Wikipedia:Wikiproject/Themaweek/Astronomie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op 23-25 februari 2018 vinden de Landelijke Sterrenkijkdagen plaats. Deze vormen de aftrap voor een dubbele schrijfweek Astronomie op Wikipedia (25 februari - 11 maart). Tijdens een schrijfweek roepen we alle bewerkers op om artikelen rond het thema astronomie te verbeteren. Onder alle deelnemers zullen een paar kleine aanmoedigingsprijzen verloot worden. Wil je meedoen? Hieronder lees je hoe dat moet!

Wil je graag meedoen, maar heb je nog nooit Wikipedia bewerkt? Geen nood! Hier vind je een paar tips die je nodig hebt om direct op Wikipedia aan de slag te gaan. Voor je het weet ben je een ervaren Wikipediaan!

Belangrijk: we vinden het leuk om te zien waar iedereen over schrijft. Daarom vragen we je om de tekst #Astroschrijfweek in je bewerkingssamenvatting te zetten. Wil je weten welke andere pagina's op Wikipedia of één van de andere platforms nog meer bewerkt zijn onder deze hashtag? Kijk dan hier.

Wie doet mee?[bewerken | brontekst bewerken]

We vinden het leuk om te zien wie allemaal meedoen aan de schrijfweek! Als je wilt, kun je daarom hieronder je gebruikersnaam aan de lijst toevoegen, eventueel met je interesses of de onderwerpen waar je over wilt schrijven.

Hoe voeg ik mijn gebruikersnaam aan de lijst toe?[bewerken | brontekst bewerken]

 • Klik op 'Brontekst bewerken'
 • Zoek de sectie 'Wie doet mee?' op
 • Selecteer en kopieer de volgende tekst: # ~~~~
 • Plak deze op een nieuwe regel onderaan onderstaande lijst.
 • Publiceer de pagina.


 1. AWossink (overleg) 22 feb 2018 11:25 (CET)[reageer]
 2. Hobbema (overleg) 22 feb 2018 23:03 (CET)[reageer]
 3. SvenDK (overleg) 25 feb 2018 07:50 (CET)[reageer]
 4. LukaBE (overleg) 25 feb 2018 08:51 (CET)[reageer]
 5. Gereon K. (overleg) 25 feb 2018 08:55 (CET)[reageer]
 6. Rob1981Netherlands (overleg) 25 feb 2018 10:25 (CET)[reageer]
 7. Magere Hein (overleg) 25 feb 2018 11:07 (CET)[reageer]
 8. Droso123 (overleg) 25 feb 2018 12:05 (CET)[reageer]
 9. Arjuno (overleg) 25 feb 2018 15:12 (CET)[reageer]
 10. Sonuwe () 26 feb 2018 16:31 (CET)[reageer]
 11. «BKannen» 28 feb 2018 14:47 (CET)[reageer]
 12. Ksynix (overleg) 11 mrt 2018 20:25 (CET)[reageer]

Hoe doe ik mee?[bewerken | brontekst bewerken]

De Nederlandstalige Wikipedia bevat duizenden artikelen rond het thema Astronomie. Help ons deze artikelen te verbeteren door ze uit te breiden, door een literatuurverwijzing aan een artikel toe te voegen of door een geheel nieuw artikel te schrijven. Hieronder geven we een kort overzicht van wat er allemaal gedaan kan worden.

Artikelen schrijven en uitbreiden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Artikel uitbreiden: wil je weten welke artikelen over astronomie allemaal al bestaan? Kijk dan hier, en browse door de verschillende subcategorieën om een artikel te vinden over het onderwerp waarover je wilt schrijven. Je kunt uiteraard ook de zoekfunctie van Wikipedia gebruiken om te kijken of het onderwerp waarover je wilt schrijven al een artikel heeft.
 • Beginnetjes: Wikipedia heeft over heel veel onderwerpen een heel klein artikel. Zulke artikelen, die vaak uit niet meer dan 2 of 3 regels bestaan, worden beginnetjes genoemd. Dit betekent dat er op Wikipedia nog niet zo veel over het onderwerp staat als geschreven zou kunnen worden. Zulke artikelen zijn goede kandidaten om tijdens een schrijfweek uit te breiden. Hier vind je een overzicht van de beginnetjes binnen het thema Astronomie. Bij veel beginnetjes over sterren ontbreken bijvoorbeeld de coördinaten.
 • Nieuw artikel: wil je een nieuw artikel schrijven? Hier vind je een lijst van artikelen die nog niet bestaan op de Nederlandstalige Wikipedia, maar die wel gewenst zijn. Dit is de zogenaamde Rode Lijst (een rode link op Wikipedia is een link naar een pagina die nog niet bestaat). Je helpt Wikipedia echt door één van deze artikelen aan te maken en iets over het onderwerp te schrijven. Soms zie je achter een rode link in het blauw een taalcode staan; dat is een link naar het corresponderende artikel op een andere taalversie van Wikipedia, meestal de Engelse.


