Sun Wukong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sun Wukong
Sun Wukong
Oude boekafbeelding van Sun Wukong
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 孙悟空
Traditioneel 孫悟空
Pinyin Sūn Wùkōng
Wade-Giles Sun1 Wu4-k'ung1
Jyutping (Standaardkantonees) syun1 ng6 hung1
Koreaans Son Oh Gong
Standaardkantonees Suun Mm Hong
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Suen Ng Hung
Dapenghua Sien Mm Hong
Vietnamees Tôn Ngộ Không
Andere benamingen Sun Houzi (Sun de aap)

Sun Wukong, in Westerse landen beter bekend als de Apenkoning, is een figuur uit de Chinese mythologie, die centraal staat in veel legendes en volksverhalen. Hij is vooral bekend als een van de hoofdpersonen uit de roman De reis naar het westen. In de roman is hij een van de helpers van Xuanzang op diens reis naar India. De andere helpers zijn Zhu Bajie en Sha Wujing.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Sun Wukong’s geschiedenis wordt behandeld in de eerste paar hoofdstukken uit De reis naar het westen.

Sun Wukong werd geboren in Huaguo Shan uit een magische steen gevormd uit de primaire krachten van chaos, en gevoed door de vijf elementen. Na zijn geboorte voegde hij zich bij een clan van apen, die hem vereerden als hun koning nadat hij voor hen een nieuw thuis had gevonden in een grot achter een waterval. Sun Wukong besefte echter al snel dat hij ondanks zijn titel als koning nog steeds een sterveling was, en dus niet veel machtiger dan de andere apen. Daarom begon hij een reis om het geheim van onsterfelijkheid te ontdekken. Op zijn reizen, die in totaal 20 jaar duurden, leerde hij de menselijke taal en manieren. Uiteindelijk leerde hij de boeddhistische/taoïstische patriarch Bodhi kennen, bij wie hij in de leer ging.

Door zijn intelligentie en gedrevenheid werd Sun Wukong al snel Bodhi’s favoriete leerling. Hij leerde hem enkele magische vaardigheden zoals gedaanteverandering en reizen op een zwevende wolk en het veranderen van zijn eigen haren in voorwerpen of levende dingen. Door al deze nieuwe vaardigheden werd Sun Wukong echter arrogant tegenover de andere leerlingen en schepte maar wat graag op met zijn vaardigheden. Uiteindelijk zag Bodhi zich genoodzaakt hem uit de tempel te laten zetten. Wel liet Bodhi Sun Wukong zweren dat hij nooit iemand zou vertellen waar hij al zijn vaardigheden had geleerd.

Na te zijn weggestuurd keerde Sun Wukong terug naar de Huāguǒ-shān, de berg waar hij was geboren, om daar een reputatie op te bouwen als een van de sterkste vechters en demonen ter wereld. Tevens reisde hij de oceaan af op zoek naar een wapen dat geschikt was voor hem. Uiteindelijk vond hij een speciale gevechtsstok genaamd de Ruyi Jingu Bang. Met deze stok versloeg hij de vier zeedraken, en dwong hen om voor hem een magisch harnas te maken. Met deze wapens slaagde Sun Wukong erin om de dood te verslaan en zo los te breken uit de cirkel van reïncarnatie.

Het nieuws over Sun Wukong's daden bereikte uiteindelijk ook de hemel. Hopend dat hij beter in de hand te houden was als hij een positie tussen de goden kreeg, besloot de Jadekeizer Sun Wukong uit te nodigen in de hemel en hem tot opzichter van de paarden der goden te maken. Sun Wukong, die zelf had gehoopt een godenstatus te krijgen, besefte echter al snel dat dit slechts een laag baantje was zonder al te veel aanzien. Hij pikte dit niet en keerde dus terug naar de aarde, waar hij zichzelf tot de “Grote wijze van de hemel” benoemde en een opstand tegen de hemel plande met zijn volgelingen. In deze opstand bleek hij makkelijk de sterkste krijgers van de goden de baas te kunnen. Even wisten de goden hem weer in te palmen door zijn titel als grote wijze te erkennen en hem tot beheerder van een hemelse perzikboomgaard te maken, maar toen Sun Wukong ontdekte dat hij niet was uitgenodigd voor een groot banket waar wel alle andere belangrijke goden en heiligen aan deel mochten nemen ging hij door met zijn opstand. Alle pogingen om hem te stoppen maakten hem juist sterker. Bang dat ze de strijd tegen hem zouden verliezen, riep de Jadekeizer de hulp in van Gautama Boeddha. Deze wist Sun Wukong met een list te verslaan en gedurende 500 jaar op te sluiten onder een berg.

