Westworld (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Westworld
Westworld (TV series) title logo.jpg
Genre Sciencefiction
Drama
Thriller
Actie
Western
Speelduur 60 minuten
Bedenker Jonathan Nolan
Lisa Joy
Michael Crichton
Hoofdrollen Evan Rachel Wood
Thandie Newton
Jeffrey Wright
James Marsden
Ingrid Bolsø Berdal
Luke Hemsworth
Sidse Babett Knudsen
Simon Quarterman
Rodrigo Santoro
Angela Sarafyan
Shannon Woodward
Ed Harris
Anthony Hopkins
Scenario Michael Crichton
Muziek Ramin Djawadi
Land van oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent J.J. Abrams
Bryan Burk
Jerry Weintraub
Jonathan Nolan
Lisa Joy
Uitzendingen
Start 2 oktober 2016
Afleveringen 10
Seizoenen 1
Netwerk of omroep HBO
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Westworld is een Amerikaanse televisieserie die sinds 2 oktober 2016 uitgezonden wordt op de televisiezender HBO. De serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973 van Michael Crichton. Op 14 november 2016 werd bekendgemaakt dat er een tweede seizoen komt.

Verhaal[bewerken]

De serie speelt zich af in het fictieve Westworld, een technologisch geavanceerd Western-themapark, dat volledig wordt bevolkt door synthetische androïden die "Hosts" worden genoemd. Deze komen tegemoet aan de wensen van de zwaar betalende bezoekers die "Nieuwkomers" (of ook "Gasten") worden genoemd. De Nieuwkomers kunnen doen wat ze willen in het park, zonder angst voor vergelding van de Hosts. Het park kent ongeveer tweeduizend verschillende hosts, die elk hun eigen verhaallijnen uitspelen.

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrollen[bewerken]

 • Evan Rachel Wood als Dolores Abernathy, de oudste nog werkende host in het park.
 • Thandie Newton als Maeve Millay, een host; ze is een madam.
 • Jeffrey Wright als Bernard Lowe, de hoofdprogrammeur van Westworld. Wright vertolkt ook de rol van Arnold Weber, medeoprichter van Westworld.
 • James Marsden als Teddy Flood, een host.
 • Ingrid Bolsø Berdal als Armistice, een host; ze is een meedogenloze bandiet en een lid van Hector Escatons bende.
 • Luke Hemsworth als Ashley Stubbs, hoofd beveiliging.
 • Sidse Babett Knudsen als Theresa Cullen, bedrijfsleider.
 • Simon Quarterman als Lee Sizemore, hoofd verhaalvertelling.
 • Rodrigo Santoro als Hector Escaton, een host; hij is een bendeleider.
 • Angela Sarafyan als Clementine Pennyfeather, een host; ze werkt voor Maeve en is een van Westworlds populairste attracties.
 • Shannon Woodward als Elsie Hughes, een talent binnen de programmeerafdeling.
 • Ed Harris als de Man in Black (man in het zwart), een sadistische, ervaren gast.
 • Anthony Hopkins als Robert Ford, medeoprichter en creative director van Westworld.
 • Ben Barnes als Logan, een vaste gast.
 • Clifton Collins jr. als Lawrence / El Lazo, een host.
 • Jimmi Simpson als William, een nieuwkomer die het park voor het eerst bezoekt met zijn toekomstige zwager, Logan.
 • Tessa Thompson als Charlotte Hale, Delos' uitvoerend directeur belast met het toezicht op Westworld.
 • Talulah Riley als Angela, een host die nieuwkomers verwelkomt en later een nieuwe rol krijgt toegewezen als een van Wyatts volgelingen.
 • Louis Herthum als Peter Abernathy, Dolores' vader. De rol van Peter Abernathy werd in het eerste seizoen ook vertolkt door Bradford Tatum, nadat de eerdere host buiten gebruik werd genomen
 • Katja Herbers als Grace, een gast in Westworld. (seizoen 2)
 • Neil Jackson als Nicholas, een charmante, vindingrijke man die zich op onbekend terrein bevindt. (seizoen 2)
 • Gustaf Skarsgård als Karl Strand, een witteboordcrimineel. (seizoen 2)
 • Fares Fares als Antoine Costa, een technicus. (seizoen 2)

Terugkerende personages[bewerken]

Gastoptredens[bewerken]


Afleveringen[bewerken]

