Zwaluwpapegaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwaluwpapegaai
IUCN-status: Kritiek[1] (2015)
Lathamus discolor -Antwerp Zoo-8-3c.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie:Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld)
Geslacht:Lathamus
Soort
Lathamus discolor
(White, 1790)[2]
Afbeeldingen Zwaluwpapegaai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Zwaluwpapegaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De zwaluwpapegaai[3] (Lathamus discolor) is een vogel uit de familie van Psittaculidae (papegaaien van de Oude Wereld).

Kenmerken[bewerken]

De lichaamslengte bedraagt 25 cm en het gewicht 65 gram. Het verenkleed van deze vogel is hoofdzakelijk groen met een donkerblauwe voorkruin, die contrasteert met het rode gelaat. De ondervleugels zijn eveneens rood. De onderdelen zijn geelachtig. Verder is het verenkleed bij beide geslachten gelijk. Dankzij de lange, spitse vleugels en het gestroomlijnde lichaam is de vogel een snelle vlieger.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze standvogel is endemisch in Australië, waar hij broedt in Tasmanië, veelal aan de zuidoostelijke kust van St Helens tot Southport met kleine populaties in het noorden nabij Deloraine. In de Australische winter trekt hij naar het zuidoosten van het Australische vasteland.[4] Ze leven in uiteenlopende bosachtige habitats, maar ook in parken en tuinen in buitenwijken, waar zijn favoriete voedselbomen staan.

Status[bewerken]

De grootte van de populatie werd in 2011 door BirdLife International geschat op to 1500 tot 4000 individuen en de populatie-aantallen nemen in hoog tempo af door habitatverlies. Het leefgebied wordt aangetast door ontbossing waarbij natuurlijk bos wordt omgezet in gebied voor agrarisch gebruik en menselijke bewoning. Verder vormt nestpredatie door de suikereekhoorn (Petaurus breviceps) een groot probleem. Om deze redenen staat deze soort sinds 2015 als ernstig bedreigd (kritiek) op de Rode Lijst van de IUCN en gelden er beperkingen voor de handel in deze parkiet, want de soort staat in de Bijlage II van het CITES-verdrag.[1]