Resolutie 975 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 975
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 30 januari 1995
Nr. vergadering 3496
Code S/RES/975
Stemming
voor
14
onth.
1
tegen
0
Onderwerp Instabiliteit van Haïti
Beslissing Verlengde de UNMIH-vredesmacht met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1995
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Oman Oman · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Haïti.
Haïti.

Resolutie 975 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 30 januari 1995 met veertien stemmen voor en de onthouding van China aangenomen door de VN-Veiligheidsraad, en verlengde de UNMIH-vredesmacht in Haïti met een half jaar.

Achtergrond[bewerken]

Na decennia onder dictatoriaal bewind won Jean-Bertrand Aristide in december 1990 de verkiezingen in Haïti. In september 1991 werd hij met een staatsgreep verdreven. Nieuwe verkiezingen werden door de internationale gemeenschap afgeblokt waarna het land in de chaos verzonk. Na Amerikaanse bemiddeling werd Aristide in 1994 in functie hersteld.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

Een multinationale macht (MNF) was naar Haïti gestuurd om een veilige stabiele omgeving op te zetten alvorens de UNMIH-missie zou worden ingezet. Die omgeving was nu een feit.

Handelingen[bewerken]

De positieve ontwikkelingen in Haïti, zoals de terugkeer van de verkozen regering, werden verwelkomd. De inzet van UNMIH werd reeds voorbereid. Nu een veilige stabiele omgeving bestond in Haïti mocht secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali de militaire, politionele en civiele onderdelen van UNMIH samenstellen. Tegen 31 maart moest UNMIH alle taken van de MNF hebben overgenomen. Het mandaat van UNMIH werd met zes maanden verlengd, tot 31 juli. Er mochten 6000 troepen en 900 agenten worden ingezet.

De internationale gemeenschap zou de economische, sociale en institutionele ontwikkeling van Haïti steunen. Ook moest er een politiemacht worden opgericht en het rechtssysteem moest in ere worden hersteld.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 975 van de Engelstalige Wikisource.