekst bewerken]

De twee silo's van de suikerfabriek, waar vroeger de suiker in werd opgeslagen, zijn verbouwd tot moderne kantoor- en showruimtes. De twee vijftig meter hoge suikersilo's vormen, samen met de kalkoven, de landmarks van SugarCity. De silo's zijn aan de buitenkant bekleed met metalen panelen met daarop gekleurde lampen, die in de avonduren een lichtshow geven op de twee torens.

Factory Outletcenter[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Amsterdam The Style Outlets voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2020 zal op het terrein van de suikerfabriek het eerste deel van Amsterdam The Style Outlets zijn deuren openen. Dit Factory outlet center is de eerste vestiging van The Styels Outlets in Nederland en tevens het eerste in de Randstad.

Puntloods[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2018 is de enorme puntloods achter op het terrein aan de Ringvaart van de Haarlemmermeer gedemonteerd.[3] De loods uit 1980, met een oppervlakte van 4.000 m2 en een nokhoogte van 23 m, werd geveild via Troostwijk Auctions. De kolomvrije loods werd door de suikerfabriek gebruikt voor het opslaan van pulp, een restproduct van de suikerbiet, dat werd verwerkt tot veevoer.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In 1981 werd op het terrein de televisieserie De Fabriek opgenomen.

Vanaf 2010 startte de exploitatie en ontwikkeling van de evenementenlocatie in de voormalige fabriek.

In 2015 werden op het terrein en in de voormalige fabrieksgebouwen opnames gemaakt voor het vierde seizoen van Penoza. Ook werden in dat jaar The Battles en The Knockouts van The Voice of Holland & The Voice Kids opgenomen.

In 2016 zijn wederom opnames gemaakt voor The Voice of Holland. Ook is de locatie onder andere te zien in televisieseries als Moordvrouw, Galileo, Vlucht HS13 en The Next Boy/Girl Band. Daarnaast vinden er (besloten) evenementen plaats en diverse opnames voor commercials en promotievideo's.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

De N200 en de snelfietsroute F200 loopt langs het terrein.

In 2012 is een brug voor fietsers en voetgangers over de Ringvaart tussen SugarCity en het dorp Zwanenburg voltooid, de Bietenbrug. In december 2012 werden deze brug en het nabij gelegen Station Halfweg-Zwanenburg in gebruik genomen.

Sinds begin 2017 zijn er nieuwe bezoekadressen op het terrein, waaronder de Kristalpromenade en de Bietenboulevard.

In 2018 werd er begonnen met de herinrichting van de N200 in het kader van 'De Nieuwe N200', en in 2019 werd begonnen met het vervangen van de Boezembrug over het Zijkanaal F die vlak bij het terrein ligt.

Zie de categorie Suikerfabriek, Halfweg van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.