Trespass (Genesis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trespass
Studioalbum van Genesis
(Albumhoes op en.wikipedia.org)
Uitgebracht 23 oktober 1970
Opgenomen juni - juli 1970
Genre progressieve rock
Duur 42:43
Label(s) VK: Charisma Records
VS: ABC
NL/DE: Philips Records
Producent(en) John Anthony
Chronologie
1969
From Genesis to Revelation
  1970
Trespass
  1971
Nursery Cryme

(en) Allmusic-pagina
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Trespass is het tweede studioalbum van de Engelse band Genesis. Het werd uitgebracht in 1970.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Genesis toerde destijds binnen het clubcircuit. Daarbij zat ook een serie concerten gedurende een zes weken durend verblijf in de jazzclub van Ronnie Scott. Muziekproducent John Anthony nodigde daarbij Tony Stratton-Smith uit, de baas van Charisma Records. Die zag ook wel wat in de jongens, die zich muzikaal meer en meer lieten beïnvloeden door King Crimson. In de zomer van 1970 mocht de band de Trident Studios in Londen betrekken om dit tweede album op te nemen. Het liet voor wat betreft muziekstijl (King Crimson) een breuk zien met hun debuut From Genesis to Revelation. Daar waar het eerste album nog richting popmuziek ging, schoof de muziekstijl naar progressieve rock. De heren dachten voldoende materiaal geschreven te hebben voor twee albums of een dubbelalbum, maar gedurende de opnamesessies verdwenen steeds meer nummers uit beeld. Liedjes als Everywhere is here, Grandma, Little leaf, Going out to get you, Shepherd en Pacidy bleven onvoltooid achter. Het lied Let us now make love van de hand van Phillips zou nog worden opgenomen; het zou als losse single uitgegeven worden, maar omdat Phillips aankondigde te zullen vertrekken belandde het op de plank. Een live-uitvoering uit 1970 was wel voorhanden, maar verscheen pas veel later in de box Genesis archive 1967-75 (1998). Het nummer The knife werd pas in laatste instantie toegevoegd aan de tracklist. Het zorgde ervoor dat Paul Whitehead zijn oorspronkelijke hoesontwerp moest vernieuwen. Bij de definitieve hoes is een messnede te zien op zowel voor- en achterkant van de hoes.

In de nasleep van het album verdwenen Anthony Phillips (faalangst) en John Mayhew. Mayhew was juist binnengesleept via een advertentie in Melody Maker en is dus alleen op dit album te horen. Ten tijde van het uitbrengen van The knife als enige single van dit album, liet de hoes al de nieuwe samenstelling van Genesis zien met Steve Hackett en Phil Collins.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Het album verscheen vrijwel onopgemerkt door muziekpers en publiek. Het haalde vrijwel nergens een plaats in een albumlijst, een uitzondering daarop was België, dat een nummer 1-notering liet zien. Het had als gevolg, dat Genesis daar hun eerste internationale optreden kon verzorgen. Pas later kwam een blad als Rolling Stone met een recensie; in 1974 vond men het album saai. Toen de band doorbrak kwam het album weer bovendrijven. Ook toen vond men het album interessanter als inleiding op de ontwikkeling van de band, dan als album zelf. OOR's Pop-encyclopedie (versie 1977) heeft het over ambitieus en veelbelovend, maar nog niet uitgekristalliseerd. Het album kreeg trouwens talloze heruitgaven, die keer op keer van klank verschilden afhankelijk van de nieuwe technische mogelijkheden en inzichten van dat moment. Die uitgaven kwamen steeds tot stand bij nieuwe platenlabels, een gevolg van de vele fusies binnen die sector.

Tracks[bewerken | brontekst bewerken]

Trespass is het enige album waarop de muziek en teksten volledig aan de groep werden toegewezen. Bij de volgende albums werden de specifieke componisten en tekstschrijvers genoemd.

Nr. Titel Duur
1. Looking for someone 7:04
2. White mountain 6:41
3. Visions of angels 6:50
4. Stagnation 8:48
5. Dusk 4:12
6. The knife 8:56

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]