Creatine: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Versie 37154098 van 92.65.89.73 (overleg) ongedaan gemaakt.- Geklieder graag op uw eigen kladblok
→‎Gebruik: + Cochrane review uit 2011 over toename spierkracht door creatine bij spierdystrofie
Regel 77: Regel 77:
== Gebruik ==
== Gebruik ==
Sporters gebruiken creatine om beter te presteren tijdens een sterke kortdurende krachtsinspanning. Het staat niet op een [[doping]]lijst, omdat ook normale voeding creatine kan bevatten. Ook heeft creatine, in tegenstelling tot [[anabole steroïden]], geen [[androgeen|androgene]] werking. Creatine is in Nederland niet geregistreerd als [[geneesmiddel]].
Sporters gebruiken creatine om beter te presteren tijdens een sterke kortdurende krachtsinspanning. Het staat niet op een [[doping]]lijst, omdat ook normale voeding creatine kan bevatten. Ook heeft creatine, in tegenstelling tot [[anabole steroïden]], geen [[androgeen|androgene]] werking. Creatine is in Nederland niet geregistreerd als [[geneesmiddel]].

Volgens de onderzoekers van de Cochrane Collaboration is er solide wetenschappelijk bewijs dat creatine de spierkracht verbetert bij personen met spierdystrofie. Ook bij een inflammatoire vorm van myopathie bleek creatinesuppletie zinvol, wat niet het geval was bij andere vormen van myopathie. Uit een meta-analyse van 6 studies met een totaal van 192 patiënten blijkt in de groep patiënten die creatine gebruikt de spierkracht met gemiddeld 8,5% toe te nemen in vergelijking met de placebogroep.<ref name="PMID 21328269">{{en}}{{Aut|Kley RA, Tarnopolsky MA, Vorgerd M}} Creatine for treating muscle disorders. Cochrane database of systematic reviews (Online). 2011 Feb 16;(2):CD004760. {{DOI|10.1002/14651858.CD004760.pub3}}. PMID 21328269. In totaal werden 14 studies met in totaal 364 patiënten door de Cochrane Collaboration statistisch en methodologisch goed genoeg bevonden om in de evaluatie meegenomen te worden.</ref>


== Betrouwbaarheid ==
== Betrouwbaarheid ==

Versie van 13 jun 2013 23:02

Niet te verwarren met creatinine.
Creatine
Structuurformule en molecuulmodel
Creatine
Creatine
Algemeen
Molecuulformule C4H9N3O2
IUPAC-naam 2-(carbamimidoyl-methyl- amino)azijnzuur
Andere namen (α-methylguanido)azijnzuur
Creatine
Kreatine
methylguanidine-azijnzuur
N-amidinosarcosine
Molmassa 131,14 g/mol
SMILES
[NH2+]=C(N)N(C)CC([O-])=O
CAS-nummer 57-00-1
EG-nummer 200-306-6
Wikidata Q223600
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Fysische eigenschappen
Dichtheid 1,33 g/cm³
Smeltpunt Valt uiteen bij 303 °C
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Creatine is een organische stikstofverbinding die van nature voorkomt in gewervelden. Creatine is een tussenproduct bij de energievoorziening van spier- en zenuwcellen. In het lichaam wordt creatine gevormd uit drie aminozuren: arginine, glycine en methionine.

Bron

Creatine wordt bij mensen gemaakt in de lever. De metabolische voorloper van creatine is guanidinoazijnzuur. Creatine kan ook met het voedsel worden opgenomen. Biefstuk en zoute haring bevatten bijvoorbeeld creatine.

Afbraak

Creatine wordt omgezet in creatinine, dat door de nieren met de urine wordt uitgescheiden.

Gebruik

Sporters gebruiken creatine om beter te presteren tijdens een sterke kortdurende krachtsinspanning. Het staat niet op een dopinglijst, omdat ook normale voeding creatine kan bevatten. Ook heeft creatine, in tegenstelling tot anabole steroïden, geen androgene werking. Creatine is in Nederland niet geregistreerd als geneesmiddel.

Volgens de onderzoekers van de Cochrane Collaboration is er solide wetenschappelijk bewijs dat creatine de spierkracht verbetert bij personen met spierdystrofie. Ook bij een inflammatoire vorm van myopathie bleek creatinesuppletie zinvol, wat niet het geval was bij andere vormen van myopathie. Uit een meta-analyse van 6 studies met een totaal van 192 patiënten blijkt in de groep patiënten die creatine gebruikt de spierkracht met gemiddeld 8,5% toe te nemen in vergelijking met de placebogroep.[1]

Betrouwbaarheid

Er zijn zowel onderzoeken te vinden waarin wordt aangetoond dat er wel positieve resultaten in toename van kracht en spierweefsel zijn als onderzoeken waarbij de resultaten hierin niets laten zien. Veel sporters geven aan een duidelijke toename in kracht, explosiviteit en 'pomp' te ondervinden.

Creatine verlengt de gezonde levensduur van muizen met tien procent.[2]

Bijwerkingen

Creatine kent nauwelijks ernstige bijwerkingen. Wel kunnen mensen met een gevoelige maag last krijgen van kramp en/of diarree maar dat is vaak het gevolg van overdosering (ook zou je last kunnen krijgen van winderigheid). Wanneer een gebruiker last heeft van diarree gaat dit vaak vanzelf over, bovendien is het risico op maagklachten groter wanneer creatine in poedervorm opgelost wordt in water, vaak helpt het ook om creatine in capsules in te nemen. Een bijwerking die echter niet te onderschatten is, betreft de gewichtstoename. In uithoudingssporten zoals marathon lopen, fietsen kan dit zelfs een serieus nadeel zijn. Een gewichtstoename van 2 à 5 kg na enkele weken creatinesuppletie (3g./d) is niet ongewoon. Ook in de zwemsport kan dit erg nadelig zijn omdat de spieren zwaarder worden en het drijfvermogen dus afneemt. Creatine kan zelfs potentieel erg gevaarlijk zijn indien misbruikt in combinatie met bijvoorbeeld anabole steroiden. Een spiercompartimentsyndroom behoort dan tot de risico's. Ook zijn er gevallen bekend van mensen die na lang gebruik van creatine last kregen van nierstenen, het is echter nooit bewezen dat dit een gevolg was van creatinegebruik. Creatine heeft ook als bijwerking dat het vocht vasthoudt in het lichaam. Een gevolg is dat men minder moet urineren omdat het lichaam meer water vasthoudt.

Zie ook

Zie de categorie Creatine van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.