Cornflakes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Corn flakes)

 Sjabloon:Infobox food

Cornflakes (maïsvlokken) is een gerecht dat vooral als ontbijt wordt genuttigd. Het is gemaakt van gekookte, uitgerolde en vervolgens gedroogde of geroosterde maïs, meestal op smaak gebracht met verschillende ingrediënten, waaronder zoetstoffen als suiker of honing. Cornflakes wordt vaak gegeten met melk of vruchtensappen en maakt soms deel uit van muesli. Cornflakes bestaat voornamelijk uit koolhydraten.

Cornflakes, of cornflakes, zijn een ontbijtgranen gemaakt van het roosteren van maïsvlokken (maïs). Oorspronkelijk uitgevonden als ontbijtvoedsel om indigestie tegen te gaan [1] is het een populair voedselproduct geworden in het Amerikaanse dieet . [2]

De ontbijtgranen, oorspronkelijk gemaakt met tarwe, werden in 1894 door Will Kellogg gemaakt voor patiënten in het Battle Creek Sanitarium, waar hij samenwerkte met zijn broer John Kellogg, die de hoofdinspecteur was. De ontbijtgranen bleken populair onder de patiënten en Kellogg startte vervolgens wat de Kellogg Company werd, om cornflakes voor het grote publiek te produceren. Een patent voor het proces werd in 1896 verleend, na een juridische strijd tussen de twee broers.

Nu cornflakes populair werden in de bredere gemeenschap, begon een eerdere patiënt in het sanatorium, CW Post, concurrerende producten te maken. Kellogg bleef experimenteren met verschillende ingrediënten en verschillende granen. In 1928 begon hij met de productie van Rice Krispies, een andere succesvolle ontbijtgranen.

Er zijn veel generieke merken cornflakes geproduceerd door verschillende fabrikanten. De gemalen vlokken worden niet alleen gebruikt als ontbijtgranen, maar kunnen ook een vervanging zijn voor broodkruimels in recepten en kunnen in veel gekookte gerechten worden verwerkt. Dat is dan heerlaijk

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gerecht vindt zijn oorsprong in de Verenigde Staten. Het woord corn betekent maïs in het Amerikaans-Engels. In 1897 richtte de arts en zevendedagsadventist John Harvey Kellogg, samen met zijn broer Will Keith Kellogg, de Sanitas Food Company op om graanproducten op de markt te brengen. Het standaardontbijt in die dagen voor de rijken bestond uit eieren en vlees; voor de armen was het griesmeel, meelproducten, vlokken en andere gekookte granen. John en Will kregen uiteindelijk een hoogoplopend meningsverschil over het toevoegen van suiker aan de ontbijtgranen. Dientengevolge opende Will Kellogg in 1906 zijn eigen bedrijf, de Battle Creek Toasted Corn Flake Company, de latere Kellogg Company. John Kellogg richtte toen de Battle Creek Food Company op, om sojaproducten te ontwikkelen en verkopen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Sjabloon:PanoViewerSjabloon:PanoViewer Cornflakes zijn een verpakt graanproduct dat wordt gevormd uit kleine geroosterde maïsvlokken, meestal koud geserveerd met melk en soms suiker. Sinds hun oorspronkelijke productie zijn de gewone vlokken op smaak gebracht met zout, suiker en mout, en er zijn veel opeenvolgende producten met extra ingrediënten vervaardigd, zoals suikerglazuurvlokken en honing- en notencornflakes . [3]  Sjabloon:Multiple image De ontwikkeling van de graanvlokken in 1894 is op verschillende manieren beschreven door John Kellogg, zijn vrouw Ella Eaton Kellogg, zijn jongere broer Will en andere familieleden. Er bestaat aanzienlijke onenigheid over wie bij de ontdekking betrokken was en de rol die zij speelden. Volgens sommige verhalen stelde Ella voor om het deeg in dunne vellen uit te rollen, en John ontwikkelde daarvoor een set rollen. Volgens anderen had John het idee in een droom en gebruikte hij apparatuur in de keuken van zijn vrouw om het rollen te doen. Men is het er algemeen over eens dat John Kellogg, toen hij op een avond werd opgeroepen, een partij tarwebessendeeg achterliet. In plaats van het de volgende ochtend weg te gooien, stuurde hij het door de rollen en was verrast toen hij delicate vlokken kreeg, die vervolgens gebakken konden worden. Will Kellogg kreeg de taak om uit te zoeken wat er was gebeurd en het proces op betrouwbare wijze opnieuw te creëren. Ella en Will waren het vaak oneens, en hun versies van het verhaal hebben de neiging elkaars betrokkenheid te minimaliseren of te ontkennen, terwijl ze hun eigen betrokkenheid benadrukken. [4] Temperen, het proces dat de Kelloggs hadden ontdekt, zou een fundamentele techniek worden in de graanvlokkenindustrie. [5] [6]