Seizoen 1 (2016)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
1 1 The Original Jonathan Nolan Jonathan Nolan, Lisa Joy & Michael Crichton 2 oktober 2016
Bernard Lowe, de hoofdprogrammeur van Westworld, merkt dat een aantal van de Hosts vreemd gedrag vertonen en overlegt met Dr. Robert Ford, de directeur van het park. Nadat recent een update werd uitgevoerd op de Hosts, vertoont de sheriff van het stadje Sweetwater storingen. Kort daarna vertoont een andere Host storingen, die daardoor een aantal andere Hosts afslacht. Dit overtuigt Theresa Cullen om alle Hosts die een update kregen uit Westworld te halen. Elders martelt één van de Nieuwkomers, de Man in het Zwart, kwaadwillig één van de andere Hosts om onbekende redenen. Nadat de Man de Host heeft gescalpeerd, ontdekt hij een mysterieuze markering onder diens hoofdhuid. Dolores, een andere Host, ontdekt dat haar vader Peter zich vreemd gedraagt nadat die in het bezit kwam van een foto die werd verloren door een Nieuwkomer. Dolores gaat naar de stad om haar vriend Teddy om hulp te vragen. Op dat moment zorgt Lee Sizemore ervoor dat er een bandietenbende onder leiding van Hector Escaton het stadje aanvalt om zo alle Hosts met een update te "doden", zodat deze veilig kunnen worden verwijderd. Hector wordt gedood door een Nieuwkomer, maar ook Teddy komt om in het vuurgevecht en Dolores wordt offline gezet door Elsie Hughes. Dr. Ford besluit om Peter persoonlijk te ondervragen, die vastbesloten lijkt om Dolores te waarschuwen over de ware aard van Westworld en beweert wraak te zullen nemen op zijn scheppers. Ford wuift het vreemde gedrag weg aangezien Peter zijn vorige persoonlijkheden die bij hem zijn geprogrammeerd in het verleden opnieuw lijkt te beleven. Dolores wordt ondervraagd door het personeel van Westworld, maar vertoont geen vreemd gedrag. Ze wordt terug in Westworld geplaatst met een nieuwe vader, terwijl de defecte Hosts in een ondergronds ruim worden geplaatst. Echter, tijdens het opnieuw beleven van haar dag doodt Dolores terloops een vlieg, iets waar de androïden normaal niet toe in staat mogen zijn. 
2 2 Chestnut Richard J. Lewis Jonathan Nolan & Lisa Joy 9 oktober 2016
Twee gasten, Logan en William, komen aan in het park. William is geschokt over de manier waarop Logan de Hosts behandelt. Zelf vertoont hij interesse in Dolores. De werknemers van Westworld onderzoeken het afwijkende gedrag van de Hosts, waarbij Bernard veel belangstelling lijkt te hebben voor Dolores. Dolores keert 's nachts terug naar huis, waar ze een pistool opgraaft. Ondertussen begint Maeve zich vreemd te gedragen wanneer ze visioenen krijgt uit haar vorige levens. Het personeel bemerkt haar gedrag en haar dalende populariteit bij de gasten, en er wordt besloten haar te ontmantelen. Tijdens haar reguliere onderhoud krijgt Maeve een droom over haar leven in een andere rol als alleenstaande moeder, waarin ze wordt aangevallen door indianen en door de Man in het Zwart. Plotseling wordt ze wakker en dwaalt door het controlecentrum van Westworld alvorens te worden overmeesterd door het personeel, die denken dat ze vergeten zijn Maeve in slaapstand te zetten. De Man in het Zwart vervolgt zijn jacht op een dieper level in het park. Hij ondervraagt de Host Lawrence totdat diens dochter hem een nieuwe aanwijzing geeft. Dr. Ford gaat wandelen in een afgelegen deel van Westworld en ontmoet een kind-Host. Ze wandelen samen verder tot ze een heiligdom in de woestijn bereiken. Bernard en Theresa blijken een relatie te hebben. Lee stelt zijn nieuwe verhaallijn voor, waarbij de gasten het zouden moeten opnemen tegen een horde vijandige indianen. Ford wijst de verhaallijn af, en dringt erop aan om ze te vervangen door zijn eigen verhaallijn. Hiervan toont hij een deel van een christelijk religieus monument in de woestijn aan Bernard. 
3 3 The Stray Neil Marshall Daniel T. Thomsen & Lisa Joy 16 oktober 2016
