Naar inhoud springen

Vlottende bies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwernerbot (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2020 om 19:44. (Botverzoek: weghalen dode links naar http://dzn.eldoc.ub.rug.nl met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vlottende bies
Vlottende bies
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht:Eleogiton
soort
Eleogiton fluitans
(L.) Link (1872)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vlottende bies op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De vlottende bies (Eleogiton fluitans, synoniemen: Isolepis fluitans, Scirpus fluitans) is een overblijvende plant, die behoort tot de cypergrassenfamilie (Cyperaceae). De vlottende bies komt voor in West-Europa, Zuidoost-Azië, Australië, Zuid-Afrika, op de Azoren, Madagascar en enkele plaatsen in Afrika. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam en matig afgenomen. De vlottende bies is een kensoort voor de pilvaren-associatie. Het aantal chromosomen 2n = 60.[1]

De plant wordt 15 - 60 cm hoog. De vertakte, tot 1 mm dikke stengel van de waterplant zweeft in het water en die van de landplant ligt op de grond. Ze wortelen op de knopen. De tot 10 cm lange en tot 1 mm brede, grasachtige bladeren staan bijna haaks af en hebben drie nerven.

De vlottende bies bloeit van juni tot in de herfst met bleekbruine, eivormige, 3 - 4 mm lange aren. De aar bestaat uit ongeveer zeven bloemen. De stijl heeft twee stempels. Het schutblad is korter of iets langer dan de aar.

De vrucht is een lensvormig nootje. Het lichtbruine, eivormige zaad is 1,3 mm lang en 0,8 mm breed en heeft een fijn netvormig oppervlak.

Zie de categorie Isolepis fluitans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Isolepis fluitans.