Een patent voor "Flaked Cereals and Process of Preparing Same" werd op 31 mei 1895 ingediend en op 14 april 1896 verleend aan John Harvey Kellogg als patent nr. 558.393. Het is veelbetekenend dat het patent van toepassing was op een verscheidenheid aan graansoorten, en niet alleen op tarwe. John Harvey Kellogg was de enige persoon die op het patent werd genoemd. [7] Will hield later vol dat hij, en niet Ella, met John had samengewerkt, en beweerde herhaaldelijk dat hij meer eer had moeten krijgen dan hij kreeg voor de ontdekking van de graanvlokken. [4] [8]

De graanvlokken, die de gebroeders Kellogg Granose noemden, waren een zeer populair voedsel onder de patiënten. Vervolgens experimenteerden de broers met andere vlokken van andere granen. In 1906 besloot Will Keith Kellogg, die de zaakvoerder van het sanatorium was, te proberen het nieuwe voedsel op grote schaal op de markt te brengen. Bij zijn nieuwe bedrijf, Battle Creek Toasted Corn Flake Company, voegde hij suiker aan de vlokken toe om ze smakelijker te maken voor een groot publiek, maar dit veroorzaakte een kloof tussen zijn broer en hem. [9] In 1907 voerde zijn bedrijf een advertentiecampagne waarbij elke vrouw die naar haar kruidenier knipoogde een gratis doos ontbijtgranen kreeg. [10] Om de verkoop te vergroten, voegde hij in 1909 een speciale aanbieding toe, het Funny Jungleland Moving Pictures Booklet, dat beschikbaar werd gesteld aan iedereen die twee dozen ontbijtgranen kocht. Dezelfde premie werd 22 jaar lang aangeboden. Tegelijkertijd begon Kellogg ook te experimenteren met nieuwe granen om zijn productlijn uit te breiden. Rice Krispies, zijn volgende grote hit, ging voor het eerst in de verkoop in 1928. [11]

Er zijn veel mascottes van Kellogg's Cornflakes geweest. De meest populaire is een groene haan genaamd Cornelius "Corny" Rooster, die sinds zijn debuut de mascotte is. In vroege reclamespots sprak hij de slogan "Wakker worden, wakker worden met Kellogg's Cornflakes!" Dallas McKennon en Andy Devine spraken hem in. Later stopte hij met praten en kraaide alleen maar. </link>Het concept van het gebruik van een gestileerde haan is ontstaan uit een suggestie van familievriend Nansi Richards, een harpist uit Wales, gebaseerd op de gelijkenis tussen ceiliog, het Welshe woord voor "haan", en Kellogg's ( [ - ] ) [12] achternaam . [13] [14]

Bij het koken[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een grote verscheidenheid aan verschillende recepten voor gerechten met cornflakes en gemalen cornflakes kunnen zelfs een vervanging zijn voor broodkruimels .

Honingvreugde is een populaire feestsnack in Australië. Ze worden gemaakt door cornflakes met honing, boter en suiker te mengen en in pasteitjesvormpjes of muffinvormpjes te bakken. [15] Een variant die populair is in Groot-Brittannië zijn chocolade-cornflake-cakes, of chocoladenesten, gemaakt met cornflakes, pure chocolade, gouden siroop en boter. Typisch gemaakt met Pasen voor of door kinderen, en gegarneerd met mini-eieren [16] In Nieuw-Zeeland zijn cornflakes een hoofdingrediënt in Afghaanse koekjes, een chocoladekoekje gemaakt met cornflakes en gegarneerd met chocoladesuikerglazuur . [17] In de Mormoonse cultuur zijn cornflakes een belangrijk ingrediënt in begrafenisaardappelen, een soort aardappelschotel die veel voorkomt bij familiediners en gemeenschapsfeesten. [18] [19]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