Nadat William zonder erg wordt neergeschoten door een Host in de stad, overtuigt hij Logan om mee op zoektocht te gaan naar een gezochte bandiet. Dolores probeert Teddy te overtuigen om mee te vertrekken uit de stad, maar hij zegt dat hij nog wat zaken moet oplossen. Ze vraagt Teddy haar te leren schieten, maar het lukt haar niet het pistool af te schieten vanwege haar programmatie. Dr. Ford past Teddy's achtergrondverhaal aan voor zijn nieuwe verhaallijn. In plaats van met Dolores naar haar hoeve te gaan, voegt hij zich aan bij een groep die op zoek gaat naar een zekere Wyatt, een oud-collega van hem uit het leger die op het slechte pad is geraakt en het platteland terroriseert. Ze vinden de bende van Wyatt, maar zijn zwaar in de minderheid. Teddy zegt een gast te vluchten en valt de bende aan, maar zijn kogels hebben geen effect. Elsie ontdekt dat de defecte Host Walter in gesprek was met de denkbeeldige figuur Arnold. Walter doodde enkel Hosts die hem in het verleden al eens hebben gedood. Ford vertelt aan Bernard dat Arnold, die ondertussen overleden is, zijn oude partner was die probeerde om de Hosts een bewustzijn te geven door interne dialogen te creëren. Bernard maakt zich zorgen over het effect van zijn gesprekken met Dolores, maar besluit niets te ondernemen omdat ze belooft te zwijgen en in haar lus te blijven. Elsie en Stubbs worden er op uitgezonden om een verloren gelopen Host terug te halen. Ze vinden hem gevangen in een ravijn. Wanneer Stubbs de Host zijn hoofd probeert te recupereren, wordt de Host wakker en valt Stubbs en Elsie aan. Hij dreigt Elsie te doden, maar pleegt dan zelfmoord. Wanneer Dolores aankomt bij haar hoeve, treft ze daar een gast aan met enkele bandieten. Eén van hen sleept haar in de schuur en dreigt haar te verkrachten. Ze steelt zijn pistool maar slaagt er niet in hem neer te schieten, tot ze zich de man inbeeldt als de Man in het Zwart. Dolores ontsnapt en vindt het kamp van William en Logan waar ze flauwvalt in William's armen. 
4 4 Dissonance Theory Vincenzo Natali Ed Brubaker & Jonathan Nolan 23 oktober 2016
Na het redden van Dolores besluit William om haar mee te nemen op hun premiejacht naar Slim Miller, ondanks protest van Logan. William en Logan weten Slim gevangen te nemen na een schietpartij, maar Logan verraadt hun gids en bevrijdt Slim nadat die hen een betere deal aanbiedt. Ondertussen volgt de Man in het Zwart de aanwijzingen van Lawrences dochter en ontdekt dat de bandida Armistice de volgende aanwijzing heeft via haar tatoeage van een slang. De Man helpt haar Hector te laten ontsnappen uit de gevangenis, waarna Armistice hem vertelt dat ze telkens een deel van de tatoeage afwerkt wanneer ze iemand heeft gedood die verantwoordelijk is voor de dood van haar familie. De laatste persoon die ze zoekt is Wyatt. Op weg naar Wyatt ontmoeten de Man en Lawrence de voor dood achtergelaten Teddy. In het controlecentrum is Theresa bezorgd over de verloren gelopen Host en zet het onderzoek naar de storingen onder de jurisdictie van de QA-afdeling. Ze heeft een ontmoeting met Ford over zijn nieuwe verhaallijn, maar hij waarschuwt haar zich niet te bemoeien met zijn plannen. In Sweetwater heeft Maeve nog steeds verontrustende visioenen over het verleden. Ze vraagt aan Hector wat hij weet over "De Schaduw". Hij zegt dat het een soort godheid is die wordt aanbeden door de indianen en mensen bezoekt na hun dood. Maeve herinnert dat ze neergeschoten werd en snijdt met Hector's mes in haar ongeschonden buik, en haalt er een kogel uit. Dit bewijst haar juiste vermoedens. 
5 5 Contrapasso Jonny Campbell Dominic Mitchell & Lisa Joy 30 oktober 2016
