Symfonie nr. 5 (Mjaskovski)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Symfonie nr. 5
Симфо́ния no. 5
eerste thema
Componist Nikolaj Mjaskovski
Soort compositie symfonie
Gecomponeerd voor symfonieorkest
Toonsoort D-majeur
Opusnummer 18
Compositiedatum 1918
Première 18 augustus 1920
Opgedragen aan V.M. Beljajev
Duur 44 minuten
Vorige werk Symfonie nr. 4
Volgende werk Pianosonate nr. 3
Oeuvre Oeuvre van Nikolaj Mjaskovski
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De Russische componist Nikolaj Mjaskovski schreef zijn Symfonie nr. 5 in D-majeur in 1918, terwijl hij nog bezig was met zijn vierde symfonie. Het werk is geschreven in de Eerste Wereldoorlog, terwijl de componist mee vocht in het Russische leger. Mjaskovski bevond zich niet aan het front maar in Tallinn (Estland) en Sint-Petersburg. Doordat het eind van de oorlog al in zicht kwam (in ieder geval aan het oostfront) dacht men dat er betere tijden aanbraken. De symfonie, waarin veel wordt teruggegrepen naar Russische volksmuziek, is dan ook optimistisch van aard. Nikolaj Malko gaf de première.

De Russen waren zeer blij met deze voor hun doen vrolijke symfonie, waarvan vooral het derde deel de stijl van Alexander Borodin in herinnering roept. Men vond in deze muziek weer eens de Russische aard terug, die met de werken van onder meer Alexander Skrjabin wat naar de achtergrond verdwenen leek te zijn. Ook in de Verenigde Staten liep men ermee weg. Bij een uitvoering van het New York Philharmonic onder leiding van Leopold Stokowski moest een belangrijke vriend van de componist, Sergej Prokofjev, genoegen nemen met een staanplaats.

Er zit een opvallende passage in het slot van deel 2: een klarinet geeft een scherp accent aan in een pianopassage. Dmitri Sjostakovitsj schreef in 1971 eenzelfde accent op het eind van zijn 15e symfonie.

Delen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Allegretto amabile
  2. Lento (quasi andante) – Andante
  3. Allegro burlando
  4. Allegro risoluto.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Alexei Ikonnikov: Myaskovsky: his life and work. Philosophical Library, New York, 1946 (vertaald uit het Russisch). Fotografische herdruk, Greenwood Press, Santa Barbara, CA, 1969. ISBN 0-8371-2158-2
  • (de) Soja Gulinskaja: Nikolai Jakowlewitsch Mjaskowski, Verlag Neue Musik, Berlin 1985 (vertaald uit het Russisch).
  • (en) Gregor Tassie: Nikolay Myaskovsky. The Conscience of Russian Music. Rowman & Littlefield, Lanham, 2014. ISBN 9781442231320

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]