Wereldzadenbank op Spitsbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wereldzaadbank op Spitsbergen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Svalbard globale frøhvelv
Toegang tot de opslagplaats
Toegang tot de opslagplaats
Locatie Svalbard (Spitsbergen), Noorwegen
Coördinaten 78° 14′ NB, 15° 29′ OL
Oorspr. functie Zadenbank
Huidig gebruik Zadenbank
Start bouw 19 juni 2006
Bouw gereed ja
Opening 26 februari 2008
Bouwkosten 45 miljoen NOK, $9 miljoen US dollar
Overig
Verdiepingen 1
Eigenaar Noorse overheid
Detailkaart
Wereldzadenbank op Spitsbergen
Wereldzadenbank op Spitsbergen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Opslag in de zadenbank

De wereldzadenbank op Spitsbergen (Noors: Svalbard globale frøhvelv; Engels: Svalbard Global Seed Vault) is een zadenbank op het eiland Spitsbergen waar plantzaden van zo veel mogelijk rassen van (voedsel)gewassen worden opgeslagen. In populair taalgebruik wordt hij ook wel omschreven als een ‘Doomsday-vault’ of een ‘ark van Noach’. Het opslaan van zaden is gratis voor eindgebruikers.

De zadenbank bevindt zich 120 meter diep in een berg vlak bij de plaats Longyearbyen, op een hoogte van circa 130 meter boven zeeniveau.

Geschiedenis[bewerken]

Sinds 1984 heeft de Nordic Gene Bank (NGB) kopieën van bevroren zaden uit de Noordse landen opgeslagen in een verlaten kolenmijn op Spitsbergen. Door de jaren heen groeide de collectie aan tot meer dan 10.000 zaadjes voor meer dan 2.000 cultivars van 300 verschillende plantensoorten. Deze verzameling heeft jarenlang eveneens zaadmonsters gedupliceerd voor de Zuid-Afrikaanse ontwikkelingsgemeenschap.

De eerste ministers van Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland legden op 19 juni 2006 ceremonieel "de eerste steen" voor de huidige locatie[1]

Op 1 januari 2008 werd de Nordic Gene Bank geïntegreerd met die van NordGen: het genetisch onderzoekscentrum van de Noordse Landen. Toen werden zowel de collecties uit de Noordse landen als die uit Zuid-Afrika overgebracht naar de nieuwe opslagplaats.[2] Op 26 februari 2008 vond de officiële opening plaats.[3]

De Noorse regering heeft de kosten van 45 miljoen Noorse Kronen voor de bouw van de opslagplaats volledig zelf gedragen. Noorwegen en het Global Crop Diversity Trust staan in voor de operationele kosten. Het Fonds bestaat uit giften uit het Bill & Melinda Gates Foundation en van verscheidene regeringen wereldwijd.[4]

Inmiddels zijn er ongeveer 1,5 miljoen verschillende zaadmonsters van landbouwgewassen opgeslagen. De variëteit en het volume opgeslagen zaden zal afhangen van het aantal landen dat deelneemt – er is de mogelijkheid tot het opslaan van 4,5 miljoen exemplaren.

Vijf procent van de zaden in de opslagplaats, ongeveer 18,000 monsters met 500 zaden elk, komen van het Centrum voor Genetische Bronnen van Nederland (CGN), dat deel uitmaakt van Universiteit van Wageningen.

Bouw en ontwerp[bewerken]

De zadenbank ligt 120 meter diep in een berg van zandsteen op het eiland Spitsbergen en maakt gebruik van robuuste beveiligingssystemen. De zaden zijn verpakt in speciale pakketten en verzegeld om vocht eruit te houden. De instelling wordt beheerd door NordGen. Er is niet permanent personeel aanwezig.

De locatie werd gekozen omwille van een aantal factoren die het ideaal maken als locatie:

  • Er is geen noemenswaardige tektonische activiteit;
  • De locatie ligt ver weg van militaire conflictgebieden;
  • Er is een permafrost, wat helpt voor de bewaring. Als de kunstmatige koeling uitvalt duurt het meerdere weken voordat de internationaal aangewezen standaardtemperatuur van -18 graden Celsius stijgt tot de omgevingstemperatuur van het gesteente van -4 °C;
  • De ligging 130 m boven de zeespiegel betekent dat de locatie droog blijft, zodat de zaden ook veilig zijn als de zeespiegel stijgt door het smelten van de ijskappen.[5][6][7][8]

Een haalbaarheidsstudie die voorafging aan de bouw wees uit dat de meeste voedselgewaszaden in de opslagplaats gedurende honderden jaren bewaard kunnen worden. Voor sommige, waaronder een aantal belangrijke granen, kan dit zelfs enkele duizenden jaren zijn.

