Symfonie nr. 19 (Mjaskovski)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Symfonie nr. 19
Componist Nikolaj Mjaskovski
Soort compositie symfonie
Gecomponeerd voor harmonieorkest
Toonsoort Es-majeur
Opusnummer 46
Compositiedatum 1938
Première 15 februari 1939
Opgedragen aan Rode Leger
Duur 23 minuten
Vorige werk Drie Schetsen voor zangstem en piano
Volgende werk Strijkkwartet nr. 5
Oeuvre Oeuvre van Nikolaj Mjaskovski
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Nikolaj Mjaskovski componeerde zijn Symfonie nr. 19 in Es-majeur in 1938 en orkestreerde het werk in januari 1939. Deze 19e symfonie vormt een buitenbeentje in het repertoire van de componist, maar ook in de reeks van symfonieën. De symfonie is gecomponeerd voor harmonieorkest, wat in die tijd niet vaak voorkwam. Deze symfonie is de eerste gecomponeerd door een Russisch componist voor dat type orkest. Mjaskovski had een lijntje met het leger. In zijn diensttijd viel hem op, dat de muziek voor de orkesten van het leger van nogal matige kwaliteit was. Tegelijkertijd vroeg de dirigent van het orkest van de Russische Cavalerie (Ivan Petrov) een werk aan Mjaskovski. Qua stijl verschilt de symfonie niet van zijn andere symfonieën: geen al te moderne muziek, maar gedegen en vakkundige muziek.

De symfonie is geschreven voor de 21e verjaardag van het Rode Leger en werd voor het eerst gespeeld door het Orkest van het Ministerie van Defensie van de Sovjet-Unie onder leiding van Petrov. Van twee delen uit deze symfonie bestaat ook een versie voor strijkorkest (opus 46a)

Delen[bewerken]

  1. Maestoso
  2. Moderato
  3. Andante
  4. Poco maestoso

Literatuur[bewerken]

  • (en) Alexei Ikonnikov: Myaskovsky: his life and work. Philosophical Library, New York, 1946 (vertaald uit het Russisch). Fotografische herdruk, Greenwood Press, Santa Barbara, CA, 1969. ISBN 0-8371-2158-2
  • (de) Soja Gulinskaja: Nikolai Jakowlewitsch Mjaskowski, Verlag Neue Musik, Berlin 1985 (vertaald uit het Russisch).

Discografie[bewerken]