Tapijtkameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tapijtkameleon
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2011)
Furcifer lateralis.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Furcifer
Soort
Furcifer lateralis
Gray, 1831
Afbeeldingen Tapijtkameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tapijtkameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De tapijtkameleon[2] (Furcifer lateralis) is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[3] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1831. Oorspronkelijk werd de wetenschappelijke naam Chamaeleo lateralis gebruikt. Omdat de soort lange tijd Chamaeleo als geslachtsnaam had, wordt deze naam in de literatuur gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De naam tapijtkameleon is te danken aan het feit dat deze soort maar zelden een enkele basiskleur heeft en meestal gevlekt is. De tapijtkameleon kenmerkt zich door een enkele lichtere streep op de flanken, die echter bij bepaalde patronen ook volledig weg kan vallen. Het lichaam heeft geen noemenswaardige aanpassingen; een normale oorkwab, geen hoorns of huidflappen, maar wel een keelzak. Deze heeft echter geen felle kleuren en dient enkel om de kop groter te laten lijken als de kameleon wordt bedreigd of met een soortgenoot vecht in de paartijd. Een donkere kleur betekent meestal dat het dier geïrriteerd is, maar dit gaat niet altijd op.

Algemeen[bewerken]

Leefgebied

De tapijtkameleon wordt maximaal 25 centimeter lang en is vrij agressief tegen mensen en soortgenoten. Het voedsel bestaat uit insecten en andere kleine ongewervelden, die met de schietende tong worden gevangen. Deze soort komt alleen voor op het Afrikaanse eiland Madagaskar, behalve in het noorden en noordwesten. Opmerkelijk is dat de oudere dieren allemaal sterven in de winter, en de jonge dieren, die zich vaak lager verschuilen, overwinteren. De tapijtkameleon staat bekend om het voor een kameleon relatief grote uithoudingsvermogen. Vrouwelijke exemplaren zijn in tegenstelling tot veel andere soorten meestal bonter gekleurd dan de mannetjes.

Levenswijze[bewerken]

De tapijtkameleon leeft in verschillende habitats: bossen, bosranden, maar ook heide- en rijstvelden, graslanden en savannen en kan zowel klimmen als redelijk goed lopen. Deze soort wordt niet erg oud; meestal een jaar of vier. Bij de voortplanting zet het vrouwtje een aantal keer tussen de 5 en 25 eieren af, na een legsel of zes zit haar taak erop en sterft ze.

Bronvermelding[bewerken]