Naar inhoud springen

Wikipedia:Opinielokaal/Verhogingsregel voor moderatoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Verhogingsregel voor moderatoren

[bewerken | brontekst bewerken]
Stemming
Onderwerp Verhogingsregel voor moderatoren
Voorstel Het blauwe vak wordt aangenomen als richtlijn
Begindatum later
Einddatum later
Stemopties Wel/Niet/Neutraal
Minimaal nodige voorstemmen 20
Stemcoördinator Tortelduifje (overleg)
Overleg Zie overlegpagina
Opmerkingen
Een stemming is bedoeld om een weloverwogen beslissing te nemen over het betreffende onderwerp op Wikipedia. Aan een geldige uitslag worden – in tegenstelling tot een peiling – formele gevolgen verbonden. Aan een stemming mogen alleen geregistreerde gebruikers meedoen die voor aanvang van de stemming voldoende bijdragen hadden geleverd.

Er bestaat een verhogingsregel voor IP’s. Er bestaat een verhogingsregel voor ingelogde gebruikers. Zie Wikipedia:Richtlijnen voor moderatoren. Waarom zou er geen verhogingsregel voor moderatoren mogen bestaan? Een moderator oordeelt over anderen. Anderen mogen oordelen over een moderator. Het is een kwestie van checks and balances. Er moet een evenwicht bestaan tussen moderatoren en ingelogde gebruikers. Ik vind dat dat evenwicht nu niet bestaat. Ingelogde gebruikers geven vertrouwen aan een moderator, maar ingelogde gebruikers geven geen carte blanche aan een moderator. Als een ingelogde gebruiker last ondervindt van ongewenst gedrag van een moderator, moet hij over betere institutionele middelen beschikken om zich te verdedigen. De verhogingsregel moet vooral de heibel verminderen. Een schorsing van 1 maand heeft niet dezelfde zware psychologische impact als een afzetting van onbepaalde duur. Hopelijk moet men de gemoederen niet veel kalmeren.

Voorgaande discussies

[bewerken | brontekst bewerken]

Legitimatie van de peiling

[bewerken | brontekst bewerken]

De stemming kan legitiem doorgaan op basis van deze precedenten:

Deze peiling werd beëindigd op 14 maart 2023. Er waren 14 voorstemmen. Dat is 50% van het peilingsresultaat. 50% is 50%. Dat is voldoende steun om een stemming te rechtvaardigen.

Deze stemming werd beëindigd op 16 december 2016. De afschaffing van de herbevestiging haalde 55,1%. Het was zo close dat het voorstel 0,1% meer haalde dan de vereiste 55%. Zo dicht kunnen de verhoudingen liggen op Wikipedia. Als CaAl een stemvoorstel voor de afschaffing van de herbevestiging mag indienen, kan ik ook het stemvoorstel van de verhogingsregel voor moderatoren indienen.

Verworpen voorstellen

[bewerken | brontekst bewerken]

Het weerhouden voorstel

[bewerken | brontekst bewerken]

De onderstaande tekst staat al op Opzeggen vertrouwen, behalve het blauwe vak. Ik heb het blauwe vak toegevoegd. Ik heb het blauwe vak in zijn bijhorende context geplaatst. Daar gaat deze stemming over.

Geregistreerde gebruikers met meer dan 300 bijdragen (vandalisme niet meegerekend) die minstens 3 maanden geleden hun eerste bewerking maakten kunnen de gemeenschap vragen zich uit te spreken over het vertrouwen in een moderator, door het starten van een afzettingsprocedure. Alvorens de procedure kan worden gestart, dient de betreffende moderator op diens overlegpagina te worden ingelicht over het voornemen. Op zijn vroegst 48 uur later, maar uiterlijk binnen 1 week, kan de procedure worden gestart door middel van een oproep op de pagina Wikipedia:Afzetting moderatoren. De oproep dient vergezeld te gaan van een motivering.

De hiermee opgestarte peiling van meningen duurt 1 week en start op het moment dat deze tevens zowel in de kroeg als Wikipedia:Mededelingen op duidelijke wijze is aangekondigd. Wanneer meer dan 25% van de geuite meningen (er is geen eis van een minimum aan reacties; alleen de voor- en tegenstemmen worden geteld) het vertrouwen in de moderator opzegt dan verliest deze de moderatorstatus. Hierbij worden alleen de meningen van gebruikers meegerekend die ook zouden meetellen bij de procedure voor de aanstelling van een moderator, dus enkel geregistreerde gebruikers met minimaal 100 (niet-vandalistische) edits in de twaalf maanden voorafgaand aan twee weken voor het startmoment van de peiling.

De initiator van de peiling kan kiezen tussen twee procedures. Over de keuze moet vooraf overeenstemming worden bereikt door minimaal 5 gebruikers. De keuze moet duidelijk aangegeven worden op de afzettingspagina.

  • Verhogingsregel: 1 maand – 3 maanden – 6 maanden

De verhogingsregel houdt in dat de moderator de eerste keer alleen voor 1 maand kan afgezet worden. Als er al een afzetting van 1 maand plaats had, kan een initiator de tweede keer kiezen voor drie maanden; hij moet niet. Hij kan ook een tweede keer kiezen voor 1 maand. Als er al een afzetting van 3 maanden plaats had, kan de initiator kiezen voor 6 maanden; hij moet niet. Hij kan ook kiezen voor 1 maand of 3 maanden. Deze procedure is geschikt voor betrekkelijk lichte overtredingen, waarbij de moderator zijn mandaat kan behouden met een schorsing.

  • Afzetting van onbepaalde duur

Bij een afzetting van onbepaalde duur kan de peiling de moderator afzetten voor onbepaalde duur. Als de moderator daadwerkelijk afgezet wordt, kan hij zich ten vroegste zes maanden na zijn afzetting opnieuw aanmelden als moderator. Deze procedure is geschikt voor zware overtredingen.

Elke gebruiker kan met betrekking tot elke moderator ten hoogste eenmaal per 12 maanden een dergelijke oproep doen. Een moderator bij wie de vertrouwensvraag al eerder aan de orde is geweest kan op zijn vroegst 6 maanden na de afhandeling daarvan opnieuw onderwerp zijn van deze afzettingsprocedure, behoudens extreme uitzonderingsgevallen.

Bij goedkeuring wordt het blauwe vak aangenomen als richtlijn. Dit houdt in, dat er bij een tijdelijke schorsing, er pas na 6 maanden opnieuw een evaluatie van die moderator mogelijk is. Verder betekent het dat moderatoren enkel nog permanent afgezet kunnen worden bij 'zware overtredingen'.

Bij onvoldoende steun voor deze stemming wordt de huidige situatie gehandhaafd.

Coördinator: Tortelduifje (overleg) 25 mrt 2023 11:20 (CET)[reageren]

Het blauwe vak wordt WEL aangenomen als richtlijn

[bewerken | brontekst bewerken]

Het blauwe vak wordt NIET aangenomen als richtlijn

[bewerken | brontekst bewerken]

Later