Wilke te Brummelstroete

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wilke te Brummelstroete
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 1968 te Doetinchem
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief Vanaf 1991
Stijl Klassieke muziek
Zangstem Mezzosopraan
Beroep(en) Zangeres
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

Wilke te Brummelstroete (1968) is een Nederlandse mezzosopraan.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Wilke te Brummelstroete werd geboren in Doetinchem. Ze behaalde haar einddiploma Uitvoerend Musicus (UM) aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Ze volgde masterclasses bij Kurt Equiluz en Martin Isepp aan de Britten Pears School of Music in Aldeburgh (Verenigd Koninkrijk) en bij Mitsuko Shirai en Hartmut Höll aan het Mozarteum in Salzburg (Oostenrijk).

In 1991 debuteerde zij op het operapodium als Dido in Henry Purcells opera Dido and Aeneas. Ze heeft een breed repertoire opgebouwd variërend van muziek uit de vroege Barok, de Klassieke en Romantische tijd tot en met hedendaagse composities.[1]

In 2021 maakte ze een carrière-switch met de oprichting van haar bedrijf InterMezzo Catering, waarmee ze "recepten die ze vond in de vele landen die ze bezocht tijdens haar zangcarrière" (citaat website) presenteert.[2]

Operarollen[bewerken | brontekst bewerken]

Wilke te Brummelstroete zong onder andere de volgende operarollen:

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

Naast opera's zong ze solorollen in bekende werken als het Requiem van W.A. Mozart en de gelijknamige werken van Giuseppe Verdi en Maurice Duruflé. Daarnaast werkte ze mee aan CD-opnames van Bachcantates met John Eliot Gardiner. Deel I van de serie CD's ontving in 2005 de Gramophone Award, categorie Baroque Vocal (Record of the Year). Ze soleerde eveneens onder andere in Beethovens Missa Solemnis met het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, in Il Tramonto van Ottorino Respighi met Holland Symfonia, Les Nuits d'Eté van Hector Berlioz, de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner en de Folksongs van Luciano Berio.

Optredens en festivals[bewerken | brontekst bewerken]

Wilke te Brummelstroete trad op bij De Nederlandse Opera, tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht, het Holland Festival, het Göttingen Handel Festival, het Beijing Festival (China), het Massachusetts International Festival (VS) evenals op het Hong Kong Arts Festival, het Istanbul Festival en in de Royal Albert Hall op de BBC Proms in 2005.

Samenwerkingen met dirigenten en orkesten[bewerken | brontekst bewerken]

Te Brummelstroete werkte onder andere samen met dirigenten en orkesten als Frans Brüggen en het Orkest van de Achttiende Eeuw, met John Eliot Gardiner en het Monteverdi Choir, met Christian Thielemann, Iván Fischer, Daniel Harding, Sir Neville Marriner, Sir Roger Norrington, Ton Koopman, Neeme Järvi, Richard Egarr, Hartmut Haenchen en Kent Nagano.[3]

Ze werd begeleid door het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de English Baroque Soloists, het Orchestra of the Age of Enlightenment, de Academy of Ancient Music, het Orchestre de Paris, het Royal Liverpool Philharmonic Orchestra en de Münchner Philharmoniker.

Ze trad op in grote concertzalen zoals het Théâtre des Champs-Élysées en Salle Pleyel in Parijs, het Wiener Konzerthausen de Wiener Musikverein te Wenen, de Royal Albert Hall, Barbican Centre, Queen Elizabeth Hall en Wigmore Hall in Londen, het Palau de la Musica in Barcelona en het Teatro Colon in Buenos Aires (Argentinië).

DVD's en discografie[3][bewerken | brontekst bewerken]

DVD's[bewerken | brontekst bewerken]

  • DVD "In search for Haydn", Wilke te Brummelstroete e.a., (filmed and directed by Phil Grabsky, narrated by Juliet Stevenso)
  • DVD Richard Wagner - Die Walküre, Wilke te Brummelstroete e.a. (opname Bayreuther Festspiele 21 Augustus 2010) (Opus Arte OA 1045 D; CD Opus Arte OACD9000BD)
  • DVD Claudio Monteverdi - L'incoronazione di Poppea, Wilke te Brummelstroete e.a. (DNO, Les Talens Lyriques, Christoph Rousset, Pierre Audi) (Opus Arte OA 0924 D)
  • DVD Francesco Cavalli - Ercole Amante, Wilke te Brummelstroete e.a. (DNO, Concerto Köln, Ivor Bolton, David Alden) (Opus Arte: OABD7050D)

CD's[bewerken | brontekst bewerken]