Walfriduskerk (Hellum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Walfriduskerk Hellum
Hervormde kerk
Plaats Hellum
Gewijd aan Walfridus
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 50′ OL
Gebouwd in elfde eeuw
Restauratie(s) 1963-66
Monumentnummer  33810
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde Walfriduskerk in Hellum, gemeente Midden-Groningen, is een van de oudste kerken in de Nederlandse provincie Groningen.

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijk romaanse kerkgebouw dateert uit het einde van de elfde eeuw. De tufsteen van de oorspronkelijke kerk is bij een latere verbouwing hergebruikt, afwisselend met baksteen, wat de kerk een kenmerkend speklagen-exterieur geeft. De kerk is gebouwd op een fundament van zwerfkeien, die op een aantal plaatsen boven de grond uitsteken.

De kerk is tussen 1963 en '66 ingrijpend gerestaureerd waarbij de pleisterlaag uit 1872 is verwijderd en de oorspronkelijke romaanse vensters zijn gereconstrueerd. Plas en Plas geven aan dat de wijze van restaureren aanleiding was voor veel kritiek. Voornaamste kritiekpunt was dat de uitvoering te rigoureus was. [1] In de noordmuur is na de restauratie een aangetroffen sarcofaag niet opnieuw dichtgemetseld. Deze bevindt zich direct naast de toegang.

Toren[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de 15e eeuw had de kerk waarschijnlijk twee torens, een aangebouwde en een losstaande. Waarschijnlijk in 1646 werd de aangebouwde toren verlaagd en onder het kerkdak getrokken. In 1871 werd de losstaande toren afgebroken, waarop in 1872 de huidige aangebouwde toren werd gebouwd.

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

In de kerk staat het oudste wapenbord van Frans Rengers uit 1568, het oudste van de provincie Groningen. De preekstoel dateert uit 1759 en draagt het wapen van de familie Rengers en de familie Ripperda. Er stond een kerkorgel uit 1661, waarvan het pijpwerk verwerkt werd in het nieuwe eenklaviers instrument dat de orgelbouwer Nicolaus Anthony Lohman in 1819 vervaardigd heeft.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De Walfriduskerk is nog steeds in gebruik voor de eredienst. Hellum maakt deel uit van PKN-gemeente De Woldkerken die nauw samenwerkt met de gemeente Slochteren.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Hervormde kerk (Hellum) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.