Wing Chun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Wing Chun is een vechtkunst uit het zuidoosten van China. Het is een zuidelijke stijl, waarin de nadruk ligt op korte en snelle bewegingen. De stijl vindt zijn oorsprong in een van de Shaolin-kloosters. Dit zijn de kloosters die oorspronkelijk uit China komen waar veel kungfustijlen werden beoefend.

Wing Chun is gespecialiseerd in vechten op korte afstand. De bekendsten beoefenaars van Wing Chun waren Bruce Lee en Yip Man.

Oorsprong[bewerken]

Over de oorsprong doen meerdere legendes de ronde. Het is tot op de dag van vandaag niet zeker welke van deze waar is. De twee meest aangenomen verhalen zijn de verhalen over Yim Wing Chun en Shaolin Wing chun.

Yim Wing Chun[bewerken]

Het Shaolin-klooster werd bezet door Manchu-soldaten, zo'n 250 jaar geleden. Tijdens die bezetting brak een groot vuur uit, dat het merendeel van de bewoners van het klooster doodde. Enkele vechtkunstexperts werden gelukkig gespaard, waaronder de boeddhistische non Ng Mui, één van de ouderlingen van het klooster. Ze wilde zich wreken op de bezetter, en zocht daarom naar een nieuwe gevechtsstijl binnen de kungfu. Ze raakte geïnspireerd toen ze getuige was van een gevecht tussen een slang en een kraanvogel; de kraanvogel stond in het midden en de slang cirkelde om haar heen, maar de kraanvogel draaide steeds mee en telkens als de slang probeerde aan te vallen pareerde de kraanvogel het en gaf een klap met haar vleugel. Dit was het begin voor de nieuwe stijl. Na jaren was de stijl af.

De kungfustijl is vernoemd naar haar eerste leerling, Yim Wing Chun. Zij was een meisje uit een nabijgelegen dorp dat lastiggevallen werd door een man. Ze was weggevlucht uit angst voor hem. Ng Mui ving haar op en leerde haar alle kneepjes van het vak. Na verloop van tijd keerde ze terug naar haar dorp en maakte ze korte metten met de man.

Weng Chun[bewerken]

Weng chun kungfu is een stijl die zijn oorsprong in de zuidelijke Shaolin-tempel vindt. Deze stijl wordt meestal beschouwd als 'voorvader' van Wing Chun en Hung Gar kungfu. Aangezien Wing Chun en Weng Chun hun oorsprong hebben in hetzelfde gebied, en de betekenis van de twee namen exact hetzelfde betekent (eeuwige lente), is ook dit verhaal aannemelijk. Een andere reden is dat je in stijl ook dezelfde invloeden terug kan zien.

Zie ook[bewerken]