Vegemite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vegemite op geroosterd brood
De nieuwere variant Cheesybite naast de oorspronkelijke vegemite

Vegemite[1] is een viskeus, zwart smeerbaar broodbeleg uit Australië. Het wordt gemaakt van gistextract dat overblijft na bierbereiding, aangevuld met groenten en kruiden als voedingsadditief.

Vegemite is een broodbeleg voor sandwiches, geroosterd brood, crumpets en crackers, maar wordt ook gebruikt als vulling voor gebak. Het smeersel is vergelijkbaar met het Britse en Nieuw-Zeelandse marmite, het Australische Promite, het Duitse Vitam-R en het Zwitserse Cenovis.

Vegemite is zout, enigszins bitter, moutig en rijk aan glutaminezuur, wat resulteert in een umami smaak gelijkend op die van runderbouillon. Het smeersel is veganistisch, koosjer en halal[2].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vegemite is in 1922 in Melbourne uitgevonden door Cyril P. Callister, werkzaam voor het bedrijf Fred Walker & Co[3]. Tot januari 2017 was het merk Vegemite eigendom van Mondelēz International (voorheen Kraft Foods), waarna het werd aangekocht door het Australische bedrijf Bega Cheese. Deze aankoop was onderdeel van een overeenkomst van $460 miljoen waarmee Bega Cheese het grootste deel van de kaas- en levensmiddelenbedrijven van Mondelēz International in Australië en Nieuw-Zeeland verwierf[4].

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 ontstond ophef in Australië toen bekend werd dat vegemite in Queensland en het Noordelijk Territorium gebruikt wordt om bier mee te brouwen. Het ingrediënt gistextract maakt dit mogelijk. Ondanks de ophef werd de verkoop van vegemite niet verboden[5].

Populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De Australische popgroep Men at Work refereerde aan een vegemite sandwich in hun nummer "Down Under", dat in 1981 werd uitgebracht op het album Business as Usual.

De eveneens Australische band King Gizzard and the Lizard Wizard hebben er zelfs een heel nummer over geschreven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]