Supercluster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Supercluster Cl 0024+17

Een supercluster is een groepering van clusters van sterrenstelsels. Tussen de superclusters bevinden zich grote ruimten waarin zich vrijwel geen sterrenstelsels bevinden, de superholtes.

Lokale Supercluster[bewerken | brontekst bewerken]

De cluster van sterrenstelsels waarvan de Melkweg deel uitmaakt, heet de Lokale Groep. Deze lokale groep van sterrenstelsels maakt op haar beurt deel uit van de Canes Venaticiwolk, die meer dan 40 miljoen lichtjaar groot is. Samen met de massieve Virgocluster, die veel meer stelsels bevat dan de Canes Venaticiwolk, en enkele andere clusters vormt ze Virgosupercluster of Lokale Supercluster, die meer dan tienduizend sterrenstelsels omvat. Hij is enigszins afgeplat en ongeveer 150 miljoen lichtjaar lang. Deze Lokale Supercluster is maar een van de vele. De buren zijn onder meer de Perseus-, Pavo-, Indus- en Hydra-Centaurus superclusters. Op zijn beurt is de Virgosupercluster weer onderdeel van een nog veel grotere supercluster, die Laniakea is gedoopt.

De Virgocluster die zich op een afstand van ongeveer 50 miljoen lichtjaar bevindt ligt in het centrum van de Lokale Supercluster. De zwaartekracht van de Lokale Supercluster vertraagt de beweging van naburige sterrenstelsels. De Virgocluster verwijdert zich van ons met een snelheid van ongeveer 1000 km/s, bij een ongestoorde uitdijing van het heelal zou dit ongeveer 1350 km/s zijn geweest.

Grotere structuren[bewerken | brontekst bewerken]

Superclusters zijn nog niet de grootst bekende structuren in het heelal. Een van de grootste structuren die men tot nu toe heeft kunnen vaststellen is de Grote Muur van Sloan. Ze wordt omgeven door enorme lege gebieden. Hiermee lijkt het heelal op een schuimbad, met lege zeepbellen omgeven door wanden van sterrenstelsels.