Wikipedia:De kroeg/Archief/20150428

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Woensdag: massale account-hernoeming om Single User Login te voltooien[bewerken | brontekst bewerken]

Account
Account

Hallo allen! Morgen beginnen de technici met het automatisch migreren van alle accounts die niet gekoppeld zijn aan een globaal account en dit zal naar verwachting ongeveer een week in beslag nemen. In de afgelopen drie weken zijn er 2,8 miljoen accounts geïnformeerd op hun overlegpagina over deze aankomende wijziging. Tevens is er indien er in de voorkeuren een e-mailadres bevestigd was een e-mailnotificatie gestuurd. Sindsdien zijn ongeveer 1,34 miljoen accounts samengevoegd en gekoppeld aan het globale account of hernoemd.

Vanaf morgen, woensdag 15 april, zullen ongeveer 1,46 miljoen accounts automatisch hernoemd gaan worden. Gebruikers met een hernoemd account die met de oude inloggegevens inloggen, zullen vanaf dan geïnformeerd worden over de hernoeming van het account. Alle betrokken accounts zullen ook een bericht op hun overlegpagina krijgen over de hernoeming en hen uitnodigen om een nieuwe naam te kiezen als ze dit willen.

Doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een langgekoesterde wens van veel gebruikers op de verschillende Wikimedia-projecten om overal met hetzelfde account te kunnen inloggen. Voor een groot aantal gebruikers is dit reeds mogelijk, maar omdat er in het verleden op meerdere wiki's meerdere gebruikers bij het aanmaken van een account dezelfde naam gekozen hebben gaf en geeft dit voor flink wat gebruikers problemen. Daarom is er in de afgelopen jaren gewerkt dat gebruikers op alle Wikimedia-projecten met dezelfde gebruikersnaam kunnen inloggen.

Met het account dat je op de Nederlandstalige Wikipedia gebruikt, kun je dan altijd ook inloggen op Commons (om bestanden te uploaden), op Wikidata (om interwikilinks te leggen en meer), op Meta om te overleggen over Wikimedia-brede onderwerpen, en te werken aan de Engelstalige Wikipedia, WikiWoordenboek, Wikibooks, Wikiquote, Wikisource, Wikivoyage en tal van andere Wikimedia-wiki's.

Behalve dat je dan overal kunt inloggen met hetzelfde account, maakt het hebben van één enkel account het ook mogelijk om gebruik te maken van diverse tools en andere hulpmiddelen, waardoor je makkelijker en eenvoudiger kunt werken aan het verzamelen van de menselijke kennis in Wikipedia en haar zusterprojecten.

Wat gaat er veranderen?[bewerken | brontekst bewerken]

Wat er gaat veranderen is afhankelijk van of je een globaal account hebt en of er accounts zijn die niet gekoppeld zijn aan je globale account. De meeste actieve gebruikers hebben een globaal account, dan verandert er niets. Kijk hiervoor op deze pagina.

  • Indien er géén aparte sectie staat met List of unattached accounts verandert er voor jou niets. Je kunt (nog steeds) overal inloggen met je account.
  • Indien er een aparte sectie staat met List of unattached accounts zullen de accounts in die sectie automatisch hernoemd worden. Vanaf het moment dat ze hernoemd zijn kun je ook op die wiki's, waar er eerst een account van iemand anders met dezelfde naam bestond, inloggen met je account dat je gebruikt op de Nederlandstalige Wikipedia.
  • Indien er in het bovenste kader (SUL info) de tekst "There is no SUL account matching the name "..."." staat is het afhankelijk van verschillende factoren welk account het globale account wordt en welke van de accounts in het overzicht hernoemd gaan worden. Dit wordt beschreven op Single User Login finalisation announcement/Schema announcement.

Accounts die hernoemd worden zullen een achtervoegsel krijgen van een tilde met daarachter de naam van de wiki in de database. De databasenaam van de Nederlandstalige Wikipedia is nlwiki. Voorbeeld: bij hernoemen zal de Gebruiker:Voorbeeld hernoemd worden in Gebruiker:Voorbeeld~nlwiki . Indien deze nieuwe naam niet bevalt kan de gebruiker zelf een verzoek tot hernoemen van de eigen gebruikersnaam indienen via Special:GlobalRenameRequest.

Op Speciaal:UsersWhoWillBeRenamed staat een overzicht van alle accounts die vanaf morgen hernoemd gaan worden.

Na voltooiing van de account-hernoeming zullen er geen ongekoppelde accounts meer bestaan en zijn alle lokale accounts tevens een globaal account.

Meer informatie[bewerken | brontekst bewerken]

Samengevat: voor de meeste actieve gebruikers verandert er niets en gebruikers die op een bepaalde wiki een lokaal ongekoppeld account hebben kunnen naar verwachting binnen een week daar zonder problemen met je eigen account inloggen.

Eindelijk na jaren worden alle gebruikersnamen uniek op alle Wikimedia-wiki's! Romaine (overleg) 14 apr 2015 20:09 (CEST)[reageer]

Eindelijk idd.. Sorry voor de honderden die hier echt last van gaan hebben (merendeel van die paar miljoen zijn toch ongebruikte/oude accounts natuurlijk), maar tis tijd dat we, na 10 jaar met de tanden in de zure appel, toch doorbijten. TheDJ (overleg) 14 apr 2015 22:47 (CEST)[reageer]
Zo te zien zijn er op nl-wiki geen accounts meer die nog hernoemd moeten worden. De Speciaal:UsersWhoWillBeRenamed is leeg. Op andere wiki's kunnen er nog wel accounts zijn die hernoemd moeten worden. Romaine (overleg) 21 apr 2015 01:16 (CEST)[reageer]