Wikipedia:De kroeg/Archief/20190925

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Tweede herinnering: Verkiezingen Arbitragecommissie[bewerken | brontekst bewerken]

Er komen verkiezingen voor de arbitragecommissie aan en de kandidaatstelling staat nu open. Er hebben zich tot nu toe twee gebruikers aangemeld. Als beiden verkozen worden, is de arbitragecommissie verre van compleet; en als ze niet allebei verkozen worden, is de commissie nog incompleter. Bij mijn vorige herinnering kwamen wat nuttige suggesties voor de lange termijn, maar op de korte termijn (lees: de komende vier dagen) is de enige oplossing: meer kandidaten.

Dus, nogmaals, de oproep: stel jezelf kandidaat, of vraag iemand waarin je vertrouwen hebt dat te doen. Het is enorm nuttig werk voor de gemeenschap en ik heb mijn vier jaren in de arbcom altijd als leerzaam en collegiale samenwerking ervaren.

De kandidaatstelling staat open t/m 20 september 15:00, de verkiezingen zelf zijn van 21 - 28 september. Meer informatie is te vinden in het Stemlokaal.

CaAl (overleg) 16 sep 2019 08:43 (CEST), de verkiezingscoördinator[reageren]

Ik onderschrijf de oproep van CaAl. De Arbitragecommissie is door deze gemeenschap in het leven geroepen, omdat de gemeenschap het belangrijk vindt dat er bij conflicten door een grotere groep mensen naar de situatie en naar oplossingen gekeken wordt. Om de Arbcom daarin te faciliteren heeft deze commissie de mogelijkheid om veel creatievere oplossingen te vinden dan moderatoren, die (naast de mogelijkheid tot bemiddeling die iedere Wikipediaan heeft) de mogelijkheid hebben om een bewerker te blokkeren en/of om een pagina te beveiligen. Een welkome aanvulling op de mogelijkheden van de moderatoren zouden deelblokkades kunnen zijn.
Het werken in de Arbcom kan intensief zijn (mede afhankelijk van de hoeveelheid zaken die de gemeenschap bij de Arbcom neer legt), het kan soms ondankbaar zijn (sommige bewerkers komen lange tijd later nog terug op bepaalde beslissingen van de Arbcom), maar het biedt ook een mogelijkheid om Wikipedia en haar gemeenschap nog beter te leren kennen, het geeft je een completer beeld van wat er allemaal speelt, en het biedt je de gelegenheid om intensief samen te werken met een groepje Wikipedianen, Wikipedianen die allen het vertrouwen van de gemeenschap hebben gekregen dat zij in voorliggende gevallen een juiste beslissing kunnen nemen in het belang van dit geweldige project.
De kracht van de Arbcom is het gezamenlijke overleg en de daaruit voortvloeiende weloverwogen beslissing. Dit principe komt in gedrang als de commissie onderbezet is. De commissie draait sinds april 2018 met zes en sinds oktober 2018 (een vol jaar) met vier leden. Leden die dit allemaal doen naast hun andere bezigheden voor Wikipedia en daarbuiten. Willen we dit instituut als gemeenschap op een goede manier gebruiken, dan is het belangrijk dat de bezetting op orde is. Ik zou dan ook iedereen die Wikipedia en haar gemeenschap belangrijk vindt willen oproepen om de komende (kleine) 45 uur nog eens na te denken of deze iets wil en kan doen hiervoor en de gang naar de aanmeldpagina te maken. Ik ben blij dat in ieder geval al een extra kandidaat deze stap gezet heeft en de twee aftredende leden zich niet distantiëren van deze taak. Mocht je je niet kandidaat willen stellen, spreek dan in ieder geval bij de verkiezingen (vanaf zaterdagmiddag) je steun uit voor de mensen die zich wel willen inzetten voor deze kant van Wikipedia. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 18 sep 2019 18:08 (CEST)[reageren]