Wikipedia:WikiUilen/Projectpagina/Nominaties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
WikiUilen

De WikiUilen Academie is op 9 oktober 2015 gestart met als doel om een blijk van waardering te geven voor goede bijdragen aan Wikipedia. Het project werd in 2014 opgericht op de Duitstalige Wikipedia waar het een groot succes is gebleken. Vrijwilligers en projecten die gedurende het voorgaande kalenderjaar een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandstalige Wikipedia kunnen in aanmerking komen voor de prijs.

In zeven categorieën nomineert de gemeenschap welke projecten en bijdragen zeer worden gewaardeerd. Na de nominatieperiode kiezen de actieve gebruikers in ieder van deze categorieën welk project het meest heeft bijgedragen aan Wikipedia. De nominaties en stemmen zijn geheim en worden via de emailfunctie ingezonden.

Tijdens de uitreiking worden WikiUilen uitgereikt aan projecten en gebruikers die het meest gewaardeerd worden. De WikiUilen staan symbool voor wijsheid en de vrije kennis van Wikipedia. De WikiUilen vormen een ideële prijs, een replica van een uil uit het oude Griekenland.

Lees verder

Stemmen[bewerken]

  • Iedere gebruiker met minimaal 100 constructieve bewerkingen in de 12 maanden voorafgaand aan de nominatieperiode mag meedoen aan de stemming.
  • De stemmen dient men in via de e-mailfunctie.
  • Per categorie kan een gebruiker één stem indienen. Je hoeft niet voor elke categorie een stem in te dienen.
  • Stemmen op jezelf of op een project dat je zelf gecoördineerd of opgezet hebt, is niet toegestaan.
  • Stemperiode: 22 december 2018 t/m 6 januari 2019

Tijdens de prijsuitreiking wordt de meest gewaardeerde bijdrager per categorie bekendgemaakt en de prijs uitgereikt. Stemmen worden niet openbaar gemaakt. Indien er minder dan tien stemmen in een categorie uitgebracht zijn, wordt de WikiUil in die categorie niet uitgereikt.

NieuwkomerUil[bewerken]

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten kan deze aanmoedigingsprijs gegeven worden.

Boncquet
Verrijkte Wikipedia met informatie over tal van Belgische kunstenaars.
Encycloon
In ongeveer acht maanden ontpopte Encycloon zich tot een allround medewerker, waarbij de bijdragen afkomstig lijken van iemand die al acht jaar Wikipedia bewerkt, op een positieve manier.
SjoerdvDonk
Viel op door een grote kennis van marine en een positieve houding tegenover andere gebruikers.
TheBartgry
Deed veel nuttige bijdragen op het gebied van exacte wetenschap, vooral biologie.

SchrijversUil[bewerken]

Onze schrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikelen zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikelen moet zeker aangemoedigd worden. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om uitgelicht te worden.

Andries Van den Abeele
Gaf diverse historische personen en onderwerpen een plekje.
Ceescamel
Schreef dit jaar weer diverse artikelen over bruggen, beelden, kunstwerken en muziek (onder meer Brugknuffel, +- en Duizendste brug).
Martix
Verrijkt Wikipedia met artikelen van uiteenlopende onderwerpen, waaruit zijn brede kennis op een positieve manier naar voren komt.
Mathijsloo
Vooral actief in artikelen over historische personen; wist dit jaar Joseph Luns in de etalage te krijgen.
Matroos Vos
De uitbreidingen van artikelen zijn uitstekend en serieus geschreven, ruim gedocumenteerd en onderbouwd.
Nicklaarakkers
Schreef over politiek en christendom; beperkte zich hierbij niet tot de Lage Landen.
Paul Brussel
Vulde Wikipedia aan met diverse artikelen (voornamelijk) over adellijke geslachten, titels en wetenschappers.
Pimbrils
Van schilderkunst tot Russisch, met kwaliteit binnen en over de grenzen waren zijn lemma’s dit jaar een welkome aanvulling.

IllustratieUil[bewerken]

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Dit werk dient zeker geïllustreerd te worden.

1Veertje
Importeerde veel media, vooral filmpjes en maakte diverse mooie foto’s, vaak gemeentelijke monumenten en dit jaar ook van haar professionele fototoestel.
Agaath
Voor het bijhouden van de grote lijsten en maken van de vele foto's van de gemeentelijke monumenten in Gouda.
Gouwenaar
Kunst, historie en vooral de natuur gaven hem inspiratie om zijn camera in ieder seizoen optimaal te gebruiken en het resultaat met ons te delen.
Mr.Nostalgic
Uploader van 434.825 afbeeldingen uit voornamelijk het Nationaal Archief, waarvan er bijna 4.000 gebruikt worden op de Nederlandstalige Wikipedia.
Multichill
Uploader van mooie foto’s van schilderijen, zelf genomen en ook afkomstig van andere webpagina’s, zoals van musea.
Wikifrits
Maakte mooie professionele foto's van vooral bronzen beelden en kunstwerken, in diverse plaatsen in Nederland.

