Tricleidus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tricleidus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Midden-Jura
Tricleidus
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Sauropterygia
Orde:Plesiosauria
Onderorde:Plesiosauroidea
Familie:Cryptoclididae
Geslacht
Tricleidus
Andrews, 1909
Typesoort
Tricleidus seeleyi
Tricleidus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tricleidus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Tricleidus[1][2] is een geslacht van uitgestorven cryptoclidide plesiosauriërs uit het Midden-Jura van het Verenigd Koninkrijk. Het werd voor het eerst benoemd in 1909 door Andrews en de typesoort is Tricleidus seeleyi. Het was een relatief middelgrote plesiosauriër, vijf meter lang en zevenhonderd kilogram zwaar.

Het holotype

In 1909 benoemde Charles William Andrews de typesoort Tricleidus seeleyi. De geslachtsnaam is afgeleid van het Grieks tri, 'drievoudig', en kleis, 'sleutel', een verwijzing naar de vorm van de sleutelbeenderen. De soortaanduiding eert Harry Govier Seeley.

Het holotype BMNH R3539 was gevonden in de leemput van Hicks en Gardner te Pletton, nabij Peterborough, Cambridgeshire, in een laag van de Oxford Clay die dateert uit het Callovien. Het bestaat uit een skelet met schedel. Toegewezen zijn de specimina NMW 19.96.G7, een schoudergordel en opperarmbeen, en HMG V1800, een rechteropperarmbeen uit dezelfde locatie. Verder zouden de specimina MHNH 1003 & 1004 uit Normandië, een rechteropperarmbeen en een interclavicula, van dezelfde soort kunnen zijn.