Universiteit van Toulouse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van Toulouse
Université de Toulouse
Klooster waarin de rechtenfaculteit gehuisvest is
Locatie Toulouse, Frankrijk
Opgericht 1229
Studenten 120.000
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Toulouse (Frans: Université de Toulouse) is een consortium van universiteiten en andere instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek, gelegen in Toulouse, Frankrijk. Dit consortium is vernoemd naar een van de eerste universiteiten van Europa, opgericht in 1229. Vandaag de dag omvat de universiteit alle opvolgers van die oorspronkelijke universiteit.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oprichting van de Universiteit van Toulouse vond plaats in 1229 als onderdeel van het Verdrag van Meaux. Het voorstel om een universiteit op te richten kwam van Graaf Raymond VII van Toulouse. Hij kwam met dit voorstel daar hij, vanwege beschuldigingen van ketterij, een opleiding in theologie moest financieren. Bisschop Foulques de Toulouse was ook een van de oprichters van de universiteit. Enkele van de eerste docenten aan de universiteit waren Jean de Garlande en Roland of Cremona.

De universiteit begon met enkel de faculteit theologie, maar werd al snel uitgebreid met faculteiten rechtsgeleerdheid en medicijnen. Aanvankelijk bevond de universiteit zich in het centrum van de stad.

In 1969 werd de Universiteit van Toulouse opgesplitst in drie afzonderlijke universiteiten, en een aantal gerelateerde instellingen voor hoger onderwijs. De hedendaagse Universiteit van Toulouse werd opgericht op 27 maart 2007. Er studeren meer dan 120.000 studenten.

Onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit bestaat uit de volgende instellingen:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]