Tessa Leuwsha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Theresa Evelyne (Tessa) Leuwsha (Amsterdam, 1 november 1967) is een Surinaams-Nederlandse schrijfster.

Leven[bewerken]

Tessa Leuwsha is een Nederlands-Surinaamse schrijfster. Zij werd in Amsterdam geboren uit een Surinaams-creoolse vader en een Nederlandse moeder. Na het gymnasium volgde ze een opleiding toeristisch management en studeerde Engels vanwege haar interesse in Engelse en Amerikaanse literatuur en poëzie. Leuwsha werkte een aantal jaren in de reiswereld en bezocht vele landen. In 1997 verscheen de eerste editie van haar Reishandboek Suriname (uitgeverij Elmar), die in herziene uitgaven en onder diverse titels verscheen. In 1996 vestigde zij zich als freelance journalist in Suriname, waar zij haar huidige partner ondersteunde bij het oprichten van een toeristisch bedrijf.

Tessa Leuwsha woont en werkt in Paramaribo en heeft twee kinderen. Naast romans, non-fictiewerken en theater schrijft zij artikelen, columns en is recensent voor de Ware Tijd literair. Naast haar schrijverschap is Leuwsha voorzitter van de Surinaamse stichting Lezen en Schrijven ter bevordering van literatuurbeleving onder jongeren. Met het project ‘Schrijftheater’, een samenwerking met de stichting Boekids, Den Haag, verzorgde zij schrijfworkshops voor jongeren waaruit in 2010 een jeugdtoneelstuk ontstond dat meerdere malen door jonge acteurs werd opgevoerd.

Leuwsha heeft deelgenomen aan enkele internationale literatuurfestivals, zoals het Winternachten- en Writers Unlimited festival in Den Haag en trad op voor radio en tv in Nederland en Suriname. Haar werk werd genomineerd voor literaire prijzen.

Werk[bewerken]

Haar eerste gepubliceerde verhaal ‘Voor William’ werd in 2002 bekroond met de aanmoedigingsprijs van de Kwakoe Literatuurprijs.

In 2005 debuteerde Leuwsha met de roman De Parbo-blues (uitgeverij Augustus), waarin een dochter naar Suriname reist om er de jeugd van haar eigenzinnige vader in te kleuren. De Parbo-blues werd goed door de pers ontvangen, shortlist genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en de Vrouw&Kultuur Debuutprijs 2006, en stond in de Boeken Top Tien 2007 van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het verhaal 'Nieuwe huid' verscheen in de bundel Waarover we niet moeten praten (2007), 'Bantaskine' verscheen in Kill your darlings (2008), een uitgave van het Nederlands Letterenfonds, en 'High five, zand erover' in de bundel Voor mij ben je hier (2010). Leuwsha schreef 'Schijnvrouw' op verzoek van het literair theaterprogramma Bijlmer Boekt! Het verhaal werd gepubliceerd op de blogspot Caraïbisch Uitzicht (2016).

In 2009 verscheen de roman Solo, een liefde, over het streven van twee jonge Surinamers om hun doelen te verwezenlijken, tegen hun moedeloze familieachtergrond in. Het boek speelt zich grotendeels af in het Surinaamse district Coronie. Solo, een liefde werd genomineerd voor de Black Magic Woman award.[1]

In 2015 verscheen het non-fictieboek Fansi's stilte, een gereconstrueerde familiegeschiedenis rond de centrale persoon van oma Fansi. Het boek tracht inzicht te bieden in de doorwerking van de slavernij op latere generaties en werd genomineerd voor de Inktaap 2017.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

  1. Leuwsha's verslag op Caraibisch uitzicht van de presentatie van Solo