Tessa Leuwsha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Theresa Evelyne (Tessa) Leuwsha (Amsterdam, 1 november 1967) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster.

Leven[bewerken]

Tessa Leuwsha werd in Amsterdam geboren uit een Surinaams-creoolse vader en een Nederlandse moeder. Na het gymnasium volgde zij een opleiding toeristisch management en studeerde Engels, vanwege haar interesse in Engelse en Amerikaanse literatuur en poëzie. Leuwsha werkte een aantal jaren in de reiswereld en bezocht vele landen. In 1997 verscheen de eerste editie van haar Reishandboek Suriname (uitgeverij Elmar), die tegenwoordig in herziene uitgaven verschijnt onder de titel Wereldwijzer Suriname. In 1996 vestigde zij zich als freelance journalist in Suriname, schreef artikelen, columns en boekrecensies voor diverse media, en ondersteunde haar huidige partner bij het oprichten van een toeristisch bedrijf, Wild Coast Expeditions (tegenwoordig bekend als Access Travel Suriname).

Tessa Leuwsha werkt naast haar schrijverschap bij de Nederlandse ambassade in Paramaribo, waar zij geruime tijd begeleiding bood aan gedetineerden. Tevens is zij voorzitter van de Surinaamse stichting Lezen en Schrijven ter bevordering van literatuurbeleving onder jongeren. Met het project ‘Schrijftheater’, een samenwerking met de stichting Boekids, Den Haag, worden schrijfworkshops aangeboden aan jongeren. Uit de bijdragen wordt een jeugdtoneelstuk samengesteld dat in 2010 door jonge Surinaamse acteurs zal worden opgevoerd in zowel Suriname als in Nederland.

Leuwsha heeft deelgenomen aan enkele internationale literatuurfestivals, zoals het Winternachten-festival in Den Haag.

Tessa Leuwsha woont samen in Paramaribo en heeft twee kinderen.

Werk[bewerken]

Haar eerste gepubliceerde verhaal ‘Voor William’ werd bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs.

In 2005 debuteerde Leuwsha met de roman De Parbo-blues (uitgeverij Augustus), waarin een dochter naar Suriname reist om er de jeugd van haar eigenzinnige vader in te kleuren. De Parbo-blues werd goed door de pers ontvangen, shortlist genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006, en stond in de Boeken Top Tien 2007 van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het verhaal 'Nieuwe huid' verscheen in de bundel Waarover we niet moeten praten (2007), 'Bantaskine' verscheen in Kill your darlings (2008), 'High five, zand erover' in Voor mij ben je hier (2010) en 'Schijnvrouw' op de blogspot Caraïbisch Uitzicht (2016).

In 2009 verscheen de roman Solo, een liefde, over het streven van twee jonge Surinamers om hun doelen te verwezenlijken, tegen hun moedeloze familieachtergrond in. Het boek speelt zich grotendeels af in het Surinaamse district Coronie.

In 2015 verscheen het non-fictieboek Fansi's stilte, een gereconstrueerde familiegeschiedenis rond de centrale persoon van oma Fansi.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]