Terceira

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Terceira
Eiland van Portugal
Terceira-pos.png
Locatie
Land Portugal
Eilandengroep Azoren
Locatie Atlantische Oceaan
Coördinaten 38° 43′ NB, 27° 12′ WL
Algemeen
Oppervlakte 399,8 km²
Inwoners (2011) 56.437
Hoofdplaats Angra do Heroísmo
Lengte 30,11 km
Breedte 19,5 km
Hoogste punt Santa Bárbara (1023 m)
Detailkaart
Terceira.png
Foto's
Kathedraal Angra
Kathedraal Angra
Terceira sat.jpg

Terceira is een eiland dat deel uitmaakt van de Azoren. Het is het meest dichtbevolkte eiland van de archipel. Het eiland werd in de 15e eeuw gekoloniseerd.

Terceira is vrij toeristisch, en heeft groene landschappen en bergen waar je kunt wandelen. De Caldeira de Cuilherme Moniz is een vulkaankrater op het eiland met een omtrek van 15 km.

De hoofdstad Angra do Heroísmo staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam betekent Baai van het heldendom, en dat slaat op de strijd die de Azorianen hebben gevoerd tegen het leger van Miguel, de koning van Portugal in 1828.

Het eiland werd voor het eerst ontdekt in 1434. Het eiland kreeg de naam Brazilië, wat niet verward moet worden met het land Brazilië, dat was toen nog niet ontdekt. Die naam verscheen eerst als I DE Brazi in de Venetiaanse kaart van Andrea Bianco (1436), als een van de grotere eilanden van de Azoren. Het eiland werd herontdekt door Diogo de Teive op 1 januari 1451, in opdracht van Hendrik de Zeevaarder. Hij noemde het eiland Jezus Christus (Jesus Cristo). Later werd de naam veranderd naar Terceira, dat derde betekent. Het was namelijk het derde eiland van de Azoren dat ontdekt werd. Eerder volgden Santa Maria en São Miguel.

In 1582 vond er nabij Terceira de Slag bij Punta Delgada plaats, ook wel de Slag bij Terceira genoemd. Hierbij bracht de Spaanse vloot de Portugese vluchtelingen een gevoelige slag toe.

In 1666 werd Alfons VI van Portugal voor zeven jaar verbannen naar Terceira.