Wouter Van Bellingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wouter Van Bellingen
Wouter Van Bellingen op de dag van de symbolische trouwpartij tegen racisme in Sint-Niklaas, 21 maart 2007.
Wouter Van Bellingen op de dag van de symbolische trouwpartij tegen racisme in Sint-Niklaas, 21 maart 2007.
Geboren Antwerpen, 20 april 1972
Regio Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij 2007 - 2008 spirit
2008 - 2008 Vl. Pro.
2010 - heden SOS-2012
Functies
2007 - 2008 Nationaal secretaris Vl. Pro.
2007 - 2014 Gemeenteraadslid Sint-Niklaas
2007 - 2013 Schepen Sint-Niklaas
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Wouter Van Bellingen (Antwerpen, 20 april 1972) is een Belgisch politicus en bestuurder.

Levensloop[bewerken]

Tot eind december 2008 was hij lid van de links-liberale politieke partij VlaamsProgressieven; momenteel zetelt hij voor de lokale beweging SOS 2012, Sociaal Onafhankelijk Sint-Niklaas. Als zoon van Rwandese ouders werd Van Bellingen indertijd door een Vlaams gezin geadopteerd waarvan de vader Volksunie-militant was, en groeide hij in Vlaanderen op.

Vanaf 2 januari 2007 tot 2012 was hij schepen in de gemeente Sint-Niklaas waartoe zijn woonplaats Nieuwkerken-Waas behoort. Zijn portefeuille was jeugd, internationale samenwerking en burgerzaken. Van Bellingen, die zich ook op federaal niveau voor zijn partij heeft ingezet, was voorheen in Sint-Niklaas werkzaam als jeugd- en noord-zuidconsulent.

Als ambtenaar van de Burgerlijke Stand kwam Van Bellingen begin 2007 in het nieuws toen hij verklaarde dat een drietal aanstaande echtparen mogelijk vanwege zijn donkere huidskleur niet door hem in de echt verbonden wilden worden. Als reactie hierop kwam er een grote hoeveelheid steunbetuigingen binnen in de vorm van aanmeldingen bij de Burgerlijke Stand van Sint-Niklaas om door Van Bellingen te worden getrouwd.

Van Bellingen besloot geen proces tegen de drie koppels aan te spannen; hun identiteit is trouwens nooit bekend geraakt, zoals ook niet kon worden bevestigd of de koppels al dan niet van allochtone origine waren. In de plaats daarvan hield hij op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie op 21 maart 2007, een grote symbolische trouwpartij op de Grote Markt van Sint-Niklaas[1]. De dag voor de massale trouwpartij meldde hij in het VRT-Radio 1 - het interviewprogramma Het beste moet nog komen[2] - dat er 520 paren werden verwacht, afkomstig uit België, Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook zouden er een Amerikaans en een Israëlisch stel komen en zouden er holebikoppels tussen de paren zitten. Uiteindelijk kwamen er 626 koppels opdagen.[3]

In 2007 kwam hij op voor de kartellijst sp.a-spirit bij de federale verkiezingen, doch hij geraakte met 13.000 voorkeurstemmen net niet verkozen. Op 27 oktober 2007 werd hij nationaal secretaris van de partij VlaamsProgressieven. Nadat al enkele prominente figuren vertrokken waren, verliet ook hij de partij eind 2008.[4] Als schepen was hij lid van het kartel Sp.a-SOS 2012-Groen!

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werd Van Bellingen opnieuw verkozen voor de gemeenteraad van Sint-Niklaas. In de nieuwe legislatuur werd hij leider van de tweekoppige fractie van SOS-2012, die in de oppositie belandde.[5]

In 2014 werd Van Bellingen aangesteld als nieuwe directeur van het Minderhedenforum. Daardoor zet hij zijn mandaat als gemeenteraadslid vroegtijdig stop.[6] Eind 2016 werd hij benoemd tot directeur van het Integratiepact, waarna hij zijn ontslag indiende bij het Minderhedenforum. Het bewuste pact is bedoeld om discriminatie te bestrijden en om respect te bevorderen. Het maakt deel uit van het regeerakkoord van de Vlaamse regering-Bourgeois.[7]

Trivia[bewerken]

  • Van Bellingen heeft oorspronkelijk van zijn ouders een Rwandese naam gekregen; door een fout tijdens de adoptieprocedure heeft hij die naam volgens de Belgische Burgerlijke Stand officieel nooit gekregen.
  • Het gezin Van Bellingen heeft zijn politieke wortels in de Vlaamse Beweging - zijn adoptiefvader was een Volksunie-activist in het Waasland en zijn oudoom Amedee Verbruggen was een voortrekker van de Vlaamse Beweging.[8] Wouter Van Bellingen voelt zichzelf verwant met de Vlaamse ontvoogdingsstrijd.
  • Op 18 februari 2007 was hij als onbekende Vlaming in het Eén-programma De Pappenheimers te zien. Hij had zich voor deze quiz ingeschreven voor het moment dat hij als trouwambtenaar in het nieuws kwam. Hierdoor deed zich het uitzonderlijke feit voor dat er vier bekende Vlamingen in de bewuste aflevering zaten.
  • Zijn deelname aan het derde seizoen van 71° Noord in 2008 werd vroegtijdig stopgezet na het overlijden van presentator Ernst-Paul Hasselbach en productieassistente Leentje Custers bij de opnamen in Noorwegen.
  • In 2008 publiceerde Van Bellingen een autobiografisch boek annex politiek manifest "Zeg maar Wouter" bij Uitgeverij Hautekiet. ISBN 9789052409917.

Persoonlijk[bewerken]

Van Bellingen is getrouwd en vader van twee kinderen. Hij behoort tot de Verenigde Protestantse Kerk in België.

Externe link[bewerken]