RedactieUil[bewerken]

Vele vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Het werk van deze gebruikers vindt plaats in de achtergrond en ze zijn er wanneer je ze nodig hebt. Zij bekommeren zich om kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

Bdijkstra
Voerde veel onderhoudswerk uit, zowel handmatig als botmatig, waarmee hij vele puntjes op de ï zette.
DimiTalen
Vanwege grote activiteit in kwaliteitsverbeteringen en categorietoevoegingen.
Erik Wannee
Bood op diverse plaatsen een helpende en deskundige hand.
ErikvanB
Verbetert vele onjuistheden en poetst als een gepassioneerde bezige bij de artikelen bij.
Jvhertum
Onvermoeibaar in het redactioneel verbeteren van artikelen en het toevoegen of verbeteren van de categorie van vele artikelen.
MatthijsWiki
Voor het vele onderhoudswerk, vooral veel IP-controle om de kwaliteit van Wikipedia op peil te houden.
MoiraMoira
Deed een indrukwekkend aantal bijdragen om de encyclopedie schoon te houden van ongewenste bijdragen.
RonnieV
Al dan niet botmatig werden vele artikelen door hem verbeterd.

SamenwerkingsUil[bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

Ciell
Via Ciell is er altijd wel een weg te vinden tot samenwerking, ze doet dat ook d.m.v. projecten, peilingen en bijeenkomsten.
Encycloon
Is vaak bereid te helpen, te overleggen en op allerlei manieren samen te werken en dat allemaal vanaf de registratie in april 2018.
Lidewij C J.
Is erg betrokken, vooral bij overleg. Verbetert de encyclopedie door een kritische houding.
Mar(c)
Is erg betrokken en kijkt met een kritische positieve blik, zowel bij zijn eigen bijdragen als bij overleg waar hij vaak een goede samenwerking bereikt.
MoiraMoira
Werkte efficiënt samen met collega’s aan de verbetering van de encyclopedie, waarbij ze vaak te hulp schoot als dat nodig was.
Natuur12
Heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan en weet dit doorgaans ook goed te beargumenteren.
Richardkiwi
Zoekt naar jubilerende personen, foto’s maken waar anderen, zoals Ceescamel en een goed doel in Duitsland, iets mee konden, ook wisselend bij de IP-controle aanwezig, etc. Een veelzijdige gebruiker.
Rode raaf
Vriendelijk naar andere gebruikers en deelde dit jaar weer talloze aanmoedigings- en jubileumsterren uit.
RonnieV
Is behulpzaam op een rustige manier, wat door velen gewaardeerd wordt en kan goed tegen kritiek.

ProjectUil[bewerken]

Ook buiten het internet worden er projecten georganiseerd die voor een verrijking zorgen op Wikipedia en daarbuiten. Initiatieven die de vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

Schrijfdagen Amnesty International
Dankzij veelal nieuwe gebruikers (geholpen door ervaren begeleiders) kreeg Wikipedia er 33 nieuwe artikelen bij over vrouwen en mensenrechten.
Educatieprogramma ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers
Hieruit kwamen onder meer uitgebreide artikelen voort over de culturele impact van The Beatles, slavernij in het Oude Griekenland en de economie van België.
Erfgoed Gelderland
In het kader van dit project zijn er diverse bruikbare foto’s vrijgegeven uit Gelderse culturele instellingen.
Gendergapproject
In 2018 werd de ‘’gap’’ verkleind door het resultaat van ongeveer 500 nieuwe en aangevulde artikelen over vrouwen; op dit moment wordt door verschillende gebruikers hard gewerkt aan 100 ‘wikiwomen’ in evenzoveel dagen.
Samenwerking met Koninklijke Bibliotheek
Door veel mediadonaties, vooral met betrekking tot de middeleeuwen en ook activiteiten zoals workshops, werd dit project in 2018 een succes.
Linkonderhoud
Vele dode externe links werden vernieuwd, hersteld of verwijderd, wat de kwaliteit van de encyclopedie ten goede kwam.
Wiki goes Caribbean
Bracht dit onderbelichte deel van het Koninkrijk der Nederlanden onder de aandacht; leverde meer dan 100 nieuwe en verbeterde artikelen op.
Wiki Techstorm
Voor de in ICT geïnteresseerde computeraars werden in mei en oktober twee meerdaagse hackathons georganiseerd, waar technische kennis gedeeld en opgedaan kon worden.