Zulte (plant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zulte
Aster tripolium.jpeg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Campanuliden
Orde: Asterales
Familie: Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie: Asteroideae
Geslachtengroep: Astereae
Geslacht: Aster (Aster)
soort
Aster tripolium
L. (1753)
Zulte (plant)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Zulte (Aster tripolium, synoniem: Tripolium vulgare), of ook wel zeeaster, is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae of Compositae). De soort komt voor op kwelders en in gebieden die onder invloed van het getijde staan. Ze groeien op de vloedlijn. Zulte komt in Nederland voor in het deltagebied, op de Waddeneilanden en langs de Waddenkust. De plant komt ook voor op plaatsen waar zoute kwel optreedt, zoals enkele droogmakerijen.

Het is een 15–60 cm hoge, tweejarige plant. De plant heeft 12 cm smalle, langwerpige, lancetvormige bladeren.

Aster in het duin

De zulte bloeit van juli tot september. Er zijn ook planten, waarbij de blauwe lintbloemen ontbreken. Deze komen vooral voor op grond met een relatief hoog zoutgehalte. De bloemen zijn rijk aan nectar. De vrucht is een nootje dat twee weken kan blijven drijven. De zaden ontkiemen alleen als het zoutgehalte van de bodem voldoende laag is. Alleen dan kunnen ze water opnemen voor het in gang zetten van de kieming.

De plant kan zich ook vegetatief voortplanten met behulp van de wortelstokken, doordat op de wortelstokken nieuwe knoppen ontstaan die in het voorjaar uitlopen.

Begrazing moet ervoor zorgen dat de zulte zich kan handhaven.

Gebruik[bewerken]

Zulte werd vroeger in Zeeland in het wild verzameld door arme mensen. De jonge bladeren van de zulte worden nog steeds als groente gegeten. Ze worden dan onder de naam lamsoren te koop aangeboden. Langs de Westerschelde neemt de plant echter soms dergelijk hoge concentraties aan zware metalen uit het vervuilde water op, dat deze niet meer geschikt is voor consumptie.

Lamsoor zelf is geen eetbare plant die op de kwelders groeit. Deze heeft als botanische naam Limonium vulgare.

Het voorjaar en het begin van de zomer is de beste oogstijd. Bij de teelt worden de blaadjes ongeveer zes weken na opkomst geoogst.

Insecten en andere dieren[bewerken]

Deze plant levert aan tal van dieren en insecten voedsel. Meer dan 20 insecten gebruiken de plant als voedselbron, zoals de schorzijdebij (Colletes halophilus), die zelfs op de plant gespecialiseerd is.

Zowel de vegetatieve als de generatieve delen worden veel begraasd (herbivorie). Voor rotganzen is het een van de hoofdvoedergewassen. De schapen hebben een voorkeur voor de bloemknoppen. De zaden vormen een voedselbron voor tal van vogels zoals gorzen en vinkachtigen.

Externe link[bewerken]