Antiproton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenstelling van een antiproton uit quarks

Een antiproton is het antideeltje van het proton. Dit is hetzelfde deeltje, maar met de tegengestelde lading. Het proton heeft een lading van +1, dus het antiproton van −1. De massa van het antiproton is volgens de CPT-symmetrie precies dezelfde als van het proton. Er is tot nu toe nog geen schending gevonden van deze theorie. Een normaal proton is opgebouwd uit twee upquarks en een downquark. Het antiproton is opgebouwd uit hun antivarianten.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Antiprotonen worden gemaakt in deeltjesversnellers, de hoogste productie gebeurt in de deeltjesversneller van het CERN. Er worden protonen afgeschoten met zeer hoge snelheid op een plaat van iridium. Hieruit ontstaan dan antiprotonen die wegschieten van de plaat met een snelheid die de snelheid van het licht benadert. Om verdere studie te doen, worden de antiprotonen afgeremd in magnetische velden die miljoenen malen per seconde wisselen van sterkte (de wisselingen van sterkte gebeuren door een wisseling van radiofrequentie). Nadat ze zijn afgeremd, worden ze gevangen in een speciale opslagring. Het CERN is erin geslaagd om enkele antiprotonen te vangen voor 57 dagen.

Botsingen[bewerken | brontekst bewerken]

Botsen protonen en antiprotonen, dan komt er een heel grote hoeveelheid energie vrij en vernietigen ze elkaar. De energie is niet alleen de energie van de rustmassa (E = mc²), maar er komt ook energie vrij die van de bewegingsenergie komt. Er is geen anti-energie, energie is de bouwstof voor zowel materie als antimaterie.