Naar inhoud springen

Université Paul Sabatier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit Paul Sabatier
Toulouse III
Université Paul Sabatier
Toulouse III
De sterrenwacht op de Pic du Midi de Bigorre wordt beheerd door de Université Paul Sabatier
Motto Les sciences au coeur
Locatie Toulouse, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Opgericht 1969
Type Openbaar
Rector Jean-Pierre Vinel
Studenten 31.987[1]
Personeel 4.589[1]
Lid van Universiteit van Toulouse
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Université Paul Sabatier is een universiteit in Toulouse (Frankrijk), vernoemd naar Paul Sabatier, winnaar van de Nobelprijs voor scheikunde in 1912. De Université Paul Sabatier maakt deel uit van de Universiteit van Toulouse.

De Université Paul Sabatier werd gevestigd in 1969, toen de Universiteit van Toulouse werd opgesplitst in drie delen. De Université Paul Sabatier, het derde deel, staat daarom ook wel bekend als Université Toulouse III (Universiteit van Toulouse III). De universiteit heeft zo'n 27.000 studenten en 2.900 faculteitsleden en richt zich voornamelijk op techniek, exacte wetenschap, gezondheidszorg en sport. De hoofdcampus van 124 hectare in Rangueil in Zuidoost-Toulouse omvat ruim 390.000 m² aan gebouwen, waaronder 74 onderzoekslaboratoria. De universiteit heeft sinds 2007 een eigen station aan Lijn B van de metro van Toulouse.

De universiteit beheert de botanische tuin Jardin botanique Henri Gaussen, waaronder het Arboretum de Jouéou. De universiteit heeft ook een sterrenwacht op de Pic du Midi de Bigorre. De hoofdgebouwen van het Institut de Mathématiques de Toulouse (bekend van de Prix Fermat) bevinden zich op de campus van de Université Paul Sabatier.

De Université Paul Sabatier vormt een deel van Aerospace Valley, een cluster van lucht- en ruimtevaartbedrijven en -onderzoekscentra in Zuid-Frankrijk.

In de Academic Ranking of World Universities, een lijst van 500 beste universiteiten ter wereld (2014) staat de Université Paul Sabatier gerangschikt tussen 201 en 300.[2]