Wandelroute E3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
E3
Wandelroute E3
tKBHFa Corcubion
HST Santiago de Compostella
HST Roncesvalles
GRENZE Spanje/Frankrijk
HST St Jean-Pied-de-Port
KRZ Fontainebleau, E5
HST Montcornet
HST Sorendal
GRENZE Frankrijk/België
HST Bohan
HST Bouillon
HST Martelange
GRENZE België/Luxemburg
HST Clervaux
HST Remich
GRENZE Luxemburg/Duitsland
HST Saarburg
HST Fulda
HST Bad Alexandersbad
BS2+lBS2+r
GRENZESTR Duitsland/Tsjechië
STRHST Selb
HSTSTR Cheb
STRHST Annaberg-Buchholz
HSTSTR Karlovy Vary
STRGRENZE Duitsland/Tsjechië
BS2lBS2r Dēčín
HST Liberec
GRENZE Tsjechië/Polen
GRENZE Polen/Tsjechië
GRENZE Tsjechië/Slowakije
GRENZE Slowakije/Polen
GRENZE Polen/Slowakije
GRENZE Slowakije/Hongarije
HST Ártánd
GRENZE Hongarije/Roemenië
HST Oradea
tSTR
tZOLL Roemenië/Bulgarije
tSTR
HST Berkovica
KBHFe Nesebar

De Europese wandelroute E3 loopt van Santiago de Compostella naar de Zwarte Zee[1]. De E3 is opgebouwd uit diverse langeafstandsroutes op nationaal en regionaal niveau. In Frankrijk en Spanje is dat onder andere de GR 65 die door Auvergne loopt. De Pyreneeën worden gekruist ter hoogte van Saint-Jean-Pied-de-Port, een geliefde startplaats voor de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (Jacobsweg). Ook een andere startplaats om naar Compostella te lopen, het midden in Frankrijk gelegen Vézelay, ligt op de E3. De E3 loopt voorts door België, Luxemburg, Duitsland, Tsjechië, Polen, Slowakije, Hongarije en Bulgarije. Gewerkt wordt aan een tracé door Servië. De Europese wandelroutes worden uitgezet en beheerd door de Europese Wandelvereniging[2], waarin Nederland door Wandelnet wordt vertegenwoordigd.

Spanje[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf pelgrimsbestemming Santiago de Compostella is de E3 tot Vézelay in Frankrijk identiek aan de klassieke Jacobsweg uit West-Europa. De E3 is dan ook in Spanje gemarkeerd met een gele schelp op blauwe achtergrond en zo nodig een gele pijl. Inmiddels zijn grote delen van de route ook met de wit-rode markering aangegeven, die ook in Nederland wordt gebruikt. In Santiago de Compostella eindigen ook andere Jacobswegen, bijvoorbeeld uit Portugal en het zuiden van Spanje en men moet er dus op letten naar het oosten te gaan. De E3 passeert Ponferrada, León en Burgos en gaat na Pamplona de Pyreneeën in. Op de Col de Bentarte wordt Frankrijk bereikt.

Frankrijk[bewerken | brontekst bewerken]

De E3 bestaat in Frankrijk uit de volgende deeltrajecten :

België (200 km)[bewerken | brontekst bewerken]

  • GR 15 (GR AE); Ardennen – Eifel, loopt van Bohan, grotendeels via het dal van de Semois[13] en vervolgens via de Rulles naar Martelange (totaal 200 km).[12]

Luxemburg[bewerken | brontekst bewerken]

  • GR AE tot Clervaux; daarna samenloop met de E2, beter bekend als GR 5, naar het zuiden tot Schengen op het drielandenpunt van België, Duitsland en Luxemburg. Oude edities van de Franse topo-guide réf. 514[14] beschrijven vrijwel het Luxemburgse gedeelte van de E3 tussen Clervaux en Schengen, maar sinds 2009 is dat niet meer het geval.

Duitsland[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wandelroute Saar - Silezië tot het vroegere drielandenpunt van DDR, Duitsland en Tsjechië, tegenwoordig drielandenpunt van Tsjechië met de Duitse deelstaten Beieren en Saksen. Na Fulda zijn er drie varianten:

1. Kort na Fulda splitst een verbindingsroute naar Eisenach zich van de eigenlijke E3 af. In Eisenach begint de wandelroute Eisenach-Boedapest, een voormalige vriendschapsroute van een aantal destijds communistisch bestuurde landen die in de E3 is opgenomen. De EB-Weg volgt aanvankelijk de Rennsteig, maakt dan een grote lus door het Thuringse (stuw)merengebied, passeert het Vogtland, het Ertsgebergte en het Elbsandsteingebergte en verlaat Duitsland definitief bij Hřensko aan de Elbe. Voor zover de E3 samenvalt met de Wandelroute Eisenach-Boedapest, wordt de route daar beschreven.

De hoofdroute van de E3 loopt net als voor 1989 ten Zuiden van de Thuringse grens naar Bad Alexandersbad bij Wunsiedel, waar een volgende splitsing ligt:

2. De Saksische variant loopt via Selb en door het Vogtland en het Ertsgebergte en verenigt zich bij Rechenberg-Bienenmühle definitief met de EB-Weg. Dit deel van de E3 staat op de kaarten 805, 806 en 807 van Kompass.

3. De Boheemse variant loopt vanaf de Duits/Tsjechische grens via de Tsjechische steden Cheb, Loket, Karlovy Vary en Děčín eveneens naar Hřensko. De route is ingetekend op de kaarten 2018, 2014 en 2012 van Kompass.

Tsjechië, Polen, Slowakije[bewerken | brontekst bewerken]

Hongarije[bewerken | brontekst bewerken]


Servië[bewerken | brontekst bewerken]

  • Aangezien de berg Kom, het beginpunt van de E3 in Bulgarije, op de Servische grens ligt, ligt het voor de hand Servië in de verbinding met Hongarije te betrekken. Inmiddels is dat op papier gebeurd,[15] met een tracé vanaf de Hongaarse grens.

Bulgarije[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Bulgarije is de E3 identiek met de wandelroute Kom-Emine-weg.
  • De E3 eindigt op Kaap Emine in de Zwarte Zee. Aangezien verder lopen hier onmogelijk is, is dit het definitieve eindpunt van de E3.

Wandelgids[bewerken | brontekst bewerken]

Wikivoyage heeft een reisgids over Wandelroute E3.

Fer en Loes Daniëls, 'Time-out'– reiswijzer en avontuurlijk verslag van onze voettocht naar Santiago de Compostela. Over de Europese Wandelweg E3 van Clervaux (Luxemburg) naar Santiago de Compostela (2737 km). ISBN 90-76621-06-3

Zie de categorie E3 European long distance path van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.