Meteoroïde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Definities
  • meteorologie: weerkunde, verschijnselen in de dampkring
  • meteoroïde: klein lichaam (kleiner dan een planetoïde) dat in het zonnestelsel zweeft
  • meteoor: vallende ster, een helder lichtspoor dat in de lucht zichtbaar wordt doordat een meteoroïde in de dampkring komt
  • meteoriet: een meteoroïde die in de dampkring niet helemaal verbrand is en dus op aarde is gevallen
Een meteorenzwerm

Een meteoroïde (soms ook wel meteoride genoemd) is een stofdeeltje, stukje steen of een stukje ijs dat door de ruimte zweeft. Het kan van een komeet afgebroken zijn of gewoon een overblijfsel van het ontstaan van het zonnestelsel. Meteoroïden zijn groter dan interplanetaire materie (stof) maar kleiner dan planetoïden.

Als het van een komeet afkomstig is dan zal het zich nog in de baan van die komeet bevinden. Als de baan van de Aarde de baan van die komeet kruist dan zien we op Aarde een meteorenzwerm. Een bekende zwerm is die van de Perseïden die elk jaar rond 12 en 13 augustus te zien is. Men neemt aan dat deze meteoroïden afkomstig zijn van de komeet Swift-Tuttle.

2023 CX1[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 februari 2023 ontdekte astronoom Krisztián Sárneczky uit Hongarije bij routine-observaties met een telescoop een planetoïde die de atmosfeer van de Aarde zou gaan binnendringen. Bij de eerste waarneming was deze op 233.000 km afstand. Zeven uur uur later bereikte het object de atmosfeer en werd dit in verschillende landen waaronder Nederland en België als een heldere meteoor (bolide) waargenomen. Zoiets is zeer zeldzaam, het is het 7e natuurlijke object ooit dat is waargenomen voorafgaand aan het bereiken van de atmosfeer. Het object kreeg de naam 2023 CX1. [1][2] Op 15 februari 2023 werd in een veld bij Saint-Pierre-le-Viger (Frankrijk) door een team van FRIPON/Vigie-ciel een één meter grote steen gevonden die na onderzoek de meteoriet blijkt te zijn van deze meteoor.[3][4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Meteoroids van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
  1. Asteroid sparks fireball over Europe hours after discovery | Space. space.com (13 februari 2023). Geraadpleegd op 14 februari 2023.
  2. Verwachte meteoor verlicht de lucht boven het Kanaal. nos.nl (13 februari 2023). Geraadpleegd op 14 februari 2023.
  3. (fr) Une météorite normande issue de 2023 CX1 retrouvée! – Vigie-ciel. vigie-ciel.org (15 februari 2023). Geraadpleegd op 16 februari 2023.
  4. Meteorite found! Space rock from fireball over Europe located | Space. space.com (16 februari 2023). Geraadpleegd op 16 februari 2023.