Wikipedia:Snelcursus (Onthoud)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina is (voorlopig) niet in gebruik
Deze pagina maakte onderdeel uit van een oudere versie van Wikipedia:Snelcursus.

Er is een aantal zaken dat je moet onthouden als je Wikipedia aan het bewerken bent.

Beleid wat betreft bewerken[bewerken | brontekst bewerken]

Wat betreft inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een encyclopedie (samen met wat andere zaken die je normaal in een almanak zou vinden). Daarom moeten artikelen bestaan uit encyclopedische informatie over "relevante" onderwerpen. Wat exact relevant is, is onderwerp van steeds terugkerend debat op Wikipedia, maar slechts weinigen geloven dat er artikelen zouden moeten zijn over elk persoon op de aardbol, elk bedrijf dat iets verkoopt, of elke straat in elke plaats van de wereld. Maar er zijn zusterprojecten voor sommigen typen niet-encyclopedische inhoud.

Elk artikel dat alleen maar een woord definieert, of een korte zin, zoals je in een woordenboek zou vinden, en dat niet verder uitgewerkt kan worden in een encyclopedisch artikel, moet bijgedragen worden op het Wiktionary-zusterproject.

Originele brontekst, zoals uit een boek uit het publieke domein dat je wil inbrengen in Wikipedia om het beter beschikbaar te maken, moet worden bijgedragen aan een van Wikipedia's andere zusterprojecten, Wikisource.

Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie die ook een aantal andere projecten herbergt:

WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Woordenboek en thesaurus
Wikinieuws Wikinieuws
Nieuwsbron van vrije informatie
Wikiquote Wikiquote
Verzameling citaten en spreekwoorden
Wikibooks Wikibooks
Vrije tekstboeken en handleidingen
Wikispecies Wikispecies
Inhoudsopgave van soorten organismen
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek met documenten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije reisgids
Wikiversity Wikiversity
Vrij leermateriaal en activiteiten
Commons Commons
Gezamenlijke mediaopslag
Wikidata Wikidata
Vrije database
Wikifuncties Wikifuncties
Bibliotheek met codefuncties
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten
Meta-Wiki Meta-Wiki
Wikimedia projectcoördinatie

Voor een lijst van alle gerelateerde projecten, zie de Complete lijst van Wikimediaprojecten.

Wikipedia is ook niet de plaats voor "origineel onderzoek"—dat zijn, nieuwe theorieën, etc., die niet gesteund worden door peer review. Voor meer details wat er in Wikipedia zou kunnen staan, zie Wikipedia:Wat Wikipedia niet is en Wikipedia:Relevantie.

We ontmoedigen gebruikers ook over zichzelf te schrijven (dat doe je op je eigen gebruikerspagina, als je vindt dat er iets wetenswaardigs over jezelf te melden is aan andere gebruikers) of over wat ze bereikt hebben, omdat dit een belangentegenstelling met zich meebrengt. Als je veel belangrijke dingen gedaan hebt zal er uiteindelijk iemand een artikel over je schrijven.

Neutraal standpunt[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia's beleid is het "Neutrale standpunt," vaak afgekort als "NPOV." Dit beleid houdt in dat alle relevante gezichtspunten op een onderwerp worden geaccepteerd. In plaats van de zaken te beschrijven vanuit een zeker perspectief, proberen we de verschillende gezichtspunten te behandelen, zonder daar een oordeel over te geven. Het is niet ons doel de lezer ergens van te overtuigen, maar om informatie aan te reiken. Het beleid verzekert de lezer er NIET van dat alle artikelen 100% "objectief" zijn, doordat in een discussie doorgaans alle partijen overtuigd zijn van hun eigen gelijk.

Het is prima een mening in een artikel te plaatsen, mits dit gepresenteerd wordt als een mening en niet als een feit. Het is aan te bevelen erbij aan te geven wie de gepresenteerde mening aanhangt, bijvoorbeeld: "Aanhangers hiervan zeggen dat..." of "Deskundige X gelooft dat..."

Het kan zijn dat je Wikipedianen een artikel aan hoort duiden als "POV." Dit is Wikipediaans voor een subjectief artikel, of een artikel dat duidelijk vanuit een bepaald perspectief is geschreven. Advertenties vallen bijvoorbeeld in die categorie, alsook politieke aanvallen. In een minder extreem geval kan een artikel ook "POV" genoemd worden als het ene standpunt veel meer aandacht krijgt dan het andere standpunt, ook als beide standpunten op zich neutraal beschreven worden.