Elsie ontdekt dat de verdwaalde Host een apparaat bevatte dat informatie verstuurde naar een onbekende partij buiten het park. Op zijn reis om Wyatt te vinden, doodt de Man in het Zwart Lawrence. Met het bloed van Lawrence kan hij Teddy in leven houden. In een saloon worden ze opgewacht door Dr. Ford, die hem verzekert dat hij zijn pogingen om het doolhof te vinden niet zal verhinderen. Dolores, William en Logan gaan met Slim naar het stadje Pariah, waar ze de bendeleider El Lazo ontmoeten. Die vraagt hen een wagon met nitroglycerine te stelen van het leger. Ze stelen de explosieven met succes en geven deze aan El Lazo, die ze doorverkoopt aan voormalige leden van de Confederatie. Dolores blijft verontrustende visioenen ontvangen die erop aandringen om het doolhof te vinden. Ze realiseert zich dat El Lazo de explosieven voor zichzelf heeft gehouden en de ex-leden van de Confederatie heeft bedrogen. Nadat ze dit ontdekken, gijzelen de ex-leden Logan terwijl Dolores en William ontsnappen op een trein. Hier confronteren ze El Lazo, die onthult eigenlijk Lawrence te zijn. Ondertussen ontwaakt Maeve in het controlecentrum en zegt tegen de technicus Felix dat ze moeten praten. 
6 6 The Adversary Fredrick E.O. Toye Halley Gross & Jonathan Nolan 6 november 2016
De Man en Teddy zetten hun tocht op zoek naar Wyatt verder, maar stuiten op een buitenpost van het Unie-leger. De soldaten herkennen Teddy als medeplichtige van Wyatt tijdens de afslachting van hun eenheid. Teddy krijgt een visioen waarin hij ziet dat hij inderdaad medeplichtig was. Hij doodt de soldaten samen met de Man, waarop ze verder trekken. Lee is nog steeds radeloos nadat Dr. Ford zijn verhaallijn afwees. Hij geraakt dronken en veroorzaakt een scène in de controlekamer. Hier wordt hij voorgesteld aan Charlotte Hale, een vertegenwoordiger van de Raad van Bestuur die de operaties in het park komt observeren. Theresa vreest voor belangenvermenging en verbreekt haar relatie met Bernard. Die begint de activiteiten van Ford te onderzoeken en ontdekt dat Ford een familie Hosts achterhoudt. Elsie ontdekt dat het Theresa was die de informatie buiten het park smokkelde, en dat Arnold de Hosts van de eerste generatie van op afstand herprogrammeert. Hierop wordt ze ontvoerd door een onbekende. Ford ondervraagt het kleine jongetje waarom die zijn eigen hond doodde, waarop het jongetje zegt dat Arnold dit hem heeft ingefluisterd. Maeve weet de onderhoudstechnici Felix en Sylvester te overtuigen haar programmatie te veranderen, maar de twee ontdekken dat iemand Maeve in het geheim al heeft aangepast. Op haar vraag zetten ze haar intelligentiecijfer tot het maximale niveau. 
7 7 Trompe L'Oeil Fredrick E.O. Toye Halley Gross & Jonathan Nolan 13 november 2016
Het blijkt dat Charlotte en Theresa een complot smeden om Ford en Arnold's onderzoekteam in een slecht daglicht te stellen tegenover het bestuur, zodat Ford buitenspel kan worden gezet. Ze halen Clementine uit het park en programmeren haar zo dat ze gewelddadig en oncontroleerbaar overkomt uit de verhaallijnen die Ford heeft samengesteld. Bernard wordt verantwoordelijk gesteld om de ongeteste foutieve codering te updaten en wordt ontslagen. William en Dolores groeien dichter naar elkaar toe. Hij ontdekt dat het park niet is bedoeld om tegemoet te komen aan de verlangens van een persoon, maar om hun ware aard te onthullen. Hun trein wordt dan in een hinderlaag gelokt door de Confederatie, waardoor Lawrence, William en Dolores moeten vluchten. Ze kunnen ontkomen wanneer de Confederatie wordt overvallen door een indianenstam. William en Dolores nemen afscheid van Lawrence bij een canyon die ze in haar dromen zag. De ondertussen superintelligente Maeve ontdekt dat Clementine wordt ontmanteld door de technici. Ze besluit hierop Felix en Sylvester te dwingen haar te helpen ontsnappen uit het park. Bernard brengt Theresa naar Sector 17. In een verborgen lab vindt ze ontwerptekeningen waaruit blijkt dat Bernard een Host is. Ford verschijnt en draagt Bernard op Theresa te vermoorden. 
8 8 Trace Decay Stephen Williams Charles Yu & Lisa Joy 20 november 2016
