Resolutie 1014 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 1014
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 15 september 1995
Nr. vergadering 3577
Code S/RES/1014
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Liberia
Beslissing Verlengde de UNOMIL-waarnemingsmacht tot 31 januari 1996.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1995
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Oman Oman · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Ghanese ECOMOG-troepen worden door de Amerikaanse luchtmacht naar Liberia gevlogen (foto: feb 1997).

Resolutie 1014 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 15 september 1995.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Eerste Liberiaanse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de hoogdagen onder het decennialange bestuur van William Tubman, die in 1971 overleed, greep Samuel Doe de macht. Zijn dictatoriale regime ontwrichtte de economie en er ontstonden rebellengroepen tegen zijn bewind, waaronder die van de latere president Charles Taylor. In 1989 leidde de situatie tot een burgeroorlog waarin de president vermoord werd. De oorlog bleef nog doorgaan tot 1996.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Waarnemingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verwelkomde het Abuja-akkoord dat op 19 augustus was ondertekend en de voorgaande akkoorden aanvulde en verduidelijkte. Er was ook een nieuwe Staatsraad, een staakt-het-vuren, een begin aan de ontbinding van de troepen en een tijdsschema voor de uitvoering van het akkoord. Door het akkoord had de ECOMOG-vredesmacht van de ECOWAS bijkomende troepen, uitrusting en logistiek nodig om in heel Liberia toe te zien op de uitvoering van het akkoord, en vooral de ontwapening en demobilisatie.

Handelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde het mandaat van de UNOMIL-waarnemingsmacht tot 31 januari 1996. De intentie van de secretaris-generaal om 42 extra waarnemers te sturen werd verwelkomd. De lidstaten werden gevraagd om extra fondsen hiervoor, en om bijkomende steun aan ECOMOG. De secretaris-generaal organiseerde zo snel mogelijk een conferentie om die op te halen. Opnieuw werd geëist dat alle fracties in Liberia de status van ECOMOG, UNOMIL en de hulporganisaties respecteerden en dat ze het internationaal humanitair recht naleefden.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]