UNMIH

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Haïti.

De United Nations Mission in Haïti (UNMIH), of Missie van de VN in Haïti in het Nederlands, was een VN-vredesmacht in Haïti van september 1993 tot juni 1996.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Een militaire junta nam in die periode het bestuur over. Er was een akkoord gesloten dat onder meer bepaalde dat het Haïtiaanse leger moest worden gemoderniseerd en een nieuwe politiemacht opgericht.

Mandaat[bewerken | brontekst bewerken]

UNMIH werd opgericht met maximaal 567 politiewaarnemers, 700 militairen en 60 instructeurs. De waarnemers zouden de politie van Haïti begeleiden en toezien op hun operaties. De anderen zouden het leger moderniseren. De militaire autoriteit in Haïti werkte echter niet mee waardoor de missie niet van start kon gaan.

Een multinationale macht onder Amerikaanse leiding bracht daar in 1994 verandering in. Nadat een stabiele omgeving was opgezet zou UNMIH de taken van de macht overnemen. Daarvoor werd ze uitgebreid tot 6000 troepen. UNMIH moest nu ook mee zorgen voor de veiligheid en helpen met de organisatie van verkiezingen.

Medaille[bewerken | brontekst bewerken]

lint van de medailles voor vredesoperaties in Haïti
lint van de medailles voor vredesoperaties in Haïti

Ook Nederlanders werden gedecoreerd met de voor de medewerkers ingestelde Medaille voor Vredesmissies van de Verenigde Naties aan het voor UNMIH, UNSMIH, UNTMIH en MIPONUH en MICAH vastgestelde blauwe lint met in het midden de kleuren van de vlag van Haïti. De bronzen medailles zijn bij alle Medailles voor Vredesmissies van de Verenigde Naties gelijk. Men stelt bij iedere vredesmissie een ander lint in waaraan de ronde medaille op de linkerborst wordt gedragen. Het lint heeft in de meeste gevallen, en ook hier, betrekking op de kleuren van het land waar de vredesmissie wordt uitgevoerd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Kosten[bewerken | brontekst bewerken]

De hele missie kostte bruto zo'n 320 miljoen dollar of omgerekend ongeveer 230 miljoen.

Sterkte[bewerken | brontekst bewerken]

Onderdeel Initieel toegestaan Maximaal toegestaan Hoogtepunt (30 juni 1995) Eindperiode Slachtoffers
Politie 567 900 847 300 3
Militairen 700 6000 6065 1200 6
Instructeurs 60

Landen[bewerken | brontekst bewerken]

Betrokken resoluties van de Veiligheidsraad[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]