Publieke kunst[bewerken]

Verlichte kunstinstallatie aan de ingang van de opslagplaats

Over de hele lengte van het dak van de opslagplaats en naar beneden toe tot aan de toegangsweg is er een verlicht kunstwerk, dat de ligging van de opslagplaats al van ver aangeeft. In Noorwegen moeten constructieprojecten gebouwd met publiek geld kunstwerken bevatten. KORO, het Noorse Staatsagentschap dat dit soort kunst overziet in de publieke ruimte, stelde de artiest Dyveke Sanne aan om verlichting te installeren, die het belang en de kwaliteiten van het noorderlicht accentueert. Het dak en de toegangen zijn opgevuld met zeer spiegelend roestvaststalen spiegels en prisma's. De installatie reflecteert noorderlicht, terwijl daarnaast een netwerk van 200 glasvezelkabels het stuk een groenachtig-turquoise en witte aanschijn geeft.

Missie[bewerken]

De missie van de Svalbard wereldzadenopslag is het voorzien van een veiligheidsnet tegen het verlies van de diversiteit in traditionele genenbanken. De populaire pers legde de nadruk op het mogelijk gebruik in geval van een grote regionale of globale ramp. Toch zal het vaker gebeuren dat de bank wordt aangesproken wanneer nationale genenbanken monsters verliezen vanwege verkeerd beheer, ongelukjes, toestellen die uitvallen, snoei in het budget en natuurrampen. Soms zijn het oorlogen die genenbanken verwoesten. De nationale zadenbank op de Filipijnen werd beschadigd door overstroming, gevolgd door een brand. De zadenbanken van Afghanistan en Irak zijn volledig verloren gegaan.[9] Volgens The Economist, is de Svalbard vault een tweedelijns backup voor 's werelds 1,750 zadenbanken, de bewaarplaatsen die de biodiversiteit in de landbouw moeten veilig stellen.

Aanlevering van zaden[bewerken]

De zaden worden aangeleverd door genenbanken uit vele landen, waaronder 18.000 monsters (met elk 500 zaden) van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) in Wageningen. De Nationale Plantentuin van België overweegt om haar zadencollectie van 211 wilde boonsoorten te leveren.

Gebruik van zaden[bewerken]

De eerste keer dat men beroep deed op de wereldzadenbank was in 2015.[10][11][12]. Door het conflict in Syrië was de zadenbank in Aleppo niet in staat om de opgevraagde stalen te leveren.

Toegang tot de zaden[bewerken]

De monsters die in de opslagplaats liggen zijn kopieën van monsters uit de lokale genenbanken die ze bijdroegen. Onderzoekers, plantentelers en andere groepen die toegang wensen tot zaadmonsters, kunnen deze niet rechtstreeks bij de zadenopslagplaats opvragen; zij moeten monsters opvragen bij de genenbanken waar ze vandaan kwamen. De monsters opgeslagen in de genenbanken zullen, in de meest gevallen, toegankelijk zijn in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden van het Internationaal verdrag over planten- en genetische bronnen voor voedselgewassen en landbouw, dat werd goedgekeurd door 118 landen of andere betrokken partijen.

De werking is als een kluis in een bank. De zadenbank is eigenaar van het gebouw, en de instantie die de zaden in veilige bewaring geeft blijft eigenaar van de inhoud van haar kluis. Het in bewaring van zadenmonsters in Spitsbergen betekent niet dat er een legale overdracht is van genetisch bronmateriaal. In genenbankterminologie wordt dit een "black box"-overeenkomst genoemd. Elke bijdrager tekent een overeenkomst met NordGen, dat ageert in naam van Noorwegen. De overeenkomst maakt duidelijk dat Noorwegen geen eigenaar wordt van de opgeslagen zaden en dat deze het eigendom van de bijdrager blijven. Die heeft dan ook als enige het recht om deze monsters op te vragen uit de zadenbank. Niemand heeft toegang tot zaden van anderen.

Prijzen[bewerken]

  • Het Svalbard Globale Zadenopslag haalde de 6e plaats in Time's Best Inventions of 2008.[13]
  • Bekroond met De Noorse Lighting Prize for 2009.[14]

Zie ook[bewerken]

Wikinews Wikinews heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Seeds placed in Norwegian vault as agricultural 'insurance policy'.