Wim Zomer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wim Zomer
Wim Zomer als Daniël Daniël in Goede tijden, slechte tijden (1995)
Algemene informatie
Volledige naam Willem Zomer
Geboren 22 februari 1945
Geboorteplaats Finsterwolde
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1969-heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Willem (Wim) Zomer (Finsterwolde, 22 februari 1945) is een Nederlandse acteur, voornamelijk bekend door zijn rol als Daniël Daniël in Goede tijden, slechte tijden. Hij is eveneens bekend door zijn rol als Nico Willems in Spijkerhoek en als Lex Hildebrink in Medisch Centrum West.

Levensverhaal[bewerken]

Hij kreeg zijn opleiding aan de toneelschool in Arnhem. Opmerkelijk is dat hij daarnaast ook zijn sporen verdiende in de popmuziek door het organiseren van popconcerten (Mod Agogo) en het managen van o.a. de groep de Ro-d-Ys.

Zomer speelde in 1969 al in de KRO-serie Tot de dood ons scheidt, waarin hij de rol van schoonzoon Ad vertolkte. Ook speelde hij in 1970 een kleine rol in de korte Paul Verhoeven-film De worstelaar.

Later dat jaar was Zomer weer te zien in een televisieserie De rare vogels, waarin onder andere ook Hans Boskamp en Jan Teulings meededen. Zomer speelde de rol van Ben. Twee jaar later speelde hij in de bekende televisieserie De graaf van Monte-Cristo. Hierin speelde hij Fernand.

Daarna gingen er jaren overheen voordat Zomer weer een rol op televisie speelde. Pas in de actiefilm Amsterdamned uit 1988 was hij weer te zien. Hij speelde de rol van duiker John, naast onder andere Huub Stapel en Monique van de Ven. Deze Dick Maas-productie was een kaskraker en een jaar later kreeg Zomer de rol van Nico Willems in de serie Spijkerhoek. Hij speelde mee in het eerste seizoen. Zomer speelde vanaf 1990 ook de rol van Daniël in Goede tijden, slechte tijden. In 1999 stopte Zomer met deze rol.

Van december 1994 tot aan januari 2010 organiseerde Wim Zomer jaarlijks het Apeldoornse Wintercircus.[1] Ieder jaar in de periode rond Kerst en Oud & Nieuw staat een internationaal circusgezelschap op een vaste plek in Apeldoorn. De bezetting wisselt jaarlijks, maar is altijd van hoge kwaliteit. Na het seizoen 2008/09, toen hij door koningin Beatrix benoemd werd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, droeg Wim Zomer het stokje over, maar toch presenteerde hij de show ook tijdens seizoenen 2010/11 en 2011/12.[1] Vanaf seizoen 2012/13 is Zomer echter ook gestopt met presenteren.

Verder bezoekt Zomer scholen, om lezingen te geven over films maken. Vaak gebruikt hij daarbij de film Amsterdamned als leidraad.[bron?]

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]