Yunmenglong

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Yunmenglong
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Sauropodomorpha
Infraorde:Sauropoda
Geslacht
Yunmenglong
et al., 2013
Typesoort
Yunmenglong ruyangensis
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Dinosauriërs

Yunmenglong is een geslacht van plantenetende sauropode dinosauriërs, behorend tot de Neosauropoda, dat tijdens het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige China. De enige benoemde soort is Yunmenglong ruyangensis.

De typesoort Yunmenglong ruyangensis werd in 2013 benoemd en beschreven door Lü Junchang, Xu Li, Pu Hanyong, Zhang Xingliao, Zhang Yiyang, Jia Songhai, Chang Huali, Zhang Jiming en Wei Xuefang. De geslachtsnaam verbindt de naam van de berg Yunmeng met een Chinees long, "draak". De soortaanduiding verwijst naar het Ruyangbassin.

Het holotype, 41HIII-0006, is nabij het dorp Huamiaogou bij de stad Liudian gevonden in de Haolingformatie van de provincie Henan, die vermoedelijk dateert uit het Albien. Het bestaat uit een gedeeltelijk skelet zonder schedel. De resten omvatten een belangrijk deel van de wervelkolom: negen halswervels, een ruggenwervel en vier staartwervels; en een rechterdijbeen.

Yunmenglong is een grote sauropode. De rughoogte moet op vier à vijf meter hebben gelegen. Vooral de nek is zeer lang en de halswervels zijn langgerekt met diepe pleurocoelen en goed ontwikkelde staafvormige epipofysen. Een uniek kenmerk is de aanwezigheid op de staartwervels van doornuitsteeksels met een ruw bolvormig uiteinde.

Volgens een cladistische analyse die de beschrijvers uitvoerden, behoort Yunmenglong tot de Titanosauriformes. Yunmenglong zou de zustersoort zijn van Qiaowanlong en samen met deze en Erketu een klade vormen die tamelijk basaal in de Somphospondyli staat, boven Euhelopus maar onder de Flagellicaudata.