Wereldzaadbank op Spitsbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ingang Svalbard globale frøhvelv
Opslag in de zaadbank

De Wereldzaadbank op Spitsbergen (Noors: Svalbard globale frøhvelv; Engels: Svalbard Global Seed Vault) is een zaadbank op het eiland Spitsbergen waar zaden van zo veel mogelijk rassen van (voedsel)gewassen worden opgeslagen.

Deze opslagplaats, ook wel omschreven als een ‘Doomsday-vault’ of een ‘ark van Noach’, wordt grotendeels betaald door de Noorse overheid. Op 19 juni 2006 werd de eerste steen gelegd en op 26 februari 2008 vond de officiële opening plaats.
De zaadbank bevindt zich 120 meter diep in een berg vlak bij de plaats Longyearbyen, op een hoogte van circa 130 meter boven zeeniveau, zodat de zaden ook veilig zijn indien de zeespiegel stijgt door het smelten van de ijskappen.

Temperatuur[bewerken]

De temperatuur waarbij de zaden worden bewaard is -18 °C. Mocht de koelinstallatie uitvallen, dan duurt het door de temperatuur van de zandsteen in de berg, circa -4 °C, nog enige tijd voordat de temperatuur naar dit niveau is gestegen.

Levering van zaden[bewerken]

De zaden worden geleverd door genenbanken uit vele landen, waaronder 18.000 monsters (met elk 500 zaden) van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) in Wageningen. De Nationale Plantentuin van België overweegt om haar zadencollectie van 211 wilde boonsoorten te leveren.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]