Wikipedia:Wikiproject/Natuur/Soorten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikipedia heeft een project Natuur met als doel de informatie over ecosystemen, soorten, natuurgebieden en de geschiedenis van de natuurbeweging op Wikipedia te verbeteren en aan te vullen. In de jaren 2016-2018 is Sander Turnhout actief geweest als Wikipedian in Residence bij SoortenNL en Wikimedia NL om de soortenorganisaties hierbij te betrekken. Als gevolg hiervan zijn door hen geredigeerde teksten op de NDFF Verspreidingsatlas en op de websites van diverse soortenorganisaties vrijgegeven onder een Creative Commons-licentie voor gebruik op Wikipedia. In alle gevallen geldt dat afbeeldingen niet zijn vrijgegeven.

Rode Lijstproject[bewerken | brontekst bewerken]

In de afgelopen jaren zijn diverse schrijfbijeenkomsten georganiseerd om de informatie van de soortenorganisaties te gebruiken voor het schrijven en uitbreiden van Wikipedia-artikelen over dier- en plantensoorten. Maar we krijgen nog steeds signalen dat diverse soorten niet of onvoldoende op Wikipedia beschreven zijn. Daarom organiseren we nu een Rode Lijstproject. Daarmee willen we enerzijds aandacht besteden aan de Rode Lijsten van bedreigde planten- en diersoorten.

Bronnen met Creative Commons licentie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bij de Verspreidingsatlas kun je vrijgegeven teksten vinden over vaatplanten, mossen, korstmossen en paddenstoelen. Het gaat om teksten op het tabblad "ecologie & verspreiding", met een verklaring als "CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014". Let op: dit vind je niet bij alle soorten. Op alle overige teksten rust auteursrecht. De informatie mag je wel gebruiken als je het in je eigen woorden formuleert.
  • Op de websites van De Vlinderstichting en RAVON zijn alle teksten vrijgegeven: over vlinders, libellen, reptielen, amfibieën en vissen. De verklaring over de CC-BY-SA licentie staat vermeld in een colofon op de website.
  • Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kun je vrijgegeven teksten vinden over invasieve exoten: terrestrische planten, water- en oeverplanten, zoogdieren, vogels, reptielen/amfibieën, invertebraten, zoetwater invertebraten en vissen. Alle teksten zijn vrijgegeven onder de CC0 licentie.

Overige bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

nog aanvullen, b.v. Nature Today (voorheen Natuurberichten)

Op deze ondersteuningspagina geven we aanwijzingen en tips waarmee je als beginner zelfstandig aan de slag kunt gaan. Als je ergens niet uitkomt helpen we je verder (zie contactinformatie onderaan de pagina), maar in de praktijk zul je merken dat ook andere Wikipediagebruikers bijspringen met goede raad als er iets mis lijkt te gaan. We kunnen ook workshops organiseren of online demonstreren hoe natuurinformatie op Wikipedia gebruikt kan worden.

Ben je al vertrouwd met bewerken van Wikipedia, dan kun je meteen aan de slag met een van de soorten uit het keuzemenu. Ook het actueel houden van bestaande pagina's is belangrijk, dus als je aanvullende informatie hebt over een soort met een blauwe link ga dan daarmee aan de slag.

  • Links naar Vlaamse en Nederlandse Rode Lijsten, met indicatie wat vooral ontbreekt.
  • Links naar onze projectpagina's over soorten (overlap Rode Lijsten nog weghalen)

Meldpunt ontbrekende pagina's en beginnetjes[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hier mogelijkheid bieden om zelf soorten te melden waar aan gewerkt moet worden.