Anna Pavlova

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Anna Pavlova

Anna Matvejevna Pavlova (Russisch: Анна Матвеевна Павлова) (Sint-Petersburg, 12 februari[1] 1881 - Den Haag, 23 januari 1931) was een beroemde Russische ballerina en filantrope. Pavlova wordt veelal beschouwd als de beroemdste ballerina aller tijden.

Biografie[bewerken]

Debuut[bewerken]

Pavlova debuteerde in 1899 bij het Keizerlijk Russisch Ballet en kreeg vanaf 1909 wereldnaam toen ze optrad bij het ballet van Serge Diaghilev. Met de speciaal voor haar in 1905 door Michel Fokine gemaakte solo De stervende zwaan.

Tournee en overlijden[bewerken]

Vanaf 1911 was ze vrijwel onafgebroken op tournee door Europa, waar ze zich met haar gezelschap in Londen vestigde. Ze kocht er het landgoed Ivy House waar ze weinig aanwezig was. Universal Pictures wilde haar graag filmen en daarom werd speciaal voor haar een rijdende studio vervaardigd, die haar tijdens een tournee volgde zodat ze per dag een uur of drie kon besteden aan de bioscoopfilm die tijdens haar leven werd gemaakt: The Dumb girl of Portici.

Pavlova als stervende zwaan, 1905

Als Pavlova optrad was ze vaak voorpaginanieuws. Dat was te danken aan haar manager Victor Dandré. In januari 1931 kwam het Pavlovagezelschap naar Den Haag aan de vooravond van een afscheidstournee, die jaren zou gaan duren. Onderweg kreeg ze echter een longontsteking. Ze stierf in de slaapkamer naast de Japanse Salon van Hotel Des Indes.

Visie van biografie van Thomassen[bewerken]

Schrijver Jean Thomassen schreef een biografie over Pavlova en onderzocht haar laatste uren. Volgens Thomassen was Anna Pavlova geboren op 12 januari 1881; ze was de biologische dochter van de Joodse bankier Lazer Poliakoff. Pavlova was nooit getrouwd geweest met Victor Dandré en de verhalen over hun huwelijk bleken te stammen uit Amerikaanse publiciteitscampagnes. "Echtgenoot" Dandré werd na de dood van zijn "vrouw" Anna Pavlova door de rechter uit Ivy House gezet, op verzoek van de moeder van Pavlova, die het huis met inboedel en al liet veilen. Verder bleek dat Pavlova niet aan een longontsteking was gestorven, maar aan een bloedvergiftiging, veroorzaakt door een slecht gesteriliseerde drain die in haar longen werd gestoken om vocht te verwijderen uit de door pleuritis aangetaste organen.

Minder bekend is ook dat Pavlova veel geld spendeerde aan Russische weeskinderen en vluchtelingen en dat het haar laatste wens was ooit begraven te worden in haar vaderland Rusland. Jean Thomassen en Ine Veen begonnen na de val van het communisme in Rusland met een actie voor de terugkeer van de as (die op de Londense begraafplaats Goldersgreen wordt bewaard) naar Rusland.

Trivia[bewerken]

Galerij[bewerken]

Bron[bewerken]

  • Anna Pavlova, triomf en tragedie van een megaster (Jean Thomassen; uitgegeven bij Van Soeren en Co. te Amsterdam - 1995).
Voetnoten
  1. Volgens de juliaanse kalender, die tot 14 februari 1918 in gebruik was in Rusland was Pavlova geboren op 31 maart. Voor de duidelijkheid is hier echter de gregoriaanse kalender aangehouden.