500 jaar later werd Sun Wukong vrijgelaten nadat hij de bodhisattva Guanyin had beloofd Xuanzang, de pelgrim die op zoek moest gaan naar de Boeddhistische soetra’s in India, te beschermen. Guanyin stemde toe, maar omdat hij wist dat Sun Wukong lastig in de hand te houden was gaf hij hem een gouden hoofdband die Sun Wukong zelf niet af kon doen, en die iedere keer als een bepaald magisch woord werd gezegd hevige pijn zou veroorzaken.

Aan het eind van het boek, wanneer Xuanzang zijn taak heeft volbracht, krijgt Sun Wukong net als Xuanzang de status van Boeddha.

Vaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Sun Wukong, Xuanzang, Zhu Wuneng en Sha Wujing

Sun Wukong beschikt over enorme fysieke kracht. Hij kan met gemak zijn 8.100 kilo zware gevechtsstok genaamd de “Ruyi Jingu Bang” optillen en hanteren. Tevens beschikt hij over bovenmenselijke snelheid. Hij kan in een salto een afstand 54.000 kilometer overbruggen. Hij is een zeer ervaren vechter, die zich makkelijk staande kan houden tegenover zelfs de beste generaals van de hemel.

Sun beschikt ook over meerdere magische krachten. Zo heeft hij de gave om zichzelf in 72 verschillende dieren of voorwerpen te veranderen. Hij beschikt over een speciale blik waarmee hij kwaad kan herkennen, ongeacht in wat voor gedaante het zich bevindt. Hij kan een haar van zijn lichaam veranderen in een kloon van zichzelf, of anders in verschillende wapens, dieren en andere voorwerpen. Verder kent hij spreuken om daarmee wind, en water te beheersen, beschermende cirkels op te roepen tegen demonen, en om mensen, demonen en zelfs goden te bevriezen.[1]

Tijdens zijn opstand tegen de hemel wist Sun Wukong een grote hoeveelheid hemelse perziken, elixer en pillen die allemaal de eter/drinker onsterfelijk maken te verslinden, waardoor zijn lichaam zo goed als onkwetsbaar geworden is.

Sun Wukong’s stok, Ruyi Jingu Bang, heeft de mogelijkheid om zo lang of kort te worden als Sun Wukong maar wil. Indien hij de stok niet nodig heeft, laat hij hem krimpen tot het formaat van een naald die hij in zijn oor kan dragen. Ook kan de stok zichzelf vermenigvuldigen en uit zichzelf vechten.

Invloed[bewerken | brontekst bewerken]

Legendes over Sun Wukong zijn in de loop der jaren aangepast samen met de Chinese cultuur. Zo werd zijn connectie met het boeddhisme pas voor het eerst verwerkt in de verhalen nadat deze religie haar intrede had gedaan in China tijdens de Han-dynastie. Enkele verhalen over Sun Wukong dateren zelfs terug van voor geschreven geschiedenis van China.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

In de Chinese volksreligie en vooral in het daoïsme wordt Sun Wukong als een god gezien. Zijn beeld komt in vele Chinese tempels en daoïstische tempels voor.

In andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

In andere talen heeft Sun Wukong de volgende namen:

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Sun Wukong is een regelmatig terugkerend personage in onder andere toneelstukken, video-spellen, films, tv-series en boeken. Veel acteurs, zoals Masaaki Sakai, Liu Xiao Ling Tong, Stephen Chow, Yueh Hua (bekend van de films van Shaw Brothers), en Dicky Cheung hebben het personage vertolkt in films en tv-series. Een van de meest recente films over Sun Wukong is The Forbidden Kingdom, waarin het personage wordt gespeeld door Jet Li. Ook Son Goku uit Dragonball is gebaseerd op Sun Wukong. Ook heeft Netflix in mei 2018 een serie uitgebracht gebaseerd op deze mythe, The New Legends of Monkey. Prominente verschijningen van de apenkoning in games zijn The Monkey King in Dota 2, Wukong in League of legends, Wukong in Paragon, Wukong in Fortnite, Monkey king in summoners war en de aanstaande Black Myth: Wukong. Ook is het lied Super, van kpop-groep Seventeen, gebaseerd op Sun Wukong.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Sun Wukong van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.