Als je van plan bent aandacht te gaan schenken aan controversiële artikelen over onderwerpen als religie en politiek, dan is het belangrijk dat je de pagina met het NPOV-beleid zo snel mogelijk leest. Ook is het verstandig koel blijven wanneer het bewerken er heet aan toe gaat eens te lezen. Als je aandacht gaat schenken aan minder gevoelige onderwerpen als wiskunde en computerspellen, dan is het nog steeds goed op de hoogte te zijn van het beleid, maar het wordt dan minder dringend. Onthoud het advies op deze pagina en lees het volledige beleid zodra je iets dergelijks bij de hand hebt.

Bronnen citeren[bewerken | brontekst bewerken]

Op Wikipedia is het belangrijk dat je voor datgene dat je hier aan een artikel toevoegt ook bronnen kunt aandragen. Als ergens twijfel of onenigheid over ontstaat, dan wordt van je gevraagd dat je die bronnen ook opgeeft. Te denken valt hierbij aan boeken en websites. Je kunt ze dan kwijt onder het kopje "Referenties". Als er een website is die relevant is om in het artikel naar toe te linken, dan kun je die kwijt onder het kopje "Externe links". Bij een artikel over een persoon kan bijvoorbeeld de persoonlijke website van die persoon relevant zijn om naar te linken. Als er aanbevolen literatuur is, die de lezer zou moeten raadplegen als hij/zij meer over het onderwerp zou willen weten dan in het artikel staat, dan kan die worden genoemd onder het kopje "Literatuur". Vermeldt hierbij in ieder geval de titel, de auteur en het ISBN-nummer van het boek. Boeken die al bij de referenties worden genoemd, hoeven niet opnieuw te worden opgenomen bij de literatuur. Door duidelijke bronnen op te geven, help je de lezer bij het verifiëren van de informatie in het artikel en bij het vinden van meer informatie over het onderwerp.

Zie Wikipedia:Bronvermelding voor meer informatie.

Auteursrechten[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats geen auteursrechtelijk beschermd materiaal op Wikipedia zonder voorafgaande verifieerbare toestemming van de auteur. Als je informatie toevoegt aan een artikel, doe dat dan in je eigen woorden. Denk eraan dat alle informatie die je op het internet vindt auteursrechtelijk is beschermd, tenzij ter plaatse nadrukkelijk anders is aangegeven.

Zie Wikipedia:Auteursrechten voor meer informatie.

Noord- en Zuid-Nederlands / Vlaams[bewerken | brontekst bewerken]

Alle gebruikelijke vormen van het Nederlands zijn welkom op Wikipedia, ook Vlaams. In het kort gaan we daar als volgt mee om:

1. Bewerk een artikel niet om het slechts aan te passen aan het Nederlands van je eigen streek.
2. Als het onderwerp aan België is gerelateerd, dan heeft Vlaams de voorkeur.
3. Als het onderwerp aan Nederland is gerelateerd, dan heeft Nederlands de voorkeur.
4. Als het onderwerp niet regionaal is, dan dient de taal van de eerste plaatser te worden gevolgd.
5. Binnen een artikel dient dezelfde vorm van het Nederlands te worden gebruikt.
6. Als je een nieuwe artikel aanmaakt, gebruik dan de meest gebruikte benaming als titel. Als je daar over twijfelt, dan kan Google je wel helpen uit te zoeken welke term de meeste hits oplevert.
Zie Wikipedia:Spellinggids voor meer informatie.

Wikipedia moedigt een vriendelijke en open sfeer aan. Natuurlijk zijn er in de praktijk soms meningsverschillen, soms onenigheden en soms zelfs een woordenwisseling, maar van leden van de Wikigemeenschap wordt verwacht dat ze zich gedragen op een hoffelijke manier.

Het belangrijkste om te onthouden is dat ja altijd van goede wil uit moet gaan van de andere gebruikers. Neem niet aan dat iemand aan het pesten is of kwaadaardig. Als iemand iets doet dat je van streek maakt, schrijf dan een beleefd berichtje op de overlegpagina van het relevante artikel of op de overlegpagina van de gebruiker, en vraag waarom. Hoogstwaarschijnlijk zal je merken dat je een misverstand vermeden hebt en jezelf verlegenheid hebt bespaard.

Voor een uitgebreidere behandeling hiervan, zie Wikiquette.

Titelwijzigen van artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Als je vindt dat een artikel een verkeerde titel heeft, kopieer en plak de inhoud van het oude artikel dan niet in het nieuwe artikel — een van de problemen daarmee is dat op die manier de bewerkingsgeschiedenis van het artikel wordt gesplitst, dit is om auteursrechtelijke redenen ongewenst. De aanbevolen methode is de pagina te verplaatsen naar de nieuwe naam door op "wijzig titel" te klikken. Als het je eerste verplaatsing is, lees dan de waarschuwing op de titelwijspagina zorgvuldig. Let bij een verplaatsing op of er een doorverwijspagina bij betrokken is. Anonieme gebruikers kunnen titels niet wijzigen en kunnen overwegen zich aan te melden.

Vervolg de snelcursus met registratie