Ford laat Bernard de bewijzen van de moord op Theresa verdoezelen en laat haar dood op een ongeluk lijken. Bernard herinnert zich dat hij Elsie ontvoerde vooraleer Ford zijn geheugen wist. Nu Theresa dood is, schakelt Charlotte Lee in om de gegevens uit Westworld te smokkelen. Maeve weet Felix te overtuigen om haar de mogelijkheid te geven volledige controle te verkrijgen over andere Hosts. Ze snijdt Sylvester de keel over om hem te straffen aangezien hij haar wou uitschakelen. Ze laat Felix Sylvester redden. Achteraf krijgt ze meer visioenen over haar vorige leven met haar dochter, waardoor het personeel haar komt ophalen voor diagnose. William en Dolores bereiken hun bestemming. Ook Dolores krijgt meer verontrustende visioenen en ze realiseert zich dat Arnold wil dat ze zich iets herinnert. Hierop worden ze gevangen genomen door leden van de Confederatie aangevoerd door Logan. Teddy krijgt een flashback van de Man die Dolores aanvalt en slaat hem neer en ondervraagt hem. De Man legt uit waarom hij naar Westworld kwam, waarop ze worden omsingeld door de cultleden van Wyatt. 
9 9 The Well-Tempered Clavier Michelle MacLaren Dan Dietz & Katherine Lingenfelter 27 november 2016
Maeve vertelt Bernard dat hij een Host is en weet hem te overtuigen haar terug in het park te laten gaan. Daar ontmoet ze Hector en weet hem over te halen om haar te helpen ontsnappen uit het park. Bernard gaat de confrontatie aan met Ford en dwingt hem om al zijn herinneringen te herstellen, en ontdekt dat hij gebouwd is op basis van Arnold. Logan steekt Dolores in de buik om William te laten zien dat ze niet echt is. Dolores verwondt Logan in het gezicht en gaat op de vlucht. Ze merkt dat de snede die Logan maakte plots is verdwenen. Logan maakt het weer goed met William, maar wanneer Logan 's anderendaags ontwaakt ziet hij dat William de leden van de Confederatie heeft gedood. William dwingt Logan hem te helpen zoeken naar Dolores. Teddy krijgt een flashback over hoe hij Angela doodde voordat zij hem doodt. Charlotte zoekt de Man op en probeert zijn hulp te krijgen om Ford te doen verdwijnen. Ashley onderzoekt een verdachte activiteit in het park, maar loopt in een hinderlaag van de Ghost Nation. Dolores keert terug naar de verlaten stad en krijgt een visioen waardoor ze zich realiseert dat zij Arnold doodde. Daarop ontmoet ze de Man. Bernard probeert te rebelleren tegenover Ford, maar die gebruikt een achterdeurtje in de codering van Bernard en dwingt Bernard zelfmoord te plegen. 
10 10 The Bicameral Mind Jonathan Nolan Lisa Joy & Jonathan Nolan 4 december 2016
De Man zet Dolores onder druk om informatie te krijgen over Wyatt en het midden van het doolhof, en onthult dat hij de oude William is. Dolores herinnert zich hoe Arnold haar de opdracht gaf om hem te doden en het park te vernietigen, en dat zij de eigenlijke Wyatt is. Dolores vecht terug tegen de Man en wordt gered door Teddy, waarop ze vluchten naar een afgelegen strand. Dolores sterft in de armen van Teddy, waarop wordt onthuld dat het een onderdeel is van Ford's verhaallijn. Tijdens haar ontsnapping uit Westworld, met de hulp van Hector en Armistice, vindt Maeve het lichaam van Bernard. Ze laat Felix Bernard herstellen. Bernard waarschuwt Maeve dat haar verlangen om te ontsnappen in haar werd geprogrammeerd. Maeve gaat alleen verder, maar krijgt haar bedenkingen en verlaat de trein om uit Westworld te geraken vlak voor die vertrekt om haar dochter te vinden. In Westworld vertelt Ford aan Dolores en Bernard dat hij spijt heeft van zijn rol in de dood van Arnold en dat ook hij het verlangen kreeg om de Hosts vrij te laten. De laatste 35 jaar was hij ermee bezig om de Hosts voor te bereiden om terug te kunnen vechten. Hij geeft een speech voor de genodigden van zijn nieuwe verhaallijn, waarbij hij hun behandeling van het park bekritiseert. Dolores schiet Ford vervolgens door het hoofd. De Man ziet een leger van gereactiveerde Hosts uit de nabijgelegen bossen komen. 

Seizoen 2 (2018)[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Nr. # Titel Regisseur Schrijver(s) Datum uitzending Vlag van Verenigde Staten
11 1 Journey Into Night 22 april 2018
 

Externe links[bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken]