Tachyon
Een tachyon (uit het Grieks: ταχύς (tachús), 'snel') is een hypothetisch exotisch deeltje dat beweegt met een snelheid groter dan de lichtsnelheid.
De eerste beschrijving van tachyonen wordt toegeschreven aan de Duitse natuurkundige Arnold Sommerfeld, maar het waren George Sudershan[1][2] en Gerald Feinberg[3] (die de term bedacht) in de jaren zestig die een theoretisch model ontwikkelden voor hun onderzoek. Tachyonen worden in meerdere theorieën gebruikt, waaronder de snaartheorie. In termen van speciale relativiteit is een tachyon een deeltje dat zich op een ruimteachtige (in plaats van een tijdachtige) baan beweegt en een imaginaire eigentijd heeft.
New age
[bewerken | brontekst bewerken]Vanuit de wereld van de new age zijn vanuit pseudowetenschappelijk onderzoek[4] producten en diensten ontwikkeld waarvan beweerd wordt dat ze gebruikmaken van tachyonen.
In fictie
[bewerken | brontekst bewerken]Tachyonen komen veelvuldig voor in fictie. Ze worden door sciencefictionschrijvers vaak gebruikt als een handig mechanisme om communicatie sneller dan het licht mogelijk te maken, al dan niet rekening houdend met causaliteitskwesties. De term tachyon is zo algemeen bekend geworden dat ze een gevoel van sciencefiction kan geven, zelfs als het onderwerp in kwestie geen directe relatie heeft met superluminale reizen.
Tachyonen komen voor in televisieseries als Star Trek, Babylon 5, Flash (DC Comics) en Doctor Who.
Zie ook
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ Bilaniuk en Sudarshan, Particles beyond the Light Barrier, Physics Today (mei 1969)
- ↑ Bilaniuk, Deshpande en Sudarshan, Meta Relativity, American Journal of Physics, p. 718 e.v. (1962)
- ↑ Gerald Feinberg, Possibility of Faster-Than-Light Particles, Physical Review, vol. 159 (1967) 1089-1105
- ↑ Jan Willem Nienhuys, Onbegrensde levenskracht door tachyonen, Skepter 11 (4), december 1998