Naar inhoud springen

Walfriduskerk (Hellum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door EcrituresBot (overleg | bijdragen) op 28 jan 2018 om 18:04. (→‎Zie ook: Categorienaam aangepast met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Walfriduskerk Hellum
Hervormde kerk
Plaats Hellum
Coördinaten 53° 14′ NB, 6° 50′ OL
Gebouwd in elfde eeuw
Monumentnummer  33810
Architectuur
Bouwmateriaal tufsteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De hervormde Walfriduskerk in Hellum, gemeente Slochteren, is een van de oudste kerken in de Nederlandse provincie Groningen.

Het oorspronkelijk romaanse kerkgebouw dateert uit het einde van de elfde eeuw. De tufsteen van de oorspronkelijke kerk is bij een latere verbouwing hergebruikt, afwisselend met baksteen, wat de kerk een kenmerkend speklagen-exterieur geeft. Vanaf de 15e eeuw had de kerk waarschijnlijk twee torens, een aangebouwde en een losstaande. Waarschijnlijk in 1646 werd de aangebouwde toren verlaagd en onder het kerkdak getrokken. In 1871 werd de losstaande toren afgebroken, waarop in 1872 de huidige aangebouwde toren werd gebouwd. In de kerk staat het oudste wapenbord van Frans Rengers uit 1568, het oudste van de provincie Groningen.

Er stond een kerkorgel uit 1661, waarvan het pijpwerk verwerkt werd in het nieuwe eenklaviers instrument dat de orgelbouwer Nicolaus Anthony Lohman in 1819 vervaardigd heeft.

Zie ook

Zie de categorie Hervormde kerk (Hellum) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.