Tom De Meester

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom De Meester
Plaats hier een foto
Volledige naam Tom De Meester
Geboren Brugge, 20 september 1975
Kieskring Flag of Oost-Vlaanderen.svg Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Auteur
Partij PVDA
Functies
2019 - heden Gemeenteraadslid Gent
2019 - heden Vlaams Parlementslid[1]
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Tom De Meester (Brugge, 20 september 1975) is een Belgisch politicus voor de PVDA en publicist. In 2018 werd hij verkozen tot de Gentse gemeenteraad en in 2019 tot het Vlaams Parlement.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Meester groeide op als zoon van een treinbestuurder. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent, met een specialisatie in Afrikaans geschiedenis. Van 1997 tot 2000 was hij onderzoeksassistent aan de vakgroep nieuwste geschiedenis.

Sinds 2000 is De Meester voorzitter van de PVDA-afdeling van Oost-Vlaanderen. Als voorzitter van de provinciale afdeling trok hij de Oost-Vlaamse Kamerlijst tijdens de verkiezingen van 25 mei 2014. Hij werd niet verkozen.[2][3]

De Meester geldt als de energiespecialist binnen zijn partij en schreef in 2013 Opgelicht over de "energiezwendel" van Electrabel.[4][5] Hij was initiatiefnemer van de 6%-campagne, waarbij 200.000 Belgen een petitie tekenden voor een verlaging van de btw op energie van 21% naar 6%. Ter gelegenheid van de 200.000e handtekening projecteerde hij de boodschappen met een laserprojector op de koepeltorens van Electrabel en de muur van Wetstraat 16. Voor de Vlaamse Heffing Elektriciteitsafname, die in maart 2016 werd ingevoerd door minister Annemie Turtelboom, bedacht De Meester de spotnaam "turteltaks".[6] In 2017 vernietigde het Grondwettelijk Hof het decreet na een klacht van PVDA.

Op 14 oktober 2018 werd hij verkozen in de Gentse gemeenteraad als gemeenteraadslid voor de PVDA. Hij zetelt er samen met partijgenoten Yüksel Kalaz en Sonja Welvaert.

Op 26 mei 2019 werd De Meester verkozen tot het Vlaams Parlement. In zijn thuisstad Gent haalde De Meester het meeste voorkeurstemmen van alle kandidaten voor het Vlaams Parlement. Zowel in Oost-Vlaanderen als in Antwerpen en Limburg raakte de partij voor het eerst over de kiesdrempel. De Meester vormt samen met Jos D'Haese, Lise Vandecasteele en Kim De Witte de eerste PVDA-fractie in het Vlaams Parlement.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Tom De Meester woont in Gent en heeft drie kinderen.