Vlag van Saoedi-Arabië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door CommonsDelinker (overleg | bijdragen) op 12 apr 2020 om 02:58. (Flag_of_the_1st_and_2nd_Saudi_State.svg vervangen door Flag_of_the_Third_Saudi_State-01.svg. CommonsDelinker:)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vexillologisch symbool voor een nationale vlag te land en dienstvlag te rzee? Vlag van Saoedi-Arabië (ratio 2:3)
Vlaggen hangen halfstok na de aardbeving van Sichuan in 2008. De vlag van Saoedi-Arabië mag echter nimmer halfstok hangen.

De vlag van Saoedi-Arabië werd in 1932 bij de stichting van het koninkrijk ingevoerd en is in de huidige vorm sinds 15 maart 1973 in gebruik.

Symboliek en ontwerp

Op de groene achtergrond staat een Arabische tekst in witte letters, geschreven in het Thuluth-schrift, met daaronder een zwaard. De tekst is de sjahada, de islamitische geloofsbelijdenis:

لا إله إلا الله محمد رسول الله
La ilaha Ila Allah Muhammada Rasulu allah
Er is geen andere god dan God; Mohammed is de boodschapper van God

De tekst is van beide zijden leesbaar. Het zwaard wijst aan beide kanten naar de broekzijde van de vlag.

Gebruik

Omdat de tekst op de vlag als heilig wordt beschouwd, wordt de vlag normaal gezien niet gebruikt op T-shirts of andere dingen.

Een poging van het Amerikaanse leger om krediet te winnen bij kinderen in de regio Prost van Afghanistan door het uitdelen van voetballen waarop vlaggen waren afgebeeld, waaronder de vlag van Saoedi-Arabië, mondde uit in demonstraties. De Saoedi-Arabische ambtenaren zeiden dat het schoppen tegen de tekst onaanvaardbaar was.[1]

Aangezien de vlag het Woord van God draagt, wordt de vlag nooit halfstok gehangen als teken van rouw.

Volgens Saoedische wet mag de vlag niet aan een horizontale stok gehangen worden. Daarvoor worden speciale vlaggen ontwikkeld met de broeking boven, zodat de tekst horizontaal blijft staan.

Overige vlaggen van Saoedi-Arabië

Historische vlaggen

Zie ook