Wikipedia:WikiUilen/Projectpagina/Nominaties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
WikiUilen

De WikiUilen Academie is op 9 oktober 2015 gestart met als doel om een blijk van waardering te geven voor goede bijdragen aan Wikipedia. Het project werd in 2014 opgericht op de Duitstalige Wikipedia waar het een groot succes is gebleken. Vrijwilligers en projecten die gedurende het voorgaande kalenderjaar een uitstekende bijdrage hebben geleverd aan de Nederlandstalige Wikipedia kunnen in aanmerking komen voor de prijs.

In zeven categorieën nomineert de gemeenschap welke projecten en bijdragen zeer worden gewaardeerd. Na de nominatieperiode kiezen de actieve gebruikers in ieder van deze categorieën welk project het meest heeft bijgedragen aan Wikipedia. De nominaties en stemmen zijn geheim en worden via de emailfunctie ingezonden.

Tijdens de uitreiking worden WikiUilen uitgereikt aan projecten en gebruikers die het meest gewaardeerd worden. De WikiUilen staan symbool voor wijsheid en de vrije kennis van Wikipedia. De WikiUilen vormen een ideële prijs, een replica van een uil uit het oude Griekenland.

Lees verder

Een lijst van winnaars uit voorgaande jaren vind je hier.

  • Iedere gebruiker met minimaal 100 constructieve bewerkingen in de 12 maanden voorafgaand aan de nominatieperiode, dus voor 6 december 2023, mag meedoen aan de stemming.
  • De stemmen dien je in via de e-mailfunctie.
  • Per categorie kan een gebruiker één stem indienen. Je hoeft niet voor elke categorie een stem in te dienen.
  • Stemmen op jezelf of op een project dat je zelf gecoördineerd of opgezet hebt, is niet toegestaan.
  • De stemperiode loopt van 23 december tot en met 31 december 2023 (23:59 CET).
  • De uitreiking van de WikiUilen 2023 vindt plaats tijdens de nieuwjaarsborrel van Wikimedia Nederland op zaterdag 13 januari 2024.

Tijdens de prijsuitreiking wordt de meest gewaardeerde bijdrager per categorie bekendgemaakt en de prijs uitgereikt, alsmede het meest gewaardeerde project. Stemmen worden niet openbaar gemaakt. Indien er minder dan tien stemmen in een categorie uitgebracht zijn, wordt de WikiUil in die categorie niet uitgereikt.

We zijn blij te kunnen vermelden dat er in alle categorieën voldoende mensen genomineerd zijn om straks in zes individuele categorieën Uilen te kunnen uitreiken. De beide projectcategorieën zijn ook dit jaar weer samengevoegd. Wellicht kunnen we in 2024, nu we elkaar weer meer lijken te kunnen ontmoeten, weer wel genoeg nominaties voor off-wiki- én voor on-wiki-projecten tegemoet zien. Nu is het nog aan de stemmers om te zorgen dat deze ook uitgereikt mogen worden. Stemt dus allen.

IllustratieUil[bewerken | brontekst bewerken]

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Dit werk dient zeker geïllustreerd te worden.

1Veertje
uploadt meer dan 80.000 bestanden, als het ware als vanzelf. Veel ervan zijn op de Nederlandstalige Wikipedia te zien.
TheBartgry
maakt veel en prachtige didactische illustraties.
Thieu1972
maakt honderden historische kaarten en afbeeldingen beschikbaar.

NieuwkomersUil[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten kan deze aanmoedigingsprijs gegeven worden.

Geschiedenisnerd
schrijft vanaf de registratie meerdere artikelen van hoge kwaliteit en zet zich in om de gendergap te verkleinen.
Grijsstreep
doet veel verbeteringen aan infoboxen, het updaten van de taxonomische indeling en het controleren van anonieme bewerkingen.
Mx.Alba
is blijven schrijven, na een best wel heftige binnenkomst. Voegt veel toe om de gendergap te verkleinen
TheGoodEndedHappily
brengt verschillende onderbelichte onderwerpen onder de aandacht en schreef in het eerste jaar op Wikipedia meteen een etalage-artikel: Susanne Heynemann.

De OverlegUil is een aanmoediging voor degenen die op een positieve manier bijdragen aan de overleggen, om zo Wikipedia verder te helpen. Onder meer creativiteit, gedegen kennis en een bescheiden opstelling kunnen hierbij een rol spelen.

Antonius6317
is als mentor een waardevolle collega bij het op weg helpen van nieuwelingen en voert altijd constructief overleg.
Bertux
is uiterst behulpzaam en weet discussies in goede banen te leiden.
Ecritures
blijft ondanks veelvuldig gedoe zo optimistisch dat die door blijft gaan als moderator en stelt zich altijd zo neutraal en vriendelijk mogelijk op.
Ennomien
is altijd vriendelijk en behulpzaam in overleg en kan duidelijk zijn ideeën overbrengen. Communiceert zeer fijn met nieuwkomers als coach.
Laurier
gaat bij onduidelijkheden en onzorgvuldigheden altijd op vriendelijke toon het contact aan. Is daarbij duidelijk, correct en bescheiden en geeft waar nodig een uitgebreide toelichting. Ook altijd bereid bij te springen bij verzoeken om hulp.
Matroos Vos
is goed in analyseren, weet de kern van problematiek te benoemen, is oplossingsgericht, kernachtig en schrijft zeer correct Nederlands, en maakt zich, ondanks een behoorlijk zichtbare aanwezigheid op veelbezochte pagina's, weinig vijanden.

Vele vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Het werk van deze gebruikers vindt plaats op de achtergrond en ze zijn er wanneer je ze nodig hebt. Zij bekommeren zich om kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

Bertux
is zelden te beroerd (pun intended, gezien zijn schommelende gezondheid) om moeilijke teksten te redigeren.
CasparusJeronimus
doet duizenden verbeteringen van taalfouten.
Erik Wannee
is op medisch gebied erg actief en zorgt voor goede verbeteringen.
Gewild
plaatst onder andere infoboxen in een oneindige stroom artikelen waarin deze ontbreken.
Grutman
is al vele jaren behalve schrijver een welkome redactionele 'Wikibouter' met een sociale houding.
MichielDMN
houdt Wikipedia up-to-date en houdt de pagina's consequent. Helpt bij vragen over het invullen van bepaalde parameters.
Mondo
doet enorm veel achter de schermen.
MWAK
verricht vriendelijk en onvermoeibaar heel veel werk bij het corrigeren en aanvullen van andermans bijdragen aan de artikelen over de reptielachtigen.
RuedNL2
is continu bezig met het bijhouden van bibliografieën, discografieën, filmografieën, aantal afleveringen van series en opbrengsten van films. Dankzij hem blijven veel artikelen bij de tijd.
Stragier t
doet veel onderhoud aan wielerartikelen en houdt jaarpagina's van de vele ploegen bij.

Casper Albers SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

De SamenwerkingsUil is met ingang van 2022 vernoemd naar Casper Albers, een Wikipediaan die actief is geweest als moderator, bureaucraat en lid van de Arbitragecommissie, en zich altijd heeft ingezet voor een goede samenwerking om het doel van Wikipedia te bereiken: het delen van kennis. In zijn bijdragen onderscheidde Albers zich door zijn constructieve en actieve stijl van communiceren en probleemoplossen. Hij was degene die altijd weer het initiatief nam om de moeilijkste dossiers zelf op te pakken en tot een passende oplossing te brengen. Hij nam meermaals het initiatief om de op Wikipedia geldende richtlijnen en werkwijzen te bespreken en daar waar nodig aan te passen.

Bertux
altijd bezig, altijd accuraat, zelden bot.
DirkVE
stipt niet alleen problemen aan, maar pakt deze ook aan en draagt suggesties aan en steekt daarbij zijn waardering voor de prettige samenwerking niet onder stoelen of banken.
Ennomien
helpt collega's en werkt constructief samen.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Onze schrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikels zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikels moet zeker aangemoedigd worden. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om uitgelicht te worden.

J9B5
schrijft in 2023 zowel aan de Top 2000, Autosport en brengt ook het vrouwenvoetbal op de Nederlandstalige Wikipedia naar een hoger niveau. Schrijft verder voornamelijk heel veel mooie nieuwe artikelen.
Philemonbaucis
schrijft nog altijd nieuwe en mooie artikelen, vooral historische biografieen.
Rudolphous
schrijft artikelen over alle soorten organismen.
S9H
schrijft vele nieuwe artikelen, onder meer op het gebied van muziek.
TheBartgry
schrijft kwalitatief hoge artikelen in een ingewikkeld interessegebied, namelijk de moleculaire biologie. De artikelen zitten inhoudelijk goed in elkaar en zijn ook voor de leek te begrijpen. Zeker zijn bijdrage aan etalageartikel Immuunsysteem is noemenswaardig.
TheGoodEndedHappily
voegt steeds weer goede artikelen aan Wikipedia toe.

Omdat er onvoldoende projecten genomineerd zijn in de beide afzonderlijke categorieën, zijn de nominaties voor de Wikiprojecten en de andere projecten samengevoegd. Via Wikiprojecten kunnen meerdere gebruikers online samenwerken om Wikipedia structureel te verbeteren. De gezamenlijke werkzaamheden en wederzijdse ondersteuning zijn belangrijk en vaak een grote hulp. Via andere projecten wordt er ook buiten het internet gezorgd voor een verrijking op Wikipedia en daarbuiten. Initiatieven die de vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

100wikiwomen
zorgt al jaren, strak georganiseerd, voor steeds weer 100 nieuwe artikelen
European Women in Mathematics
vult sinds 2021 Wikipedia aan met artikelen over vrouwen die werkzaam zijn in de wiskunde. Inmiddels zijn er 60 nieuwe artikelen verschenen in verschillende Wikipedia taalversies; de meeste in de Nederlandstalige Wikipedia.
Wie o wie vindt de bron?
levert een grote bijdrage aan de kwaliteit van Wikipedia door middel van het oplossen van bronvragen bij betwiste beweringen. In de eerste editie heeft dit geleid tot het oplossen van 670 bronvragen en het verwijderen van 75 bronvragen.
Wikimeets
zorgt ervoor dat er nieuwe ontmoetingen komen tussen Wikipedianen, in verschillende steden in Nederland en België.