Wikipedia:Wikiproject/Natuur/Libellen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Weidebeekjuffer Calopteryx splendens in het Nationaal Park De Drentse Aa, juli 2013

De Vlinderstichting heeft een belangrijke “contentdonatie” gedaan. Begin 2015 zijn de gegevens van Libellennet beschikbaar gesteld onder een vrije licentie. Daardoor kan de informatie op Libellennet zonder belemmeringen worden gebruikt in Wikipedia. Voor een aantal soorten is dit inmiddels al gedaan. Voor een aantal soorten moet dat nog gebeuren.

Zin om mee te helpen? Kijk dan onderaan bij Onderhanden werk wat er nog toegevoegd moet worden.


“Contentdonatie”[bewerken | brontekst bewerken]

“Contentdonatie” is een term die eigenlijk alleen op (de Nederlandstalige) Wikipedia wordt gebruikt. We verstaan eronder: een schenking van data - dat kunnen zijn (bewegende) beelden, geluiden, tekst of andere gegevens - aan Wikipedia of één van de zusterprojecten door een organisatie of instantie waar we mee samenwerken. (een losvaste vertaling van het Engelse "content donation"; content = inhoud; donation = donatie = schenking)

Onder de zusterprojecten van Wikipedia verstaan we projecten zoals Wikimedia Commons, WikiWoordenboek, Wikidata, Wikispecies, Wikisource, Wikivoyage, etc. van de (internationale) Wikimedia Foundation - dat is de organisatie die Wikipedia etc. in de lucht houdt.

Libellennet[bewerken | brontekst bewerken]

Libellennet is een website van De Vlinderstichting met informatie over Nederlandse libellen. Er komen in Nederland ongeveer 70 soorten libellen voor. Die hebben allemaal hun eigen pagina op libellennet.

De redactie van libellennet - bestaande uit medewerkers van de Vlinderstichting - heeft de teksten van alle pagina's over Nederlandse libellen begin 2015 onder een vrije licentie (CC-BY-SA 3.0) beschikbaar gesteld. Daardoor is het mogelijk om alle op Wikipedia nog ontbrekende informatie over Nederlandse libellen aan te vullen met de gegevens op Libellennet. Daar is inmiddels een begin mee gemaakt. We streven ernaar om met steun van de community deze klus snel af te ronden. Dan is Wikipedia weer een belangrijk stuk informatie rijker.

Libellennet heeft haar informatie zelf weer ontleend aan verschillende bronnen.[1]. Behalve tekst zijn op de soorten-pagina's van libellennet ook verspreidingskaartjes te vinden en grafiekjes over de tijd waarin de libellensoort vliegt. Daarnaast bieden de pagina's natuurlijk ook foto's en een verwijzing naar het “foto-album” (per soort).[2]

De Vlinderstichting[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlinderstichting is een stichting, die de kennis in Nederland op het gebied van vlinders en libellen probeert te bundelen. Daarbij is behoud en herstel van de vlinder- en libellen-populatie een uitdrukkelijk doel. Naast libellennet heeft De Vlinderstichting ook een vlindernet (en dat is natuurlijk wat anders dan een net waarmee je vlinders vangt).

Onderhanden werk[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van de informatie van libellennet is al verwerkt op de Nederlandstalige Wikipedia. Een deel nog niet. Een up-to-date overzicht van wat al wel en wat nog niet is gedaan is hier te vinden.