Betrouwbare bronnen toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Voor alle informatie op Wikipedia hoort een bron te bestaan; een boek, wetenschappelijke publicatie of website waar het betreffende feit geverifieerd kan worden. Zo ver is het nog lang niet. Er staan dan ook veel claims op Wikipedia waaraan getwijfeld wordt; daar wordt dan een label achter geplakt: Bron?

Met de tool Citation Hunt kun je helpen om deze dubieuze claims te verifiëren. Ga naar deze pagina en je krijgt meteen een claim te zien waarvoor een bron gevraagd wordt. Weet je toevallig of de claim waar is, en waar hij geverifieerd kan worden? Klik dan op ‘Dit gaat mij lukken’ en voeg de juiste referentie toe (zie hier hoe dat moet). Kun je geen bron vinden? Klik dan op volgende. De tool houdt voor je bij hoeveel bronnen je aan Wikipedia hebt toegevoegd.

In het veld 'Zoeken naar een onderwerp' kun je een zoekterm invoeren; zodra je begint met typen verschijnen er mogelijke onderwerpen met het aantal artikelen waarvoor een bron gevraagd wordt. Als je bijvoorbeeld 'astro' intypt, krijg je al een aantal mogelijke artikelen die binnen het thema vallen. Help je mee om al deze vragen weg te werken?


Afbeeldingen toevoegen[bewerken | brontekst bewerken]

Een afbeelding zegt soms meer dan duizend woorden. Op Wikimedia Commons staan meer dan 43 miljoen afbeeldingen, en een flink aantal daarvan heeft iets met astronomie te maken. Kijk daar eens rond als je op zoek bent naar een afbeelding voor een artikel waar je aan werkt. Heb je zelf een mooie foto gemaakt die je zou willen gebruiken? Geen nood! Je kunt je eigen foto's naar Wikimedia Commons uploaden, waarna je ze direct op Wikipedia kunt gebruiken. Hier lees je hoe dat moet.

Wat is er al geschreven?[bewerken | brontekst bewerken]

We vinden het ook leuk om te zien wat er allemaal al geschreven is over astronomie. Daarom vragen we je om de hashtag #Astroschrijfweek in je bewerkingssamenvatting te zetten. Alle bijdragen met deze hashtag kun je in deze lijst terugzien. Heb je een artikel aangemaakt, maar ben je de hashtag vergeten? Of gebruik je hem liever helemaal niet? Geen probleem! Je kunt dan je bijdrage ook in de lijst hieronder toevoegen.

