Arjan Lock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Arjan Lock

Arjan Lock (Apeldoorn, 22 juni 1971) is een Nederlandse programmamaker en omroepbestuurder. Hij werd in 2008 benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van de Evangelische Omroep. In 2018 volgde hij Gerard Timmer op als voorzitter van het College van Omroepen. Dit is het belangrijkste adviesorgaan van de Nederlandse publieke omroep.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lock studeerde bestuurskunde en later rechten. Na het afmaken van zijn studie bestuurskunde werkte hij in 1995 korte tijd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij maakte snel de overstap naar de Evangelische Omroep en werkte als bureauredacteur bij het programma Tijdsein. Daar specialiseerde hij zich in het maken van documentaires. Vanaf 1999 ging hij dat doen vanuit zijn eigen bedrijf. Hij werd door EO-directeur Henk Hagoort teruggevraagd om te gaan werken als hoofd (clustermanager) van de afdeling Informatieve Programma’s en Muziek.

In februari 2008 werd Lock benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. Hij volgde Hagoort op, die vertrok om voorzitter te worden van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Op dat moment was Lock al adjunct-directeur. Naast Lock maakte Jaap Kooij deel uit van de nieuw benoemde raad van bestuur in 2008. Kooij vertrok per 1 juni 2017 vanwege zijn benoeming tot bestuurder van de NPO. Ook al keerde Kooij een jaar later terug naar de EO, de EO had na het vertrek van Kooij voor een eenhoofdige Raad van Bestuur (directie) gekozen. Lock neemt deze taak op zich sinds 2018. Lock is een pleitbezorger voor geloof en levensbeschouwing in het publiek bestel.[1] Hij zegt verbinding te zoeken en ziet zich daarbij expliciet gedreven door het christelijk geloof.[2]

In 2009 zag Lock zich als directeur geconfronteerd met verschillende incidenten, zoals de schorsing van presentator Arie Boomsma, nadat deze had geposeerd in L'Homo, een homo-editie van het blad LINDA.,[3] een rel rondom Andries Knevel nadat deze voor de televisiecamera een verklaring ondertekende waarin hij 'officieel' afstand nam van een letterlijke opvatting van de schepping uit het Bijbelboek Genesis[4] en de ophef rond een aangekondigd, maar nooit uitgezonden cabaretprogramma getiteld Loopt een man over het water..., dat gepresenteerd zou worden door Boomsma, maar uitmondde in diens vertrek bij de EO. Onder Lock maakte Boomsma in 2018 zijn terugkeer als presentator bij de EO bekend.[5]

Lock maakte van 2011 tot en met 2013 ook deel uit van het panel van het zaterdagavond-radioprogramma Deze Week van de EO, dat in 2014 werd voortgezet als onderdeel van het programma EO Door de Week, waarin hij zich ook een aantal malen in het debat mengde. Hij is regelmatig te zien in items van het tv-programma Nederland Helpt. Vanaf het tv-seizoen 2011/2012 is hij een van de presentatoren van het programma Nederland Zingt op Zondag.

Vanaf 2015 is Lock mede-presentator van Ik mis je. Ook is hij regelmatig te zien in het programma EO Metterdaad en verzorgt hij optredens op de Nederland Zingt Dag. In 2020 was Lock op Lesbos voor het programma 'Ogen van Moria', en in 2021 voor 'Kerst onder vuur'.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Lock is gescheiden van zijn eerste vrouw.[6] Met haar heeft hij drie kinderen. In 2019 hertrouwde hij.[7] Lock was lid van de missionaire samenwerkingsgemeente Kruispunt (NGK/CGK/PKN) in Amersfoort.