Supercluster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Supercluster Cl 0024+17

Een supercluster is een groepering van clusters van sterrenstelsels. Tussen de superclusters bevinden zich grote ruimten waarin zich vrijwel geen sterrenstelsels bevinden, de superholtes.

Lokale Supercluster[bewerken]

De cluster van sterrenstelsels waarvan onze Melkweg deel uitmaakt, heet de Lokale groep. Deze lokale groep van sterrenstelsels maakt op haar beurt deel uit van de Canes Venaticiwolk, die meer dan 40 miljoen lichtjaar groot is. Samen met de massieve Virgocluster, die veel meer stelsels bevat dan de Canes Venaticiwolk, en enkele andere clusters vormt ze Lokale Supercluster, die meer dan tienduizend sterrenstelsels omvat. Hij is enigszins afgeplat en ongeveer 150 miljoen lichtjaar lang. Deze Lokale Supercluster is maar één van de vele. De buren zijn onder meer de Perseus-, Pavo-, Indus- en Hydra-Centaurus superclusters.

De Virgocluster die zich op een afstand van ongeveer 50 miljoen lichtjaar bevindt ligt in het centrum van de Lokale Supercluster. De zwaartekracht van de Lokale Supercluster vertraagt de beweging van naburige sterrenstelsels. De Virgocluster verwijdert zich van ons met een snelheid van ongeveer 1000 km/s, bij een ongestoorde uitdijing van het heelal zou dit ongeveer 1350 km/s zijn geweest.

Grotere structuren[bewerken]

Superclusters zijn nog niet de grootst bekende structuren in het heelal. De grootste structuur die men tot nu toe heeft kunnen vaststellen is de Grote Muur van Sloan. Dit is een enorme wand van sterrenstelsels, waarvan ook de Lokale Supercluster deel uitmaakt. Ze wordt omgeven door enorme lege gebieden. Hiermee lijkt het heelal op een schuimbad, met lege zeepbellen omgeven door wanden van sterrenstelsels.