 1. Carolyn Shoemaker, gendergap
 2. Grote Rift
 3. Steratmosfeer
 4. Symbiotische dubbelster
 5. Dwergnova
 6. Langzaam pulserende B-type ster
 7. Symbiotische nova
 8. Dubbelperiodische variabele
 9. Cataclysmisch variabele ster
 10. Astronomische spectroscopie
 11. Transitiezone van de zon
 12. Pulserende witte dwerg
 13. Polar (cataclysmische variabele ster)
 14. Intermediaire polar
 15. Witte dwerg (gedeelte 'Atmosfeer en emissiespectra')
 16. Ontstaan en evolutie van sterrenstelsels
 17. Samensmelten van sterrenstelsels
 18. Rob1981Netherlands
 19. (2047) Smetana, Gereon K.
 20. Tamara Smirnova
 21. (2191) Uppsala
 22. (20012) Ranke
 23. Meren van Titan
 24. Atmosferische evolutie van Titan
 25. (3374) Namur
 26. Aglaonice gendergap
 27. (3895) Earhart
 28. Catherine Wolfe Bruce gendergap
 29. Edith Alice Müller
 30. Pallene (maan)
 31. (5107) Laurenbacall
 32. Felix De Roy
 33. Submillimeter astronomie
 34. Helmi-stroom
 35. Aquarius-stroom
 36. Ringvormig sterrenstelsel
 37. 74P/Smirnova-Chernykh
 38. Anne Sewell Young gendergap
 39. François Terby
 40. Satellietsterrenstelsel
 41. Klein zonnestelsellichaam
 42. Quasi-Hilda-komeet
 43. General Catalogue of Variable Stars
 44. (5726) Rubin +gendergap
 45. Paul Stroobant
 46. Friedrich Wilhelm Argelander
 47. (6317) Dreyfus
 48. (6654) Luleå
 49. (6795) Örnsköldsvik
 50. (6796) Sundsvall
 51. NML Cygni
 52. George Mary Searle
 53. (6797) Östersund
 54. (7217) Dacke
 55. (8890) Montaigne
 56. Beatrice Tinsley gendergap
 57. Leen Decin gendergap
 58. Jean-Charles Houzeau
 59. Janet Akyüz Mattei gendergap
 60. Kepler-62e
 61. Kepler-62f
 62. Aardmassa
 63. Pelageya Shajn‎
 64. Maser (astronomie)

Met dank aan de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie zijn er een paar kleine aanmoedigingsprijzen beschikbaar gesteld die verloot zullen worden onder de deelnemende bewerkers. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je aan een paar voorwaarden te voldoen:

 • Je hebt een account op Wikipedia en doet je bewerkingen terwijl je ingelogd bent.
 • Enkel zinvolle bewerkingen met de hashtag #Astroschrijfweek tellen mee (dit om eventuele, helaas soms voorkomende spambijdrages te kunnen weren).
 • Je hebt op Wikipedia de emailfunctie aangezet zodat je per email benaderd kunt worden.

De verschillende prijzen die verloot worden bestaan uit:

 • 1e prijs: Galileo telescoop, NOVA schrijfblok, pen, DVD
 • 2e t/m 4e prijs: NOVA schrijfblok, pen, DVD

Daarnaast is er een speciale Astrogendergap-prijs voor bijdragen die zowel binnen het thema van de Astroschrijfweek vallen, als binnen het thema Gendergap. Om kans te maken op deze prijs vragen we je om de hashtag #Astroschrijfweek en de hashtag #Gendergap in je bewerkingssamenvatting te zetten. Als je je bijdragen liever via de lijst op deze pagina bijhoudt, zet dan 'gendergap' achter iedere relevante bijdrage.

In de zogenaamde Rode Lijst staat achter gewenste artikelen van vrouwelijke astronomen een ♀-symbool. Deze tellen allemaal mee voor de Astrogendergap-prijs.

 • Astrogendergap prijs: boek Astronomie. NL Een Hollandse kijk op het heelal, NOVA schrijfblok, pen, DVD

Prijswinnaars[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende deelnemers aan de Astroschrijfweek zijn in de prijzen gevallen:

 • 1e prijs: gebruiker Sonuwe
 • 2e prijs: gebruiker Ansjovis86
 • 3e prijs: gebruiker sunspear80
 • 4e prijs: gebruiker Hobbema
 • speciale Astrogendergap prijs: gebruiker Arjuno3

Alle prijswinnaars hebben inmiddels bericht ontvangen.

Help! Ik weet niet hoe Wikipedia werkt![bewerken | brontekst bewerken]

Geen nood! Ben je nieuw op Wikipedia en wil je weten hoe je direct aan de slag kunt gaan? Volg de onderstaande stappen en voor je het weet heb je je eerste bewerking gedaan! Vergeet niet om de tekst #Astroschrijfweek in je bewerkingssamenvatting te zetten bij iedere bewerking die je doet!

Was deze themaweek je eerste aanraking met (het bewerken van) Wikipedia? En heb je de smaak te pakken gekregen? Schrijf je dan nu in voor de Wikimedia Introductie Workshops!