Trucheosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Trucheosaurus
Status: Uitgestorven
Fossiel voorkomen: Laat-Perm
Schets van Trucheosaurus major
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Temnospondyli
Onderorde:Stereospondyli
Familie:Rhytidosteidae
Geslacht
Trucheosaurus
Watson, 1956
Typesoort
Bothriceps major
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Trucheosaurus[1] is een geslacht van uitgestorven rhytidosteïde temnospondyle Batrachomorpha (basale 'amfibieën') uit het Laat-Perm (ongeveer 255 miljoen jaar geleden) van het Sydney Basin, New South Wales, Australië.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De fossielen van dit dier werden voor het eerst beschreven in 1909 door Arthur Smith Woodward, die de overblijfselen toeschreef aan een nieuwe soort van de amfibie Bothriceps (Bothriceps major, 'de grotere'), een geslacht dat al bekend was in het Australische Perm. Pas in 1956 leidde een herziening van de brachiopide amfibieën tot de erkenning van deze soort als het op zichzelf staande geslacht Trucheosaurus.

Het is bekend van de holotype-materialen MMF 12697a, een gedeeltelijk complete schedel, AMF 50977, een gearticuleerd postcraniaal skelet en BMNHR 3728, de tegenplaat van zowel schedel als postcraniaal skelet, gevonden in de Glen Davis-formatie. Woodward had niet in de gaten dat BMNHR 3728 de tegenplaat was van de andere twee specimina. Het geslacht werd in 1956 benoemd door David Meredith Seares Watson. De typesoort is Bothriceps major. De combinatio nova is Trucheosaurus major. De geslachtsnaam is afgeleid van het Oudgrieks truchea, 'gerafelde vodden', wegens de slechte preservering van de resten, bewaard in een laag torbaniet, de overblijfselen van de alg Reinschia.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Trucheosaurus had een breed, enigszins afgeplat lichaam, met vier korte ledematen en een massieve schedel, extreem breed aan de achterkant en nogal spits aan de voorkant. De schedel was relatief afgeplat en vormde een groot oppervlak. De ogen waren klein en naar voren gericht.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk toegeschreven aan de brachiopiden, werd dit dier later vergeleken met de rhytidosteïden ('amfibieën' typisch voor het Vroeg-Trias, met een driehoekige schedel): Trucheosaurus werd daarom erkend als de oudst bekende rhytidosteïde. Een naaste verwant ervan is Laidleria, bedeeld met een opmerkelijk pantser.

Fylogenie[bewerken | brontekst bewerken]

Stereospondyli

Benthosuchus



Watsonisuchus





Uruyiella




Peltobatrachus




Rhineceps




Australerpeton



Rhytidosteus









Lapillopsis



Lydekkerina



Trematosauria

Trematosaurus




Luzocephalus




Chomatobatrachus



Brachyopoidea

Bothriceps




Xenobrachyops



Keratobrachyops




Rhytidosteidae


Nanolania




Trucheosaurus



Laidleria






Boreopelta




Peltostega





Pneumatostega




Sangaia



Mahavisaurus




Derwentiinae

Deltasaurus




Arcadia




Rewana




Derwentia



Indobrachyops