Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo is een verzameling rooms-katholieke congregaties, vernoemd naar de ordestichter Vincentius a Paulo, die in verschillende Belgische plaatsen werd opgericht.

  • In 1811 werd een congregatie opgericht door pastoor De Beir te Lendelede, met gemeenschappen te Menen en Beveren. Ook zijn er missieposten te Rwanda.
  • In 1824 werd een congregatie opgericht door pastoor Petrus Mulle te Kortemark. Deze deed stichtingen te Bredene, Brugge, Koksijde, Kortrijk en Veurne. Tegenwoordig doet men aan armenzorg en men werkt in Haïti.
  • In 1832 werd een congregatie opgericht door pastoor Leonard De Lavie te Sint-Denijs-Westrem.
  • In 1834 werd een congregatie opgericht door Petrus Franciscus Vanhauwaert te Oostnieuwkerke. Doel was om onderwijs aan arme kinderen te geven, met name meisjes, waarbij ook fijne handwerken werden bijgebracht, zoals op een kantwerkschool. Later kwam daarbij: bejaardenzorg, lager onderwijs en zorg voor verstandelijk gehandicapte volwassenen.
  • In 1846 werd een congregatie opgericht door pastoor Leonard De Lavie te Oostakker. Er was ook een stichting te Wondelgem.

Verdere vestigingen zijn onder meer in Affligem, Anzegem, Beveren-Waas, Buggenhout, Deinze, Dendermonde, Gijzegem, Hooglede, Moerzeke, Roeselare, Rumbeke, Sint-Niklaas, Torhout, Viane, Waarschoot, Wachtebeke, Werken en Zele.

Externe bron[bewerken | brontekst bewerken]