Wikipedia:WikiUilen/Projectpagina/Nominaties/2021

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  • Iedere gebruiker met minimaal 100 constructieve bewerkingen in de 12 maanden voorafgaand aan de nominatieperiode mag meedoen aan de stemming.
  • De stemmen dien je in via de e-mailfunctie.
  • Per categorie kan een gebruiker één stem indienen. Je hoeft niet voor elke categorie een stem in te dienen.
  • Stemmen op jezelf of op een project dat je zelf gecoördineerd of opgezet hebt, is niet toegestaan.
  • De stemperiode loopt van 28 december 2021 tot en met 7 januari 2022 (CET).
  • Uitreiking WikiUilen 2021: Tijdens de online Nieuwjaarsbijeenkomst op 15 januari 2022.

Tijdens de prijsuitreiking wordt de meest gewaardeerde bijdrager per categorie bekendgemaakt en de prijs uitgereikt, alsmede het meest gewaardeerde project. Stemmen worden niet openbaar gemaakt. Indien er minder dan tien stemmen in een categorie uitgebracht zijn, wordt de WikiUil in die categorie niet uitgereikt.

Helaas waren er in de categorieën NieuwkomersUil en IllustratieUil onvoldoende nominaties om in deze categorieën een stemming op te zetten. Hopelijk is dat volgend jaar beter. De WikiUilenAcademie gaat kijken hoe zij dit kan ondersteunen. Ook zijn er weinig projecten buiten de Wikisfeer genomineerd, waardoor de Projecten- en de Wikiprojecten bijeen zijn gevoegd.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Onze schrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikels zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikels moet zeker aangemoedigd worden. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om uitgelicht te worden.

Chescargot
maakt nieuwe lemma's en knapt lemma's op en gaat er dan helemaal voor.
Fred Lambert
schrijft al jaren vlot leesbare stukjes over diverse erfgoedobjecten in Vlaanderen en Nederland, zoals kastelen, kapellen, kerken en natuurgebieden.
Kleon3
draagt veel bij aan Wikipedia, met name over Maastricht en de regio eromheen.
Laurensvanheerde
houdt al sinds het begin van de Coronacrisis de grafieken op Coronacrisis in Nederland bij. Als we hopelijk ooit op Corona kunnen terugkijken als iets dat nu achter ons ligt, is het nuttig materiaal, om terug te lezen hoe het ook alweer was.

Vele vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Hun werk vindt plaats in de achtergrond en ze zijn er wanneer je ze nodig hebt. Zij bekommeren zich om kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

Bas dehaan
heeft zich enorm ingezet om het Twinkle-gadget te importeren naar de Nederlandstalige Wikipedia. Dit gadget helpt enorm met het afhandelen van allerhande redactiewerk. Alles samen dus een perfecte reden voor een RedactieUil.
Bertux
komt met veel constructieve bijdragen en tips, en daarnaast ook met aardige aanvullingen die een ander perspectief op onderwerpen geven.
Jef antenne
verwerkt al geruime tijd de effecten van kantonale herindelingen in Frankrijk in artikelen. Een monnikenwerk! Maar wel iets dat, met iedere wijziging, bijdraagt aan het verbeteren van Wikipedia.
Karel Anthonissen
is actief vanaf 2005 met nieuwe lemma's en het verbeteren van lemma's. Hij pakte dit jaar projectbreed de categorieën aan.
Lotje
speelt achter de schermen een grote rol.
Romaine
schrijft goede artikelen over Limburg. Publiceert de maandelijkse nieuwsbrief This Month in GLAM en This Month in Education. Is een troubleshooter en sjablonenkenner. Biedt hulp aan andere gebruikers.
Stunteltje
is de nodige artikelen begonnen, maar steekt ook veel tijd in het verbeteren van lemma's.

SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

Dajasj
is altijd behulpzaam en vriendelijk, werkt ook goed samen bij het verbeteren van artikels en Wikipedia als geheel. Is rechtvaardig ook als moderator.
Kattiel
komt over als een van de drijvende krachten achter diverse samenwerkingsverbanden, benadert mensen daarvoor en is desondanks niet te groot om soms de hulp van anderen in te roepen.
Lidewij C J.
strijdt voor eerlijke behandeling van ‘kleine’ onderwerpen en collegiale werksfeer. Is deels achter de schermen behulpzaam met tips en links voor artikelen die onder de loep liggen.
Thieu1972
loopt bijna iedere morgen (anders overdag) de TBP langs. De conclusie afhandelend moderator neemt hij serieus ter hand, op een manier die recht doet aan de schrijvers (en de energie die men in het lemma stak). Wanneer een lemma nog niet wikiwaardig is, pakt Thieu1972 dit zelf aan.

Omdat er onvoldoende niet-Wikiprojecten genomineerd zijn (in dit lastige jaar om offline samen te werken), zijn de nominaties voor de Wikiprojecten en de andere projecten samengevoegd. Via Wikiprojecten kunnen meerdere gebruikers online samenwerken om Wikipedia structureel te verbeteren. De gezamenlijke werkzaamheden en wederzijdse ondersteuning zijn belangrijk en vaak een grote hulp. Via andere projecten wordt er ook buiten het internet gezorgd voor een verrijking op Wikipedia en daarbuiten. Initiatieven die de vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

Discord
het kanaal wordt gebruikt voor laagdrempelige communicatie over artikels, hulpvragen of vandalismebestrijding. Ook zijn er aparte kanalen voor VRT-leden en moderatoren, en kanalen voor zowel serieuze als recreatieve gesprekken. Berichten blijven altijd staan, waardoor discussies heel open zijn. De sfeer is nagenoeg altijd positief.
Schrijfweek
brengt mensen met dezelfde interesse samen, om met elkaar meer informatie op een bepaald deelterrein te beschrijven op Wikipedia.
WikiUilen-Academie
zorgt er sinds 2015 voor dat de prestaties van Wikimedianen op een positieve manier voor het voetlicht gebracht worden.