  • Feuilletine
  • Genetisch gemodificeerde maïs
  • Lijst met maïsgerechten

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. (en) MacGuill, Dan, Were Kellogg's Corn Flakes Created as an 'Anti-Masturbatory Morning Meal'?. Snopes (16 augustus 2019). Gearchiveerd op 4 april 2023. Geraadpleegd op 4 april 2023.
  2. (en) Nieto, Phillip, Are corn flakes good for you? The history of the popular Kelloggs' breakfast cereal. Fox News (5 juli 2022). Gearchiveerd op 4 april 2023. Geraadpleegd op 4 april 2023.
  3. Robert B. Fast (2000). Breakfast Cereals, and how They are Made. American Association of Cereal Chemists. ISBN 978-1-891127-15-1.
  4. a b Markel, Howard (2017). The Kelloggs: The Battling Brothers of Battle Creek. Pantheon, 110–112, 129–133. ISBN 978-0307907271. Gearchiveerd op March 27, 2023. Geraadpleegd op 9 september 2021.
  5. Schwarz, Richard William (1970). John Harvey Kellogg, M.D.: Pioneering Health Reformer. Southern Publishing Association, Nashville, Tennessee, 14–18. ISBN 9780828019392.
  6. Jacob, Teresa, Why Were Corn Flakes Invented? The Amazing History. Owl Ratings. Donna J. Kaiser (July 12, 2007). Gearchiveerd op May 10, 2021. Geraadpleegd op October 21, 2015.
  7. John Harvey Kellogg, U.S. Patent no. 558,393 , Flaked Cereals and Process of Preparing Same, filed May 31, 1895, issued April 14, 1896.
  8. Inventor of the Week: W.K Kellogg. mit.edu. Gearchiveerd op 2 november 2012.
  9. When Corn Flakes Were Part of an Anti-Masturbation Crusade. Gearchiveerd op June 30, 2023. Geraadpleegd op June 30, 2023.
  10. Food Facts and Trivia: Corn Flakes. foodreference.com. Gearchiveerd op 6 september 2015. Geraadpleegd op 9 september 2015.
  11. 100 Years of Cornflakes. kaplanink.com. Gearchiveerd op August 21, 2008.
  12. Hey, David, Bloomsbury Collections - The Grass Roots of English History - Local Societies in England before the Industrial Revolution. Bloomsbury Academic (31 maart 2016). Gearchiveerd op 8 december 2021. Geraadpleegd op 29 augustus 2021. "Kellogg is an occupational name, not for a manufacturer of cornflakes, but for a pork butcher, literally a ‘kill hog’."
  13. Why is there a Cockerel on the Kellog's Box (sic). BBC Wales - History. BBC. Gearchiveerd op May 7, 2015. Geraadpleegd op May 21, 2014.
  14. Davies, Glyn, Putting the 'Ceiliog' in Corn Flakes. A view from Rural Wales. Glyn Davies (Welsh Member of Parliament) (23 april 2009). Gearchiveerd op May 21, 2014. Geraadpleegd op May 21, 2014.
  15. Honey joy recipe. Kelloggs. Gearchiveerd op June 10, 2017. Geraadpleegd op 17 May 2015.
  16. Chocolate cornflake cakes recipe. BBC. Gearchiveerd op July 8, 2022. Geraadpleegd op 17 May 2015.
  17. Sweet Treats around the World: An Encyclopedia of Food and Culture. Abc-Clio (2014). ISBN 9781610692212. Gearchiveerd op August 15, 2023. Geraadpleegd op 3 april 2018.
  18. Ravitz, Jessica, "Crossing the plains and kicking up dirt, a new LDS pioneer", CNN.com, February 5, 2012. Gearchiveerd op May 10, 2019. Geraadpleegd op February 6, 2012.
  19. LDS Funeral and Meal Planning. Mormon Share (5 september 2014). Gearchiveerd op 31 July 2018. Geraadpleegd op July 30, 2018.


Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Sjabloon:WK Kellogg Co

Sjabloon:CornSjabloon:Kellogg'sSjabloon:NestleSjabloon:WK Kellogg CoSjabloon:Kellogg'sSjabloon:Kellogg'sSjabloon:NestleSjabloon:Nestle